Ειδήσεις

Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα για τα παιδιά μας


Νέες μητέρες, νέοι γονείς, Η καινούρια χρονιά ξεκίνησε για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και η κατάσταση που επικρατεί στο νομό μας είναι αποκαλυπτική:

Α)Με βάση τις γεννήσεις στον δήμο Καρδίτσας 1428 παιδιά έπρεπε να πηγαίνουν σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Το σύνολο των παιδιών που φοιτούν σε δημοτικούς σταθμούς, στο βρεφικό σταθμό του Κέντρου Γυναικών και σε Ιδιωτικούς (με ΕΣΠΑ) είναι 466 παιδιά. Άρα 962 παιδιά ή φοιτούν σε ιδιωτικούς σταθμούς πληρώνοντας …αλμυρό αντίτιμο ή είναι σπίτι.

Β)Η εικόνα για τα βρέφη και νήπια που οι γονείς επέλεξαν να φοιτήσουν σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό είναι η παρακάτω:

1.Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ για την φετινή χρονιά 2020-2021: 

Έγιναν 3.144 αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ του νομού μας, 938 παραπάνω από το 2019, (το 2019-2.206 αιτήσεις). Αυτό δείχνει και την ανάγκη των λαϊκών οικογενειών του νομού μας να πάνε τα παιδιά τους σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό ή ΚΔΑΠ χωρίς τον βραχνά της πληρωμής.

  • Ικανοποιήθηκαν 2.009 αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι 1135 παιδιά στο νομό έμειναν έξω από την χρηματοδότηση, από τα οποία 774 είναι αναπληρωματικά και 361 απορρίφθηκαν και η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στο δήμο Καρδίτσας. Είναι σημαντικοί οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν οι αιτήσεις πολλών μητέρων  με ελάχιστο εισόδημα (κάρτα ανεργίας, ασφαλιστική ενημερότητα, βεβαίωση εργοδότη)!!
  • Από τα αποριφθέντα παιδιά πολύ μεγάλο μέρος είναι βρέφη, επιλέχτηκαν μόλις 51 βρέφη σε δημοτικούς σταθμούς και στου Κέντρου Γυναικών και 222 σε ιδιωτικούς.

Β)ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:

Ικανοποιήθηκαν  όλες οι αιτήσεις 178  νήπια, 126 με τροφεία & 52 με ΕΣΠΑ).

Τα προβλήματα όμως είναι οξύτατα:

1..Παραμένει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα των τροφείων που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς σε εποχές σκληρής λιτότητας, ανεργίας, μειώσεων μισθών.

  1. Όσο για το προσωπικό: Για την φετινή περίοδο ( τα στοιχεία δόθηκαν 8/9/2020) υπηρετούν:

-Μόνιμοι και αορίστου είναι 31.

-Οι υπόλοιποι είναι 14 άτομα οι οποίοι είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ετήσιας διάρκειας και 5 οκτάμηνα (είναι σε αναμονή και άλλα 8μηνα για να καλυφθούν τα κενά).

Για μια ακόμα χρονιά η δημοτική αρχή της Καρδίτσας λειτουργεί τους σταθμούς με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και 8μηνα!!! Και ούτε υπάρχει καμιά πρόθεση από να διεκδικήσει μόνιμες και σταθερές θέσεις προσωπικού, εφαρμόζοντας φυσικά τις πολιτικές της ΕΕ για την ευελιξία στην εργασία.

Το σημαντικό για την ιδιαίτερη, εξαιτίας της πανδημίας, φετινή χρονιά είναι ο μικρός αριθμός καθαριστριών. Μόλις 10!!! Καθαριστές/στριες για 7 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και για 178 βρέφη και νήπια, δηλαδή 1 καθαρίστρια για 18 περίπου παιδιά!!! Περιμένουν να καλύψουν τα κενά με τις 8μηνες συμβάσεις.

Είναι γεγονός ότι όλα αυτά  είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, και η σημερινή και οι προηγούμενες. Η προσχολική αγωγή και φροντίδα που είναι δικαίωμα για τα παιδιά μας έχει γίνει ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης ή εμπόρευμα. Αντί να παρέχεται δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά μετατρέπεται σε λοταρία της φτώχειας. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους καταλήγει ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

Η  κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας, προχώρησε στο άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και ασφάλεια τόσο των παιδιών, όσο και των εργαζομένων. Προβάλλει για ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη πετώντας το μπαλάκι σε γονείς και εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι ό,τι προκύψει.

Κυρίως, δεν εξασφαλίζει μόνιμο και επαρκές προσωπικό που θα μπορεί να καλύψει και τις έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας.

Το πρόγραμμα που προετοιμάζει η κυβέρνηση «Νταντάδες της γειτονιάς», όχι μόνο δεν έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών, αλλά αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποβάθμισης της προσχολικής αγωγής, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη δομή της προσχολικής φροντίδας και αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ως «φύλακα» παιδιών. Εντάσσεται στο σχεδιασμό των επιχειρηματικών ομίλων να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργατική δύναμη των νέων μητέρων.

Σήμερα, η φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του.

Γι αυτό ο Σύλλογος Γυναικών της Καρδίτσας πρωτοστατεί και με  αγωνιστικές πρωτοβουλίες  ανυποχώρητα διεκδικεί για όλα τα παιδιά αποκλειστικα δημοσια και δωρεαν προσχολικη αγωγη και φροντιδα.

Απαιτούμε:

– Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί, τόσοι όσοι καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

– Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, την σίτιση, τον ύπνο, και τις δραστηριότητες στην αυλή.

– Με ευθύνη της κυβέρνησης μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και ιατροί εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες και εκεί που υπάρχουν με ουσιαστικό τρόπο να ελέγχουν εάν είναι ασφαλείς οι συνθήκες, για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.

– Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

–Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.

Ο Σύλλογος Γυναικών μαζί με σωματεία εργαζομένων χρόνια παλεύουν διεκδικώντας:

-Άμεσα να λειτουργήσει με μόνιμο προσωπικό ο βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΑΕΔ (πρώην  εργατικής εστίας) στην Καρδίτσα   δυναμικότητας 100 βρεφών και νηπίων.

Η ενημέρωση που υπάρχει, είναι ότι προσπαθούν να λειτουργήσει από τον Οκτώβρη με προσωπικό που θα προσληφθεί μέσα από ΑΣΕΠ με 11μηνες συμβάσεις! Και μέχρι τότε με 8 μηνα που θα στείλει ο δήμος Καρδίτσας για ένα μικρό διάστημα και μόνο με 23 παιδιά (από τα 33 που είχαν επιλεγεί).

 

Του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης σε περιοχή του νομού Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη για την Ι.Μ. Σπηλιάς Αργιθέας