Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας κοντά στους αγρότες


Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Τάσο Τσιαπλέ, χαιρετίζει τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, που με απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, βρίσκονται 5 ημέρες τώρα στο μπλόκο του αγώνα στο κόμβο της Νίκαιας, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της Ε.Ε, των αντιλαϊκών πολιτικών της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενάντια στους μεγαλέμπορους, τους τραπεζίτες και τους μονοπωλιακούς ομίλους, που εκμεταλλεύονται την δουλειά τους, βγάζοντας τεράστια κέρδη και οδηγώντας χιλιάδες μικρομεσαίους γεωργούς-κτηνοτρόφους στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα.

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών, είναι δίκαιος, γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, το μεγάλο κόστος παραγωγής, με την καταστροφική γι’ αυτούς ΚΑΠ της Ε.Ε, με την περικοπή επιδοτήσεων, με την μεγάλη αύξηση της φορολογίας στο εισόδημά τους και στα προϊόντα όπως το κρασί και το τσίπουρο, στα χωράφια τους και στο νερό, με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους που θα αφήσει νέες χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες ανασφάλιστους, την έλλειψη ουσιαστικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ, συνολικά με την αντιλαϊκή πολιτική που δυσκολεύει πολύ την επιβίωση τους, την ίδια ώρα που στο μεγάλο κεφάλαιο δίνεται ζεστό χρήμα με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια.

Αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ και την Ε.Ε, δεν είναι λαθεμένες, αλλά καλά σχεδιασμένες ώστε να προχωρήσει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων για χάρη των σύγχρονων τσιφλικάδων, αγροτοκαπιταλιστών, των επιχειρηματικών ομίλων που συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή. Αυτή η εξέλιξη έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους, αλλά και στη ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, που αγοράζουν ακριβά τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, αυξάνουν τις εισαγωγές με αμφίβολης ποιότητας γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και μεγαλώνουν την ανεργία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, καταδικάζει την προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών με την άσκηση ποινικής δίωξης σε 10 αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας με διαδικασία εξπρές, την ανοιχτή και υπόγεια επίθεση κυβέρνησης, Ν.Δ, Χρυσής Αυγής, αστικών ΜΜΕ και εκπροσώπων των μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών, ενάντια στα μπλόκα των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, των αιτημάτων και συνδικαλιστών που ηγούνται σ’ αυτούς, η οποία έχουν ως προφανή στόχο να τους συκοφαντήσει και να τους εξασθενίσει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων της μικρομεσαίας αγροτιάς, για:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσει τώρα το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των εμπόρων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών τους στην τράπεζα ώστε να έχουν το δικαίωμα να κάνουν εμπορία και διακίνηση προϊόντων. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών που χάθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών σε μια σειρά προϊόντων και των μεγάλων απωλειών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται (γάλα, ελιές – λάδι, βαμβάκι, όσπρια, ροδάκινα, εσπεριδοειδή κ.ά.). Να γίνεται η αντιμετώπιση του δάκου στα ελαιόδεντρα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και να καταργηθεί το χαράτσι του 2% με το οποίο επιβαρύνονται οι παραγωγοί για τη δακοκτονία.
  • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες και κτηνοτρόφους (εξισωτικές αποζημιώσεις, επιστροφή φόρου καυσίμων, συμμετοχή σε προγράμματα νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές και βιομήχανους, άμεση μείωση κατά 50% του αγροτικού ρεύματος και φθηνό νερό από τους ΤΟΕΒ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, των χαρατσιών για αρδευτικές γεωτρήσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά. Κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.).
  • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων στους αγρότες με τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Άμεση καταβολή όλων των αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάλυψη και αποζημίωση των φετινών καταστροφών από τις βροχοπτώσεις κι άλλες αιτίες από τον ΕΛΓΑ. Δραστική μείωση των ασφάλιστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να μην ισχύσουν οι περικοπές της ΚΑΠ της ΕΕστις επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Αύξηση των τιμών παραγωγού στο γάλα και στο κρέας. Επιδότηση για τις ζωοτροφές. Εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων και νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων.
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, να δοθούν οι αναγκαίες χρονικές παρατάσεις για την τακτοποίηση, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Να σταματήσουν άμεσα τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών, εργατικών και λαϊκών αγώνων.

 

Προηγούμενο άρθρο Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Τ.Κ. Καππαδοκικού
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων