Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγέλλει την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, η οποία εν μέσω πανδημίας του κορωναιού, συγκαλεί στις 10/4, συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου δια περιφοράς, χωρίς όμως να περιλάβει στα θέματα, τίποτα για την διεκδίκηση από την κυβέρνηση της κάλυψης των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ της Θεσσαλίας, για την ανάγκη επίταξης δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας με το προσωπικό τους, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις συνθήκες εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματά τους, αποδεικνύοντας την σύμπλευσή της με την αντιλαική και ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης.

 

Αλλωστε να θυμίσουμε ότι στις αρχές Φλεβάρη, αρνήθηκε να στηρίξει το ψήφισμα που είχαμε καταθέσει ως Λαική Συσπείρωση, με το οποίο ζητούσαμε η κυβέρνηση να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να μην προχωρήσει η στην μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σε ΝΠΙΔ από ΝΠΔΔ και στην λειτουργία του με ΣΔΙΤ, δηλαδή στην προώθηση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που έχει ως βάση ότι η υγεία είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη «εμπόρευμα»,.

 

Ακόμα και τώρα σε συνθήκες πανδημίας, αντι να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αναζητά δωρεές επιχειρηματιών και συγκροτεί επιτροπή εργοδοτικών και επιστημονικών φορέων, με σκοπό να καλλιεργήσουν στο λαό ότι απέναντι στον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, πρέπει όλοι μαζί, θύτες και θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, να βάλουν πλάτη, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πραγματικό ένοχο για τα προβλήματα του λαού, δηλαδή την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου και το πολιτικό προσωπικό της και να καλλιεργηθεί στη λαϊκή συνείδηση, ότι οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες και επαγγελματίες, το επόμενο διάστημα πρέπει να φορτωθούν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στις πλάτες τους.

 

Η Λαική Συσπείρωση, καλεί την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας:

  • Να εντείνει τους ελέγχους με το υγειονομικό, σε χώρους δουλειάς (Σούπερ-Μάρκετ, Βιομηχανίες-βιοτεχνίες, εργοτάξια, κ.α) για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων και τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορωνοιού.
  • Να εκδώσει ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις (αποφυγή συγχρωτισμού, καθαρισμός, απολύμανση, κλπ) και προς τους εργαζόμενους αυτών, το οποίο να μοιράζεται από τον ελεγκτικό μηχανισμό.
  • Οι υπάλληλοι που κάνουν ελέγχους, να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, με ιδιαίτερη προσοχή σε όσους θα κάνουν ελέγχους σε παραγωγικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπου θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από μάσκες, γάντια και ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, ποδονάρια, κλπ. Να δοθεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό σε υπαλλήλους που δεν διαθέτουν Ι.Χ. Σε κάθε αυτοκίνητο να είναι το πολύ 2 εργαζόμενοι (με τον οδηγό) και να λαμβάνονται όλα τα μέσα απολύμανσης και προφύλαξης.

Να απαιτήσει από την κυβέρνηση:

  • Την άμεση μαζική πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και πλήρη απασχόληση, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας στη Θεσσαλία.
  • Να επιτάξει άμεσα τα χειρουργεία, τις κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων με το προσωπικό τους. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που επί το πλείστον είναι έμπειροι.
  • Να επιτάξει τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
  • Να επιτάξει ξενοδοχεία όπου χρειάζεται, για την διαμονή των υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων.
  • Να στελεχώσει επαρκώς την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», τις Κοινωνικές & Υγειονομικές υπηρεσίες των Δήμων.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, που δουλεύουν σε πολλές περιπτώσεις χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας και κατά μεγάλες ομάδες. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες & στις εγκυμονούσες.

Επίσης να αξιώσει:

  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη 2020 και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
  • Την κατάργηση των απαράδεκτων απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ, που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν.
  • Να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του, το Δώρο Πάσχα, σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή της Επιτροπής Αγώνα Λαϊκών Αγορών νομού Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας