Ειδήσεις

Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού


Καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό  για ακόμη μια χρονιά δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς. Σ’ όλα αυτά τα παιδιά η κυβέρνηση  στερεί το δικαίωμά στην προσχολική αγωγή.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat κάτω από το 10% των παιδιών έως 3 ετών και κάτω από το 60% των παιδιών 3 έως 6 ετών καλύπτονται από “δομές προσχολικής φροντίδας” στην Ελλάδα.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για δημιουργία δήθεν 400 νέων παιδικών σταθμών μέσα στο 2018 δεν ήταν παρά μια επικοινωνιακή απάτη. Με 50 και 70 χιλιάδες ευρώ εφάπαξ σε 212 δήμους ούτε φτιάχνεται, πολύ περισσότερο δεν στελεχώνεται με προσωπικό, ούτε λειτουργεί παιδικός σταθμός !

Οι κυβερνήσεις υλοποιώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης  μετατρέπουν την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας. Και αντί να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά, επιδιώκεται να γίνει πολυτέλεια στην οποία φυσικά πρόσβαση θα έχουν όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος.           

Όμως η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε παιδοφυλακτήριο.

Για τον Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας και τα σωματεία ιδιωτικών και οικοδόμων,η προσχολική αγωγή είναι κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού, και αποκλειστική ευθύνη του κράτους να το εξασφαλίσει. Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ποιά είναι η κατάσταση όμως στο νομό μας;

 Α) Στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος με τίτλο: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, για την φετινή χρονιά 2018-2019: 

 

1 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ: 1432

-2017: 1189  αύξηση 21,6 %

-Μ.Ο. αύξησης Θεσσσαλίας  16,1%

 

2 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: 1994

-2016: 1668 αύξηση 19,5%

-Μ.Ο. αύξησης Θεσσαλίας 19,3%

 

  1. Από τις 1432 οικογένειες ωφελήθηκαν: 913

    Επιλαχούσες και απορριπτέες: 519

 

  1. Από τα τα 1994 παιδιά:

-ΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ: 1303

-ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ: 490

-ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ:205

 

5.Απο τα 1303 ωφελούμενα:

-ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1129 (75 ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ)

-ΜΟΥΖΑΚΙ: 65

-ΣΟΦΑΔΕΣ: 22 (& Ν ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ)

-ΠΑΛΑΜΑΣ: 87

 

5.ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ:

Α)ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΦΑΚΕΛΛΟ (δηλαδή δεν υπήρχαν θέσεις ενώ είχαν όλα τα δικαιολογητικά) 490.

Απ’ αυτούς:

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: 438

ΜΟΥΖΑΚΙ: 10

ΣΟΦΑΔΕΣ: 14

ΠΑΛΑΜΑΣ: 27

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που είναι επιλαχόντα αφορά παιδικούς σταθμούς και ιδιαίτερα του δήμου Καρδίτσας.

 

Β)ΜΕ ΕΛΛΙΠΗ ΦΑΚΕΛΛΟ: 205

 

ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ:

ΕΙΣΟΔΗΜΑ: Η υπέρβαση είναι πολύ μικρή και το ποσό αφορά οικογένεια με πολύ μικρό οσόδημα  π.χ. 32.000 χιλ. (27.000 το ανώτερο επιτρεπτό)

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Δεν υπήρχε βεβαίωση εργοδότη ή ήταν ελλιπής. Αυτό δείχνει ευέλικτες μορφές εργασίας ή μαύρη εργασία.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Δεν υπήρχε βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή ήταν ελλιπή τα στοιχεία. Αυτό αφορά κύρια ΟΓΑ και ΟΑΕΕ που έχουν απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές και δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Δεν είχε ενημερωμένη κάρτα ανεργίας

ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ: Διάφοροι λόγοι με κύριο φορολογική ενημερότητα, οικογενειακή κατάσταση κ.λ.π.

Από τα αποριφθέντα παιδιά πολύ μεγάλο μέρος είναι βρέφη και μάλιστα απορίφθηκαν και από του βρεφονηπιακούς του δήμου (15 βρέφη και 30 νήπια).

Οσο για τις υπόλοιπες οικογένειεςπου δεν επιλέχτηκαν ή απορίφθηκαν τα παιδιά τους (2,5-4) απομένουν δύο λύσεις : Είτε να βρουν μια θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, καταβάλλοντας τροφεία που ολοένα και αυξάνονταιείτε να  καταλήξουν να ακριβοπληρώσουν έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

Αλλά και η κατάσταση με τα ΚΔΑΠ δεν είναι καλύτερη. Τα παιδιά, που οι γονείς έχουν ανάγκη αυτών των υπηρεσιών, επιλέγονται μόνο με ΕΣΠΑ. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να πληρώσουν αδρά σε ιδιωτικά ΚΔΑΠ ή στο σπίτι με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εκτός από τα παιδιά που αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, υπάρχουν και αυτά που οι γονείς τους δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα(δημόσιοι υπάλληλοι, ΟΤΑ κ.λ.π.).

Αλλά και όσοι  τα κατάφεραν να συμπεριληφθούν στους “ωφελούμενους” με το κουπόνι (voucher) στο χέρι πρέπει να βγουν “στο κυνήγι” για να βρουν μια διαθέσιμη θέση σε κάποιο παιδικό  σταθμό.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι και στο νομό μας εκατοντάδες νέα ζευγάρια στερούνται του δικαιώματος να έχουν τα παιδιά τους δωρεάν πρόσβαση σε ένα παιδικό σταθμό ή ΚΔΑΠ.

Β)ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:

Όπως ανακοινώθηκε ικανοποιήθηκαν  όλες οι αιτήσεις που πληρούσαν τις προϋποθέσεις!!! (309 παιδιά 234 με τροφεία &75 με ΕΣΠΑ).

Τα προβλήματα όμως είναι οξύτατα:

1.Παραμένει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα των τροφείων που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς σε εποχές σκληρής λιτότητας, ανεργίας, μειώσεων μισθών. Μάλιστα στον εσωτερικό κανονιαμό που ψηφίστηκε και στο άρθρο4παρ. 1(γ)ορίζεται ότι υπάρχει διακοπή της φιλοξενίας των παιδιών από τον Παιδικό Σταθμό με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «Όταν δεν καταβάλλεται από τους γονείς η οικονομική τους συμμετοχή εφόσον αυτή προβλέπεται, για χρονικό διάστημα πέραν των δύο (2) μηνών, χωρίς να υπάρχει σοβαρός προς τούτο λόγο και αφού πρώτα ειδοποιηθούν αυτοί να καταβάλλουν το οφειλόμενο ποσό.»

Θυμίζουμε ότι τα τροφεία είναι τα παρακάτω:

Με εισόδημα:

0-6000 χιλ. 0ε

6001χιλ.-12.000 χιλ.- 15ε

12001χιλ.-16.000χιλ. -20ε

16001-20.000χιλ.- 30ε

20001-25000χιλ. -40ε

25001-30000χιλ. -50ε

30001 και άνω -60ε

 

  1. Όσο για το προσωπικό:

Για την φετινή περίοδο ( τα στοιχεία δόθηκαν 7/9/2018) υπηρετούν:

11 νηπιαγωγοί, 8 βρεφονηπιακόμοι ΤΕ 3 βοηθοί βρεφονηπιοκόμοι, 1 κοινωνική λειτουργός! 1 γραφίστας ΔΕ!! 1κοινωνικής πρόνοιας,μάγειροι και καθαρίστριες.

Όσον αφορά τις σχέσεις εργασίας που υπηρετεί το δοσμένο προσωπικό οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Μόνιμοι και αορίστου είναι μόνο 25!

-Οι υπόλοιποι είναι 15 ορισμένου χρόνου και 21!!! 8μηνα (2 νηπιαγωγοί,- 5 βρεφοκομόμοιΤΕ, 4 βοηθοί βρεφοκόμοι ΔΕ, 1 ψυχολόγος ,1 μουσικός, 1 λογοθεραπευτής, 1 κοινωνικής πρόνοιας  και οι υπόλοιποι είναι μάγειροι και καθαρίστριες.

Είναι αυταπόδεικτοη δημοτική αρχή της Καρδίτσας λειτουργεί τους σταθμούς με την πλειοψηφία των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 8μηνα!!!  Υπάρχουν φυσικά και οι νέες κοπέλες από δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ δηλαδή βοηθοί που κάνουν πρακτική άσκηση.

Πέρα από το αντιπαιδαγωγικό να μπαινοβγαίνουν παιδαγωγοί μέσα στα παιδιά με την λήξη των συμβάσεων κάθε 8 μηνο ή  την λήξη της πρακτικής άσκησης η πείρα δείχνει ότι δεν υπάρχει καμιά πρόθεση από την δημοτική αρχή να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, θεωρεί ότι για όλα αυτά ευθύνη έχουν:

Οι Κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση που αντιμετωπίζουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σαν «υπηρεσίες φύλαξης» και μάλιστα ακριβοπληρωμένες από τους γονείς.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες και τις αγρότισσες καιΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Απαιτούμε :

– Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί από τις δημοτικές αρχε σε όσους γονείς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων.

– Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.

– Μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.

– Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.       

                                                                             

-Άμεσα να λειτουργήσει με μόνιμο προσωπικό ο βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΑΕΔ (πρώην  εργατικής εστίας) στην Καρδίτσα   δυναμικότητας 100 βρεφών και νηπίων.

 Η ενημέρωση που υπάρχει από την αρμόδια διεύθυνση του ΟΑΕΔ κεντρικά, είναι ότι προσπαθούν να λειτουργήσει από τον Οκτώβρη με προσωπικό που θα προσληφθεί μέσα από ΑΣΕΠ με 11μηνες συμβάσεις!Να σημειωθεί ότι οι καθαρίστριες του σταθμού που έχουν ήδη προσληφθεί ( με τετράωρα) δεν έχουν πληρωθεί καθόλου. Απαιτούμε να εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.

Για σένα νέα μητέρα της Καρδίτσας, για σένα εργαζόμενε

Υπάρχουν ο Σύλλογος   Γυναικών Καρδίτσας (μέλος της ΟΓΕ), τα ταξικά σωματεία  που παλεύουν διαχρονικά για το δικαίωμα των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή  Παλεύουμε για  μια δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και τη μητρότητα

Ελα να μας γνωρίσεις, να ενώσουμε τις δυνάμεις και ν’ αγωνισθούμε μαζί !

 

 

Του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και του Συνδικάτου οικοδόμων

 

           

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Θερινού Κινηματογράφου Καρδίτσας