Ειδήσεις

Η λογοκρισία στον πολιτισμό και το δημόσιο λόγο επί Επταετίας


Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.A.K.) –  Αρχεία Ν. Καρδίτσας,  διοργανώνουν έκθεση αρχειακού υλικού για τη λογοκρισία την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και προβολές της ταινίας του σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη «Στοργή στο λαό», παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 στην Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας, ώρα 6.00 μ.μ.

Η ταινία «Στοργή στο Λαό», καθώς και η ομώνυμη έκθεση αρχειακού υλικού, αποτυπώνουν την πολιτική διώξεων, απαγορεύσεων και λογοκρισίας που επιβλήθηκε από τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών στον πολιτισμό και το δημόσιο λόγο. Μέσα από τα τεκμήρια της έκθεσης αναδεικνύονται ο παραλογισμός και η αισθητική του καθεστώτος της 21ης Απριλίου και κυρίως η προσπάθεια της Δικτατορίας να ελέγξει όλες τις πλευρές της πνευματικής ζωής, καταπνίγοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή για το δικτατορικό καθεστώς ή ερχόταν σε αντίθεση με τις προβαλλόμενες από τους στρατιωτικούς αρχές της «Επαναστάσεως», του τριπτύχου δηλαδή «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια». Το προστατευτικό αυτό τρίπτυχο συνοψίζεται στη «Στοργή στο λαό», σφραγίδα που συναντάται σε έγγραφα της εποχής.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. το 2014, βασίζεται σε τεκμήρια του αρχείου της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών της Κεντρικής Υπηρεσίας, που ήταν και η κύρια πηγή της ταινίας του Β. Δούβλη, και δομείται σε θεματικές προθήκες που επιχειρούν να ακολουθήσουν «τη λογική» των λογοκριτών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 στην Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας, ώρα 6.00 μ.μ. Την προβολή της ταινίας θα προλογίσει ο σκηνοθέτης, κύριος Βασίλης Δούβλης, ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης, κύριο Γιάννη Γκλαβίνα. Ξενάγηση από τον επιμελητή θα επαναληφθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, ώρα 11.00 ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται προγραμματισμένες ξεναγήσεις (κατόπιν συνεννοήσεως)

Info

Διάρκεια έκθεσης αρχειακού υλικού: 24 Νοεμβρίου – 31Δεκεμβρίου 2017.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη και Παρασκευή: 09:00. – 13:00 & 17:0 – 20:00

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 08:00 – 14:00

Είσοδος ελεύθερη.

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στην έκθεση και οργανωμένες προβολές της ταινίας «Στοργή στο λαό» θα πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση με την προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Καρδίτσας, κυρία Ελπινίκη Αγγελίνα.

στο τηλέφωνο 2441071631.

Με την υποστήριξη: Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

Δήμος Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κοινωνική Εργασιακή Ένταξη για τους ρομά
Επόμενο άρθρο Συνάντηση ΕΔ ΘΕΣΣ με Δήμο Θεσσαλονίκης