Η ΟικόΣφαιρα για τη διαχείριση του αρδευτικού νερού της λίμνης Πλαστήρα


Η ΟικόΣφαιρα ως γνωστόν, είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση του νομού μας με σημαντική δράση και παρεμβάσεις που είναι γνωστές σε όλη την Ελλάδα.

Στο άτυπο συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη 19-8-14 για να αποφασίσει για την παραπέρα διαχείριση του ελλείμματος των νερών της Λίμνης Πλαστήρα (Λ.Π.), δεν κλήθηκε η ΟικόΣφαιρα. Ήταν παράλειψη, ήταν σκοπιμότητα δεν το γνωρίζουμε. Ας περάσουμε όμως στο θέμα:

Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε να εκταμιευθεί τις προσεχείς ημέρες από τη Λ.Π. ποσότητα νερού κάπου στα 7 εκατ. κ. μ. με συνέπεια να κατέβει το οικολογικό όριο αρκετά κάτω και από τα 784 μ. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα φτάσει κοντά στα 783.50 μ. και όχι στα 783.82 που αναφέρθηκε στη σύσκεψη.

  1. Το οικολογικό όριο ασφαλείας της Λ.Π. έχει συζητηθεί κατά κόρον. Κάθε φορά όμως που έρχεται  η ώρα να εφαρμοστεί , διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα. Είναι δηλαδή στα 784 μ. όπως και στην προαναφερόμενη σύσκεψη αναφέρθηκε και φαίνεται να το αποδέχονται σχεδόν όλοι (ίσως βολεύει τους περισσότερους έτσι) ή είναι στα 786 μ.;

Μελέτη που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, το έτος 2005 – 2006 με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη αναφέρει: «.Οι προτάσεις: Ενόψει των ανωτέρω και από τη διερεύνηση των εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος που έγινε, προτείνονται τα ακόλουθα:

Η διατήρηση της ελάχιστης οικολογικής στάθμης της λίμνης (+784 m έως +786 m) κρίνεται ότι αποτελεί ένα αξιόπιστο προληπτικό μέτρο, καθώς με τον τρόπο αυτό, πέραν των γενικότερων οικολογικών και αισθητικών πλεονεκτημάτων, αποτρέπεται η ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν, το οποίο αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία… (σ.σ. εννοεί την δυσάρεστη οσμή του πόσιμου νερού)

  1. Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΤΕΔΚ στις 12-1-08 με θέμα «διαχείριση υδατικών πόρων στο νομό Καρδίτσας» αναφερόμενος στη διαχείριση των νερών της λίμνης Πλαστήρα είπε: « Το οικολογικό όριο πρέπει να καθιερωθεί στα 786 μ. Η στάθμη μπορεί να κατέβει στα 784 μ. σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις.  Όταν κάνουμε σοβαρή διαχείριση των νερών , θα έχουμε και υπερχείλιση. Δεν είμαστε ευτυχείς που κάναμε μια μελέτη και δεν τηρήθηκε..» (σ.σ. εννοεί την προαναφερόμενη μελέτη του  ΕΜΠ με τον καθηγητή κ. Ανδρεαδάκη η οποία τον καιρό εκείνο αγνοούνταν όπως και τώρα εξακολουθεί να αγνοείται)
  2.  Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι όταν μιλάμε για οικολογικό όριο ασφαλείας της Λ.Π. δεν εννοούμε τα 784 μ. αλλά τα 786 μ. και σε εξαιρετικές περιπτώσεις  τα 784 μ.
  3. Έτσι καλούμαστε να ορίσουμε ποιες είναι οι εξαιρετικές περιπτώσεις. Κατά τη γνώμη μας δεν είναι οι αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών (σεβαστές και δίκαιες) αλλά κάτι άλλο. Π.χ. εάν  ο νομός της Καρδίτσας ή και κάποιων άλλων νομών  δεν έχουν πόσιμο νερό, τότε αυτό αποτελεί εξαιρετική περίπτωση και θα μπορούμε να κατέβουμε έστω κάτω και από τα 785 μ. για να σταματήσουμε όμως στα 784.
  4.  Αν ανατρέξει κανείς στα γενικότερα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι οι υδρολογικές εισροές προς τη λίμνη, δηλαδή το νερό που μας δίνει η φύση, δεν μπορεί να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες του νομού μας, (για τις ανάγκες της Λάρισας δυστυχώς δεν επαρκεί) όπως σήμερα διαμορφώθηκαν και είναι πολύ μεγαλύτερες από το νερό που εισρέει στη λίμνη. Απαιτείται λοιπόν ορθολογική διαχείριση και όχι κατάχρηση του νερού της.

Η ΟικόΣφαιρα παρακολουθεί τα περιβαλλοντικά ζητήματα του νομού μας, έχει άποψη και θα ήταν χρήσιμο να καλείται σε συσκέψεις που έχουν σχέση με τους σκοπούς και τους στόχους της, για να βοηθάει  έτσι στην καλύτερη λήψη αποφάσεων.

 

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη στο Δήμο Μουζακίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς της Πορτής
Επόμενο άρθρο Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Αργιθέας