Ειδήσεις

Η κυβέρνηση να ενισχύσει τους καταυλισμούς των ρομά


Την ώρα που μετράμε ήδη 20 κρούσματα κορωνοιού στην κοινότητα των Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα και η κυβέρνηση αποφάσισε να μπεί σωστά σε καραντίνα η συνοικία, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκλάβει κανείς τα 50.000 ευρώ, που δίνει ως έκτακτη ενίσχυση το Υπουργείο Εσωτερικών, από τους ΚΑΠ, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, για την λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 σε οικισμούς και καταυλισμούς ΡΟΜΑ στην Θεσσαλία.

Αυτά τα χρήματα δεν αντιμετωπίζουν ούτε τις ανάγκες για τον οικισμό των ΡΟΜΑ στην Νέα Σμύρνη της Λάρισας, όχι όλης της Θεσσαλίας!

Και χωρίς ίχνος ντροπής, οι κύριοι στην κυβέρνηση, στην συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΕΣ που εκδόθηκε σήμερα, γράφουν ότι αν μείνει αδιάθετο κάποιο ποσό απ’ αυτό, μπορεί να  χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της Περιφέρειας!!!

Η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τώρα με γενναία χρηματοδότηση την περιφέρεια και κάθε δήμο της Θεσσαλίας, από κρατικούς και ευρωενωσιακούς πόρους, για την κάλυψη όλων των αναγκών, τόσο για τους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ, όσο και γενικότερα για την προστασία του λαού από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοιού.

Να ενισχύσει με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ. Να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και το προσωπικό του.

Κλιμάκια γιατρών πρέπει να επισκεφθούν όλους τους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ στην Θεσσαλία και γενικότερα, για να κάνουν εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν άλλα κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους Κέντρα Κοινότητας Δήμων και Παραρτημάτων Ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα Δημοτικά Ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους Ρομά.

Πέρα από τη Νέα Σμύρνη, σε όσες περιοχές ο πληθυσμός των ΡΟΜΑ, δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί άμεσα σε ασφαλείς χώρους (ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας), ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φώς, νερό και αποχέτευση.

Επίσης, οι υποτυπώδεις υποδομές να βελτιωθούν άμεσα (να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες και απολυμάνσεις).

Να παρασχεθούν σε όλους τους κατοίκους των οικισμών των ΡΟΜΑ, μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.

Να χορηγηθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους δικαιούχους του ΚΕΑ καθώς και η διανομή τροφίμων από τα ΤΕΒΑ και άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας.

Προηγούμενο άρθρο Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ΕΣΠΑ στην τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του ΣΘΕΒ
Επόμενο άρθρο Υγειονομικές βόμβες δεν είναι οι περιθωριοποιημένοι αλλά οι κυρίαρχες πολιτικές