Ειδήσεις

Η ΠΕΑΕΑ για την επέτειο απελευθέρωσης της Καρδίτσας


   12 Μάρτη  1943. Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, μπαίνουν συντεταγμένα στην Καρδίτσα. Την ίδια μέρα το βράδυ το BBC ( ο σταθμός του Λονδίνου), μετέδωσε: « Η Καρδίτσα , μία από τις τέσσερις μεγάλες Θεσσαλικές πόλεις, είναι ελεύθερη. Είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης που απελευθερώνεται, κάτω από την πίεση των δυνάμεων της  αντίστασης…….».  Το  μεγάλο αυτό γεγονός, η μεγάλη αυτή νίκη του λαού της Καρδίτσας, δεν ήρθε από το πουθενά , έτσι όπως λέμε ανεπάντεχα.

  Τα ΕΑΜ αμέσως μετά την ιδρυσή του στην Καρδίτσα (11-11-41), απλώθηκε με τις οργανώσεις του σε όλους τους χώρους, (εργατικό, δημοσιοϋπαλληλικό , επαγγελματικό , επιστημονικό, αγροτικό , τραπεζικό κλτ). Οι νέοι οργανώνονται, από τις αρχές  του 1942 στον «Θεσσαλικό ιερό λόχο».

Η αντίσταση του λαού της Καρδίτσας, στους φασίστες κατακτητές, αποκτά παλαϊκό χαρακτήρα . Στην πόλη και τα χωριά το σύνθημα είναι : παθητική αντίσταση. Ο κόσμος δεν υπακούει στις δεκάτες και στις επιτάξεις. Η προσπάθεια των κατακτητών να τρομοκρατήσουν τον κόσμο δεν πέρασε. Η παθητική αντίσταση συνεχώς απλώνεται και αυξάνεται.

Η γενική απεργία στις 20 Απρίλη 1942, δίνει μεγάλη ώθηση στο δυνάμωμα της αντίστασης στην περιοχή μας.

Η ίδρυση καταναλωτικών συνεταιρισμών, κατά επαγγέλματα, συντελεί στη λύση όχι μόνο βιοποριστικών προβλημάτων αλλά λύνει και ζητήματα οργάνωσης του αγώνα .

Τα διάφορα πολεμικά επεισόδιά και σαμποτάζ  που ενεργούσαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ στην περιοχή μας  δυνάμωναν την αντίσταση του λαού μας .

Τα παραπάνω και πολλές άλλες αντιστασιακές ενέργειες ασκούσαν πίεση στους Ιταλούς κατακτητές, τους δημιουργούσαν φόβο και ένοιωθαν να ετοιμάζεται επίθεσή στην πόλη της Καρδίτσας   από την μεριά του ΕΛΑΣ.

Έτσι τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου 1943 αναγκάζονται οι Ιταλοί να εγκαταλείψουν την πόλη .

Κινητήρια δύναμη, κύριος αιμοδότης, η ψυχή αυτού του μεγάλου πατριωτικού αγώνα, της ηρωϊκήςΕΑΜικής  Αντίστασης ήταν το ΚΚΕ.

Τιμάμε τους αγώνες που έδωσε ο λαός της Καρδίτσας εκείνα τα χρόνια. Συνεχίζουμε, στις σημερινές συνθήκες, τους αγώνες εκείνους ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, ενάντια σε μια αδίστακτη οικονομική και πολιτική εξουσία, η οποία γεννά και θρέφει τον φασισμό και ενεργεί  πολέμους  για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Ο αγώνας αυτός πρέπει να φτάσει ως το τέλος. Να απελευθερωθεί δηλαδή οριστικά ο λαός μας από τον ζυγό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και εκμετάλλευσης, την πηγή των σημερινών δεινών του.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες της φιστικιάς
Επόμενο άρθρο Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ενάντια στις διώξεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα