Η Περιβαλλοντική Οικολογική Παρέμβαση Μουζακίου – Παμίσου – Ιθώμης για τις παρακάμψεις


Αγαπητοί Πολίτες

Διαβάζοντας πριν από μερικές ημέρες την ανακοίνωση των Περιφερειακών Συμβούλων του συνδυασμού ΄΄Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία ΄΄ , αλλά και την απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας και επειδή εμπλεκόμαστε άμεσα  στην υπόθεση αυτή , την οποία μάλιστα καταγγείλαμε  από πολύ καιρό (για τα υλικά  του Φαναρίου αλλά και του Εργοταξίου στη Δημοτική Έκταση Ριζοβουνίου ) , έχουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε  επισημαίνοντας τα παρακάτω .

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας στην απάντησή του αποφεύγει να κατονομάσει ΄΄τον κύριο του έργου στην Τ.Κ Φαναρίου ΄΄  .

Αδυνατούμε επίσης να κατανοήσουμε στην απάντηση  του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας την αναφορά του για τα προσκομιζόμενα υλικά από το έργο του Φαναρίου !!! , ότι δηλαδή  ,  ΄΄…η εξεύρεση των πηγών λήψης υλικών και η εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών για τη χρήση τους είναι ευθύνη του αναδόχου ..΄΄  και είμαστε υποχρεωμένοι να του υπενθυμίζουμε ότι  τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υποτιθέμενου έργου στο Φανάρι τη συνέταξαν οι υπηρεσίες του ! (Με ποιανού εντολή άραγε και για ποιο λόγο ;),  την ενέκρινε δε ο ίδιος με την Α.Π 17695/204918/20-12-2012 Απόφασή του  και δε μπορεί  σήμερα  να αγνοεί ότι στην  παράγραφο 5.2 της Μ.Π.Ε  των υπηρεσιών του , αναφέρεται ρητά ΄΄ότι τα υπόλοιπα   18.000 μ3  θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του έργου <<Παρακάμψεις Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου της Ε.Ο Καρδίτας –Τρικάλων >>.

Δηλαδή η Μ.Π.Ε την οποία ενέκρινε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας ΄΄χωρίς να είναι κύριος του υποτιθέμενου έργου΄΄ , προβλέπει ότι  μία πηγή λήψης  18.000 μ3  υλικών ήταν στην  Τ.Κ  Φαναρίου !!!  .

Επομένως τα αναγραφόμενα στην απάντησή του έρχονται σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στη Μ.Π.Ε !

Επειδή όμως όλα αυτά σαν γεγονότα είναι αντιφατικά και πρέπει να διερευνηθούν  , εμείς σας ενημερώνουμε ότι τα αρμόδια όργανα του Δήμου Μουζακίου ισχυρίζονται εγγράφως ότι δεν ήταν σε γνώση τους , ότι δεν σχεδίασαν  και  δεν  ενέκριναν μελέτη οδοποιίας και περιβαλλοντική μελέτη , δεν δημοπράτησαν , δεν  ανέθεσαν , δεν εκτέλεσαν ούτε έκαναν επίβλεψη εργασιών για    την κατασκευή κάποιου ΄΄νόμιμου έργου ΄΄στην Τ.Κ Φαναρίου και όλα αυτά βέβαια πριν αρχίσουν οι μπουλντόζες το έργο τους   .

Το Δ.Σ Μουζακίου  εκ των υστέρων 27-08-2013 ύστερα από αίτηση τεχνικής εταιρείας αποφασίζει τη διάνοιξη κάποιου δρόμου !, ο δε Δήμαρχος Μουζακίου  στις 18-10-2013 υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό !!! με εκπρόσωπο του υπεργολάβου για την υλοποίηση ,  άκουσον –άκουσον του έργου κατασκευής συνδετήριου κλάδου κ.λ.π … , καθ ην στιγμή χιλιάδες κυβικά αδρανών υλικών χωρίς καμία επίβλεψη  ΄΄ είχαν ήδη φύγει ΄΄ από την Τ.Κ Φαναρίου  χωρίς νόμιμη  άδεια και έγκριση αρμοδίου οργάνου του Δήμου Μουζακίου  , χωρίς καμία επιμέτρηση και έλεγχο , χωρίς κανένα τίμημα και μάλιστα χωρίς να εκτελείται στο συγκεκριμένο χώρο  , τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή  κανένα νόμιμο έργο .

Ένα βουνό ολόκληρο σήμερα δεν υπάρχει , αλλοιώθηκε το φυσικό περιβάλλον , συντελέσθηκε  περιβαλλοντική καταστροφή και επικινδυνότητα για τον κόμβο του Φαναρίου αλλά και για  τους υπάρχοντες δρόμους προς  Μουζάκι και Μαγούλα λόγω σκοπιμότητας λήψης των υλικών  και  παντελούς έλλειψης επίβλεψης στην εξόρυξή τους  .

Με κίνδυνο της υγείας , σωματικής ακεραιότητας αλλά και της ατομικής μας ελευθερίας σταματήσαμε πολλές φορές τη συντελούμενη περιβαλλοντική καταστροφή στον κόμβο του Φαναρίου , ενημερώσαμε προφορικά σε κατ ιδίαν συνάντηση τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας  και καλέσαμε έγγραφα τους υπεύθυνους του Δήμου Μουζακίου να προστρέξουν για συμπαράσταση και προστασία της Δημοτικής Περιουσίας και του Περιβάλλοντος . Δυστυχώς δεν ήλθε κανείς ,  η εικόνα δε σήμερα εκεί είναι περιβαλλοντικά τραγική .

Βεβαίως και συμφωνούμε με τους Περιφερειακούς Συμβούλους του Συνδυασμού ΄΄Δρόμος ανατροπής για τη Θεσσαλία΄΄  ότι εγείρονται ζητήματα νομιμότητας , μάταια όμως περιμένουμε τόσο καιρό από τους αρμόδιους να ελέγξουν αυτή την υπόθεση . Παρά το γεγονός ότι το θέμα αναδείχθηκε και  τηλεοπτικά κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε  .

Επιτέλους οι ελεγκτικές αρχές   θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τα προαναφερόμενα και  να αποδοθούν ευθύνες σ αυτούς που μεθόδευσαν , υλοποίησαν  και επέτρεψαν να συντελεσθεί αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή  

Κυρίαρχη απαίτηση όλων είναι  να αποκατασταθεί ο χώρος και το περιβάλλον στην πρότερη κατάσταση .

Αλλιώς ότι και να λέμε είναι κουβέντες χωρίς νόημα και ουσία  και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα .-  

            

                                Μουζάκι 9-6-2015

         Για την Περιβαλλοντική και Οικολογική Παρέμβαση

    Τσιρογιάννης Ε.  Χαντζηγούλας  Χ. , Γιώτης Λ. , Ντόντος Χ. ,                                          Βασιλάκος Α. ,.

 

Προηγούμενο άρθρο ΠΑΣΕΒΕ Καρδίτσας : Όλοι στον αγώνα
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων για το συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ.