Ειδήσεις

Η τέχνη σκιαγραφεί την ιστορία


Σε μία όμορφη, γιορτινή ατμόσφαιρα, γιορτάστηκε η επέτειος της Εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου στο Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο του Καλλίθηρου. Στη γιορτή, που ετοίμασαν οι μαθητές των Γ΄ &Δ΄τάξεων τα νήπια και η χορωδία του Σχολείου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, η μουσική, τα τραγούδια, η ζωγραφική, οι δραματοποιήσεις  αλλά και ο κινηματογράφος, ήταν οι μορφές τέχνης που χρησίμευσαν ως  το μέσον για να ανασυρθούν μνήμες αλλά και συναισθήματα από τα κατορθώματα και τις νίκες του λαού μας κατά την περίοδο του πολέμου  του ’40.

Στη φετινή γιορτή αξιοποιήθηκε η κινηματογραφική ταινία «Η Ζωή Είναι Ωραία» (1997) του ΡομπέρτοΜπενίνι. Η ατμόσφαιρα της ταινίας και το χιούμορ της διαχύθηκαν με την προβολή εμβόλιμων μικρών αποσπασμάτων. Κάνοντας μια αντίστιξη στο μαύρο χρώμα του πολέμου, δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης, τα κείμενα που παρουσιάστηκαν ως αφηγήσεις ή/και δραματοποιήσεις προέρχονταν από προσωπικά βιώματα ανθρώπων που ζήσαν τον Πόλεμο και την Κατοχή. Η εστίαση έγινε στην καθημερινότητα, στη ζωή στο χωριό και πιο συγκεκριμένα στην Σέκλιζα (Καλλίθηρο), όπου οι κάτοικοι αντιστάθηκαν στους κατακτητές και απέδειξαν με πολλούς τρόπους πως Η Ζωή Είναι Ωραία: Λειτούργησαν ερασιτεχνικό θίασο και λαϊκό δικαστήριο, φιλοξένησαν και ενσωμάτωσαν Ιταλούς αιχμαλώτους, κυκλοφόρησαν χειρόγραφη εφημερίδα.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, βίωσαν έτσι  μέσω της τέχνης την τοπική ιστορία ως μέρος της Ελληνικής αλλά και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, συνειδητοποιώντας ότι οι ανθρώπινες ανάγκες είναι κοινές πέρα από φυλές και σύνορα, ενώ  η ανάγκη για ελευθερία, δικαίωμα όλων των ανθρώπων.

Προηγούμενο άρθρο Εορτή της φωτοφόρου Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου
Επόμενο άρθρο Νύχτα για το Εσπερινό σχολείο Καρδίτσας