Ειδήσεις

Η κατάργηση του Πανεπιστημιακού τμήματος Αγωγής και Φροντίδας – Του Φώτη Αλεξάκου


Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού τμήματος «Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία» με έδρα την πόλη μας.

Η Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση με μια ιταμή δήλωση, χωρίς καμία διαβούλευση, στη λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε», προσβάλλει την τοπική κοινωνία και τους αγώνες  της για τη δημιουργία του τμήματος.

Το τμήμα αυτό κατακτήθηκε με πολύ κόπο, πολλή προσπάθεια και επιχειρηματολογία.

Συγκεκριμένα, όταν όλα έδειχναν ότι είχαν χαθεί και το τμήμα δεν θα δημιουργούνταν, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μου έναντι της τοπικής κοινωνίας – μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – ενέτεινα τις  επαφές με τον τότε υπουργό κ. Γαβρόγλου, την Πανεπιστημιακή κοινότητα, για να εξασφαλιστεί η δική της συναίνεση και με την περαιτέρω ενεργοποίηση και συνεργασία με τους τότε κυβερνητικούς βουλευτές πετύχαμε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τη δημιουργία του τμήματος.

Όλη αυτή την προσπάθεια, την επιχειρηματολογία και τελικά την απόδοση δικαιοσύνης, η Υπουργός Παιδείας, χωρίς αιδώ, την «βαφτίζει» μικροπολιτική σκοπιμότητα. «Θου κύριε φυλακήν τω στοματί μου».

Το τμήμα «Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία» ή λαϊκότερα, Βρεφονηπιοκόμων, θα είναι το πιο δυναμικό της πόλης μας γιατί έχει άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας. Θα είναι κάτι αντίστοιχο με τη Σχολή Νηπιαγωγών.

Με την προσθήκη του συγκεκριμένου τμήματος, το πρόσημο από την μεταρρύθμιση της ανωτατοποίησης  των ΤΕΙ, για την πόλη μας ήταν θετικό.

Είμαστε βέβαιοι ότι η τοπική κοινωνία θα αντιδράσει με δυναμικό τρόπο σε αυτή την κατάφωρη αδικία.

Καλούμε την Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμίδων να αντιδράσει άμεσα για την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης.

Καλούμε τους κυβερνητικούς βουλευτές να σταθμίσουν την αγάπη τους για τον τόπο με την κομματική πειθαρχία. Η απώλεια του τμήματος θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τον τόπο μας και το «στίγμα» θα  τους συνοδεύει σε όλο τον πολιτικό τους βίο.

Καλούμε την τοπική ΝΟΔΕ που τότε ο λόγος της ήταν λάβρος κατά του Νομοσχεδίου, να πάρει άμεσα θέση και να μπει μπροστά στον αγώνα διατήρησης του τμήματος.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει όλοι αυτοί που τότε είτε ως Αυτοδιοίκηση, είτε ως βουλευτές, είτε ως υποψήφιοι βουλευτές με πύρινους λόγους, έβλεπαν ως ελάχιστα όσα πετύχαμε, σήμερα να αποδεχτούν υπακούοντας στις κομματικές εντολές, την καρατόμηση του τμήματος.

Όλοι μας κρινόμαστε και στα εύκολα και στα δύσκολα.

 

Του Φώτη Αλεξάκου, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Το Σχολείο στη Δημοκρατία, η Δημοκρατία στο Σχολείο
Επόμενο άρθρο Συντήρηση σηματοδοτών σε κόμβους του οδικού δικτύου Π.Ε. Καρδίτσας