Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για το σεισμό της Πέμπτης


18 μήνες μετά στο σεισμό του Αυγούστου του 2018 και παρά την πρωτοφανή ταλαιπωρία των αιτούντων αποζημίωσης για τις ζημιές στις ιδιοκτησίες τους, καθώς κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τις δαιδαλώδεις διαδικασίες ελέγχου και αποζημίωσής τους, ο νέος σεισμός της Πέμπτης 06/02/2020, αποδεικνύει δυστυχώς για άλλη μια φορά τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα, μεγαλύτερου ή μικρότερου μεγέθους.

Δυστυχώς ενάμιση χρόνο μετά ως Λαϊκή Συσπείρωση Λίμνης Πλαστήρα είμαστε σε θέση να επαναλάβουμε τα αυτονόητα. O σεισμός της Πέμπτης 06/02, με εστιακό επίκεντρο την ευρύτερη ορεινή περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και συγκεκριμένα την περιοχή της Αργιθέας, άφησε πίσω του νέες ζημιές σε κατοικίες και κτίσματα συνολικότερα, όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει αντιληπτά. Ευτυχώς οι ζημιές αυτές δείχνουν να είναι μικρότερου μεγέθους σε σχέση με τις αντίστοιχες του σεισμού στις 31/08/2018, σύμφωνα με την άμεση επικοινωνία μας με το Δήμαρχο Λ. Πλαστήρα, ο οποίος λόγω έκτακτου του γεγονότος δεν είχε σαφή εικόνα τη στιγμή εκείνη.

Τα παλιά κελύφη και κτιριακά αποθέματα στην περιοχή, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας και των απαραίτητων αντισεισμικών ελέγχων, καθώς και το μέγεθος του σεισμού, προκάλεσαν όλες τις προαναφερθείσες ζημιές σε κατοικίες και ιδιοκτησίες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λίμνης Πλαστήρα καλεί το Δήμο να προβεί άμεσα σε καταγραφή όλων των ζημιών αυτών, να ορίσει ειδική επιτροπή στελεχωμένη από υπαλλήλους και προσωπικό του Δήμου το οποίο θα συλλέξει τις αιτήσεις όλων όσων οι ιδιοκτησίες τους έχουν υποστεί φθορές και ζημιές, και σε συνεργασία με τα αρμόδια επιστημονικά στελέχη και φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να εξετάσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά έτσι ώστε  να κινηθεί η διαδικασία της πλήρους καταγραφής των ζημιών και των αποζημιώσεων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες  υπηρεσίες, με μεγαλύτερη ευελιξία και διαδικασίες σε σχέση με το σεισμό του 2018.

Σήμερα λοιπόν, που με το νόμο για την Πολιτική Προστασία από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους, μετά και το σεισμό της Πέμπτης 06/02 αποδεικνύεται περίτρανα το εξής:

Το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε και  ψήφισε η κυβέρνηση:

-Οξύνει τα προβλήματα, τα κενά, τον ελλιπή έλεγχο εφαρμογής των σχετικών όποιων κανονισμών που οδηγούν στη σημερινή εκρηκτική κατάσταση

-Δεν υπάρχει παραμικρή πρόβλεψη για την ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού, για τη διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας με συμμετοχή και του πληθυσμού

-Παραμένουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδιασμού και  συντονισμού των σχετικών υπηρεσιών

– Παραμένει η  χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στα σημερινά επίπεδα, που έχει  οδηγήσει στις τεράστιες και τραγικές ελλείψεις σε όλους τους τομείς της Πολιτικής Προστασίας

Διεκδικούμε:

Η οργάνωση της πολιτικής προστασίας, της αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.

Να διασφαλιστεί η άμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων από καταστροφές

Προηγούμενο άρθρο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων