Ειδήσεις

Η κυβέρνηση σύμμαχος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων


Με δύο ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις μεταξύ των άλλων, που αφορούν την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση, διά στόματος πρωθυπουργού, γίνεται ουσιαστικός σύμμαχος για τη λύση οξυμμένων προβλημάτων που έχουν φορτώσει σε αυτές, τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας.

Το πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες μέχρι τέλους του 2016, συνεπώς και την αναστολή κάθε επιπλέον επιβάρυνσης από τόκους, πρόσθετα τέλη και πρόστιμα, σε συνδυασμό με τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015, από την 1η/1/2017, δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να κάνουν ουσιαστική επανεκκίνηση στις δραστηριότητές τους.

Η επιχειρηματικότητα, και έτσι τη σχεδίαζε και την πρότεινε τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται ισχυρά κίνητρα ενεργοποίησης, κυρίως ενισχύοντας τη ραχοκοκαλιά της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μπορούν να ηγηθούν του σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το δεύτερο στοιχείο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αναγγέλθηκε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είναι η δημιουργία ενός ακατάσχετου ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση των τακτικών και έκτακτων πληρωμών των επιχειρήσεων προς Δημόσιο, Ασφαλιστικούς φορείς, εργαζόμενους, προμηθευτές κ.λπ. Η δημιουργία αυτού του λογαριασμού και η δυνατότητα σύνδεσής του με τις μηχανές POS, θα δώσουν το δικαίωμα της ασφαλούς χρηματοοικονομικής οργάνωσης των επιχειρήσεων. Η κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, καθώς και η δυνατότητα να χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος λογαριασμός και για εισπράξεις επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, χωρίς να τον κίνδυνο της κατάσχεσης, θα απεγκλωβίσουν σημαντικά ποσά που αυτή τη στιγμή παραμένουν δεσμευμένα και ανείσπρακτα.

Είναι προφανές ότι ο συνδυασμός των παραπάνω μέτρων έχει συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο υπέρ των ανθρώπων της εργασίας, που οι πολιτικές των τελευταίων ετών, και όχι μόνο, τους οδήγησαν στην οικονομική και φυσική απαξίωση. Πολιτικές που προωθούσαν την καταστροφή της πλειονότητας των φορέων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, υπέρ της ενίσχυσης συμφερόντων των μεγάλων εγχώριων και διεθνών ομίλων της παραγωγής και εμπορίας των αγαθών.

Είναι διακηρυγμένη και πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των κινήτρων που απαιτούνται γι’ αυτό. Προφανώς, τα παραπάνω μέτρα δεν καλύπτουν όλες τις προτεινόμενες ενέργειες για την πλήρη ένταξη στον σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων, όμως είναι ξεκάθαρη η διάθεση της κυβέρνησης να υιοθετήσει τόσο τις προτάσεις, όσο και κυρίως τον προτεινόμενο σχεδιασμό και στρατηγική από τα τμήματα του κόμματος που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παραγωγής, του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Κρίσιμες και ριζοσπαστικές αποφάσεις, όπως η ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ σαν φορέας ενίσχυσης και ανάπτυξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ή η οριστική διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων την τελευταία 5ετία, με συνέπεια την απαλλαγή από τα άδικα και υπερβολικά βάρη δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, θα συμβάλουν στην ανασύνταξη των επιχειρηματικών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα θα καθαρίσουν τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας.

Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ολοκλήρωση του πολιτικού σχεδίου που, με στόχο την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τη λιτότητα, προβάλλει ένα νέο ιδεολογικό πρόταγμα και στην επιχειρηματικότητα, με ενίσχυση των δικαιωμάτων στην εργασία και με σεβασμό στο περιβάλλον, προωθώντας παράλληλα νέες μορφές οικονομικών δράσεων, με άξονα τον τρίτο πυλώνα ανάπτυξης, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Τμήμα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Έναρξη της νέας αγωνιστικής χρονιάς στο τάβλι
Επόμενο άρθρο Οι Καρδιτσιώτες αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου