Η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου 3730/2008


Με επιστολή του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ν. Καρδίτσας, τον Αστυνομικό Δ/ντή Καρδίτσας, τον Προϊστάμενο Δ/νσης Υγιεινής Νομού Καρδίτσας, και με κοινοποίηση προς τους Υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Καρδίτσας αναφέρει τα εξής :

«Το Διοικητικό Συμβούλιο των Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Καρδίτσας αφού έλαβε υπόψη το νόμο 3730/2008, αποφάσισε ομόφωνα να θέσει υπόψη σας την κατάφωρη παραβίαση του παραπάνω νόμου, από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και από τους ίδιους τους καπνιστές.

Όλοι μας γνωρίζουμε και ιδιαίτερα η Ιατρική Επιστήμη επισημαίνει, ότι το κάπνισμα είναι μια συνήθεια καταστροφική και θανατηφόρα, τόσο για τους καπνίζοντες, όσο και για τους μη καπνίζοντες ως παθητικοί καπνιστές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το ενεργητικό κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 6.000.000 ανθρώπους και το παθητικό 600.000. Στη χώρα μας οι θάνατοι από τον καρκίνο των πνευμόνων, λόγω του καπνού, είναι περίπου 7.000 το χρόνο.

Είναι σεβαστή η επιλογή του καπνιστή να καπνίζει. Όμως έχει το δικαίωμα να αναγκάζει τον μη καπνιστή να εισπνέει τον καπνό, μέσα σε ένα κλειστό χώρο και να γίνεται παθητικός καπνιστής ; Τι είναι εκείνο που προέχει, το αγαθό της υγείας ή η λεγόμενη «απόλαυση» του τσιγάρου ; Ποιόν θα προστατέψει η Πολιτεία αυτόν που βλάπτει ή αυτόν που βλάπτεται ; Προφανώς αυτόν που βλάπτεται. Καλώς λοιπόν ψήφισε και εφαρμόζει τον αντικαπνιστικό νόμο.

Οι συνταξιούχοι μια ευαίσθητη, από άποψη υγείας, κατηγορία Πολιτών, έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τον καφέ τους ή το ποτό τους, σε ένα κλειστό Δημόσιο χώρο καθαρό, απαλλαγμένο από τον καπνό των τσιγάρων.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε από εσάς, τους φορείς και τα όργανα της Πολιτείας, να ενεργήσετε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου 3730/2008 χωρίς εξαιρέσεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.

 

Η Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας

Βασιλάκου Παναγιώτα           Μαντζιάρας Χριστόφορος

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μεταφορά της ΔΕΥΑ Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Ξεπερνάει τα 3 εκ. ευρώ το κόστος αποκατάστασης των ζημιών