Η ώρα της αλήθειας για τους υποψηφίους


Αναρτώνται αύριο Τρίτη στα Λύκεια οι βαθμολογίες των πανελληνίων εξετάσεων.

Τερματίζει την Τρίτη η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων, καθώς ανακοινώνονται οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι ονομαστικές καταστάσεις με τις βαθμολογίες θα βρίσκονται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας το αργότερο μέχρι τις 11 το πρωί και αμέσως μετά θα τις παραλάβουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Θα ακολουθήσει στα σχολεία η συνεδρίαση της Λυκειακής Επιτροπής και οι βαθμοί αναμένεται να αναρτηθούν στα Λύκεια έως και τη 1 το μεσημέρι.

Για μια ακόμη χρόνια οι βαθμολογίες ανακοινώνονται γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις καθώς και οι υποψήφιοι ξεκίνησαν να γράφουν σχετικά νωρίς το Μάιο.

Η εξέλιξη αυτή συμπαρασύρει και τη διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και να ολοκληρωθεί εντός δέκα ημερών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπαιδευτικών κύκλων και βαθμολογητών οι επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ήταν χειρότερες σε ορισμένα μαθήματα σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Όπως τονίζουν εκπαιδευτικοί και φροντιστές οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα από πέρυσι στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, την Ιστορία, τη Βιολογία, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τη Χημεία, καλύτερες επιδόσεις υπήρξαν στα Αρχαία και τη Φυσική Κατεύθυνσης και σχεδόν αντίστοιχα στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία.

Οι αριστούχοι εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 6.500, ενώ πέρυσι ήταν 7.900. Αυτό το γεγονός εκτιμάται ότι θα «φρενάρει» την τάση για άνοδο των βάσεων στις περιζήτητες Σχολές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, η οποία δημιουργείται από τη μείωση των φετινών θέσεων εισακτέων.

Περίπου 30.000 υποψήφιοι θα βρεθούν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς οι περισσότεροι δεν έπιασαν τη βάση του δέκα.

Από κει και πέρα το ερώτημα είναι, πόσες θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα μείνουν ακάλυπτες λόγω της βάσης με το βαθμό δέκα που ισχύει. Πέρυσι είχαν μείνει κενές περίπου 7.000 θέσεις ενώ ανάλογος εκτιμάται και φέτος ο αριθμός.

Προηγούμενο άρθρο Παράσταση Καραγκιόζη για άτομα με ειδικές ικανότητες
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη Νομάρχη στο έργο Αχλαδιά-Καπαδοκικό-Γεφύρια