Ειδήσεις

Η Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών για την απεργία


Σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Παρασκευής στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, για το σύστημα προσλήψεων/διορισμών στην Εκπαίδευση, που επρόκειτο να ψηφιστεί την Παρασκευή, αλλά μετατέθηκε για Δευτέρα 14 του μήνα επισημαίνουμε τα εξής:

Συνάδελφοι

1) Χαιρετίζουμε τη μεγάλη και μαχητική πανελλαδική διαδήλωση των σωματείων στην 24ωρη απεργία ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, στις 11-01-19 και τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που βροντοφώναξαν ότι το νσχ– λαιμητόμος των εργασιακών μας δικαιωμάτων, δεν θα περάσει. Οι διαδηλωτές με τα συνθήματά τους υπογράμμισαν πως αυτό το νσχ. αποτελεί προαναγγελία απολύσεων χιλιάδων αναπληρωτών με τα κριτήρια που θεσπίζει. 10 χρόνια μνημονίων είναι αρκετά. Οι  μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών σε όλα τα δεκάδες χιλιάδες κενά που υπάρχουν κάθε χρόνο να γίνουν τώρα!!

2) Καταγγέλλουμε τη σφοδρή καταστολή της κυβέρνησης απέναντι στη διαδήλωση στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση επέλεξε ματ, χημικά και δακρυγόνα απέναντι σε εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες: η συνάδελφος Θ.Δρυμάλα μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής ΚΚΕ Γ. Δελής. Η κυβέρνηση, δια στόματος Όλγας Γεροβασίλη «εξέφρασε την ανησυχία της» για την καταστολή, την απέδωσε σε «υπέρμετρο ζήλο», σαν να ήταν μεμονωμένο περιστατικό, για να αποσιωπήσει πως οι νόμοι και τα αντιλαϊκά μέτρα, που αποφασίζουν από κοινού με ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς ματ και κρατική καταστολή. Η ίδια η υπουργός και η κυβέρνησή της φέρουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τα επεισόδια. Όλες αυτές οι δηλώσεις συνιστούν πολιτική αναίδεια.

3) Η τακτική των ηγεσιών των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ είναι παρελκυστική ή και υπονομευτική των κινητοποιήσεων. Τα κόμματα στα οποία πρόσκεινται (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) οι πλειοψηφίες των ομοσπονδιών, όχι μόνο συμφωνούν με το προσοντολόγιο αλλά περιμένουν τη σειρά τους στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι φορείς της λογικής της αδράνειας και της εναπόθεσης των ελπίδων για κάτι καλύτερο στις επερχόμενες εκλογές. Καλλιεργούν αυταπάτες που βυθίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα στον συντεχνιασμό και στον κοινωνικό κανιβαλισμό. Οι όποιες φραστικές διαφοροποιήσεις είναι για να μην στραπατσάρουν το συνδικαλιστικό τους προσωπείο. Οι παρακοιμώμενοι των κομμάτων που ασπάζονται ή εφαρμόζουν τη μνημονιακή λογική, αυτή που  εκφράζει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, δεν πρόκειται να οργανώσουν ή να ηγηθούν ενός αγώνα που βγαίνει από το σχεδιασμό των κομμάτων τους. Αν θέλουμε να έχουμε αποτελεσματικούς αγώνες είναι ανάγκη να περάσουν οι εκπαιδευτικοί στο προσκήνιο με γενικές συνελεύσεις και αποφάσεις  που δεν θα περιορίζονται χρονικά στην ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα στοχεύουν στην ανατροπή αυτής της πολιτικής.

4) Η ΟΛΜΕ ακόμα και σήμερα δεν προκηρύσσει Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου και Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ. Κατόπιν αυτού κάθε πρωτοβουλία των αναπληρωτών και μονίμων συναδέλφων που στοχεύει στην οργάνωση του αγώνα για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί είναι επιβεβλημένη.

5) Δηλώνουμε ότι αυτός ο αγώνας μπορεί να είναι νικηφόρος, αν στηριχτεί στην ενότητα και την συσπείρωση των συναδέλφων, την συμμετοχή όλων και στην συλλογικότητα.

6) Να συντονιστούν τα εκπαιδευτικά σωματεία. Απαιτούμε από το ΔΣ της ΕΛΜΕ να κηρύξει 3ωρη συμπληρωματική στάση εργασίας την Δευτέρα 14-01-2019 στις 08:00 έως 11:00, ώστε μαζί με την τρίωρη της ΟΛΜΕ 11:00 έως 14:00 να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν είτε στο συλλαλητήριο της Αθήνας, την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 15:00, με δωρεάν μετάβαση, είτε να μετάσχουν σε κινητοποιήσεις που οφείλουν να οργανώσουν σε τοπικό επίπεδο τα δύο εκπαιδευτικά σωματεία του νομού, για να μην περάσει το νομοσχέδιο, για να παλέψουμε για μονιμη και σταθερη δουλεια για ολους- καλυψη ολων των κενων με μαζικους διορισμους

7) Επισυνάπτουμε την ανακοίνωσή μας, της Πέμπτης, 10 /1 /2019, που αναφέρεται στο νομοσχέδιο και στις συνέπειες που αυτό θα έχει τόσο στους αναπληρωτές συναδέλφους μας, όσο και στους μόνιμους, αν εφαρμοστεί.

Προηγούμενο άρθρο Παρατείνεται η έκθεση του Εικαστικού Ομίλου
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας