Ειδήσεις

Η Χρ. Κατσαβριά- Σιωροπούλου για τους εορτασμούς της 1050ης επετείου της Πολωνίας


Ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τη Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Πολωνίας, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά- Σιωροπούλου, παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη 1050η επέτειο της Βάπτισης της Πολωνίας, που διοργανώθηκαν την Παρασκευή 15 Απριλίου στην πόλη του Πόζναν.

Η αποστολή, στην οποία συμμετείχε και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής, Πρέσβυς Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος, και την οποία συνόδευσε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Πολωνία, κ. Ευάγγελος Τσαούσης, συμμετείχε στην ειδική πανηγυρική συνεδρίαση του πολωνικού Κοινοβουλίου και παρακολούθησε την ομιλία του Προέδρου της Πολωνίας Andrzej Duda. Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Ντούντα, αναφερόμενος στην ιστορική σημασία του εκχριστιανισμού του πολωνικού έθνους, τόνισε την τεράστια σημασία της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης, η οποία, όπως υπογράμμισε, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του δυτικού πολιτισμού και αναπόσπαστο μέρος της πολωνικής κουλτούρας.

Οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση είχαν, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρώτη δημόσια εκτέλεση της μουσικής σύνθεσης που γράφτηκε ειδικά για την επέτειο από τον γνωστό Πολωνό συνθέτη Jacek Sykulski και ερμηνεύτηκε από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Πόζναν. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι παρακάθησαν σε γεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Andrzej Duda, την Πολωνή Πρωθυπουργό Beata Szydło, τον Πρόεδρο της Βουλής Marek Kuchciński, τον Πρόεδρο της Γερουσίας Stanisław Karczewski, τους Υπουργούς της πολωνικής Κυβέρνησης, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, βουλευτές και γερουσιαστές, τους εκπρόσωπους των εκκλησιαστικών αρχών και μέλη διπλωματικών αποστολών.

Η κυρία Κατσαβριά-Σιωροπούλου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Α. Duda, την Πρωθυπουργό B. Szydło και τον Πρόεδρο της Βουλής M. Kuchciński. Κατά τη συνομιλία της με τον Πρόεδρο Duda, η κυρία Κατσαβριά-Σιωροπούλου αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Πολωνίας και στους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τους δυο λαούς, ενώ στη συνομιλία της με τον Πρόεδρο της πολωνικής Βουλής εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών θα εντατικοποιηθεί περαιτέρω. Το απόγευμα του Σαββάτου, 16/4, η Βουλευτής Κα Κατσαβριά-Σιωροπούλου συναντήθηκε στη Βαρσοβία με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών Πολωνίας «Ερμής», με τους οποίους συζήτησε θέματα αφορώντα την Ελληνική Ομογένεια.

Σημειώνεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Πολωνία ανήλθε το 2015 στα 357 εκ. Ευρώ (+8,72%), ενώ η αξία των πολωνικών εξαγωγών στην Ελλάδα ανήλθε στα 533 εκ. Ευρώ (+14,43%). Το ίδιο έτος αφίχθησαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 750.000 Πολωνοί επισκέπτες (+28,1%). Στην Πολωνία έχουν επενδύσει και δραστηριοποιούνται περίπου 40 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες απασχολούν συνολικά 2.000 εργαζομένους.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Π. Βράντζα για το Σ/Ν που αφορά τους Αγροτικούς συνεταιρισμούς
Επόμενο άρθρο Συνεχίζεται η αγωνιστική δράση του Σ.Α.Τ.Ο.Κ.