Η κυβέρνηση που καταστρέφει τους βαμβακοπαραγωγούς


Του Βουλευτή Ντίνου Ρόβλια, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. αποφάσισε την μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας κατά 1.200.000 στρέμματα (από 3.700.000 σε 2.500.000). Πριν από λίγα μόλις χρόνια η βαμβακοκαλλιέργεια κάλυπτε πανελλαδικά μια έκταση 4.700.000 περίπου στρεμμάτων. Πλησιάζουμε λοιπόν στην κατά το ήμισυ εξαφάνισή της. Υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. Είναι αυτή η ίδια κυβέρνηση που, ως αντιπολίτευση, υπόσχονταν «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»…

Έκπληκτοι παρακολουθούμε την κυβέρνηση Καραμανλή, να πανηγυρίζει αντί να ζητήσει συγγνώμη από τους βαμβακοκαλλιεργητές. Μαζί της πανηγυρίζουν και όλοι οι φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές και οι άλλοτε συνοδοιπόροι τους (τρακτέρ στους δρόμους κλπ), οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι οι εξελίξεις αυτές είναι ικανοποιητικές, επειδή η συνδεδεμένη επιδότηση δεν μειώνεται, αλλά μοιράζεται σε μικρότερο αριθμό δικαιούχων, άρα… «αυξάνεται»!!!

Το γεγονός ότι το ένα τρίτο των βαμβακοκαλλιεργητών οδηγείται στο μαρασμό και τη φτώχεια καθόλου δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει. Επίσης δεν τους ενδιαφέρει για το ποιοι από τους αγρότες θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να επιβιώνουν, αφού κατά κανόνα αυτοί που δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τα διάφορα κριτήρια για να εισπράξουν την επιχορήγηση, θα είναι αυτοί που δεν διαθέτουν τα εφόδια και τα μέσα, δηλαδή οι φτωχότεροι, για τους οποίους ουδεμία μέριμνα λαμβάνεται.

Είναι προφανής η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια μακροπρόθεσμη πολιτική στο βαμβάκι. Προσπαθεί να καλύψει τις ελλείψεις και τις αντιφάσεις της με πρόχειρα μέτρα και επικοινωνιακές μεθόδους. Τα ίδια έκανε και με τον καπνό, τα ίδια και με τα ζαχαρότευτλα. Θύματά της είναι πάντοτε οι αγρότες. Αυτή η πολιτική ανεπάρκεια της κυβέρνησης είναι το μείζον πρόβλημα του τόπου.

Στο πλαίσιο του 4ου ΚΠΣ, πρέπει να εφαρμοστεί η ολοκληρωμένη διαχείριση του βαμβακιού, ώστε με αυτήν το Ελληνικό βαμβάκι να αποκτήσει ταυτότητα, γεγονός που θα του επιφέρει προστιθέμενη εμπορική αξία και επί πλέον ενισχύσεις, καθώς και την απόδοση του ποιοτικού παρακρατήματος. Αυτά όμως είναι «ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση των επικοινωνιολόγων και της εικονικής πραγματικότητας.

Δυστυχώς για τον τόπο, προς το παρόν, καταφέρνουν και κοροϊδεύουν πολλούς. Οι αγρότες όμως δεν θα πέσουν θύματα αυτής της κυβέρνησης για μια ακόμη φορά. Ειδικά δε οι βαμβακοπαραγωγοί ξέρουν και βλέπουν ότι αυτή είναι η κυβέρνηση που τους οδηγεί στην καταστροφή. Όλα τα άλλα είναι «παραμύθια της Χαλιμάς», όπως θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Προηγούμενο άρθρο 1.000 Στρεμ. Βιολογικής καλλιέργειας βαμβακιού στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο 1η έκθεση για το κρέας και τα προϊόντα του