Η 4η πανελλήνια συνάντηση σχολικών χορωδιών – Αρχίζει σήμερα Τετάρτη στις 7:00 μ.μ. στα ΤΕΙ


      Αρχίζει σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και ώρα 7:00 μ.μ. στην πόλη μας η μεγάλη γιορτή της Χορωδιακής Μουσικής με την 4η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών και τη συμμετοχή 52 Σχολικών Χορωδιών – 2500 Χορωδών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια Χορωδιακή Πανδαισία με πρωταγωνιστές παιδιά Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων θα παρακολουθήσουν οι φίλοι της ποιοτικής μουσικής. Συνολικά πάνω από 2.500 Χορωδοί – 3500 επισκέπτες έρχονται στην Καρδίτσα το επόμενο πενθήμερο για να λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη Χορωδιακή Φεστιβαλική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα και υλοποιείται στα πλαίσια του 30ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.

      Τεράστια είναι η συμμετοχή Σχολικών Χορωδιών από πολλά μέρη της Ελλάδος σε αυτή την μεγαλειώδη εκδήλωση που διοργανώνει  η Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας, τα ΤΕΙ Καρδίτσας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

     Αξιόλογες και Ποιοτικές Σχολικές Χορωδίες αυστηρά επιλεγμένες από την καλλιτεχνική επιτροπή συμμετέχουν από Πειραιά,  Πτολεμαΐδα, Kατερίνη, Λαμία, Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Περιστέρι, Κόρινθο, Καλαμάτα, Λεμεσό Κύπρου, Βόλο, Αγρίνιο, Κομοτηνή, Γιαννιτσά, Βάγια Θηβών, Λάρισα, Σίνδο Θεσσαλονίκης, Τρίκαλα, Σκάλα Λακωνίας, Αργολίδα, Φλώρινα, Δράμα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Κρυονέρι Αττικής κλπ .

     Η 4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ πραγματοποιείται  8,9,10,11 και 12 Φεβρουαρίου 2012 στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καρδίτσας (Ξύλου και Επίπλου).   

     Πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας, αφού οι χορωδίες καλούνται να ερμηνεύσουν έργα Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής καθώς και πολυφωνικά έργα της Αναγέννησης.

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, διαμέσου της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες  να εμφανιστούν σε σημαντικές συναυλίες και Φεστιβάλ του εξωτερικού.     

      Στα πλαίσια της συνύπαρξης μουσικής και χορού, κάτι που έχει καθιερώσει ο Νίκος Ευθυμιάδης στην Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών θα εμφανιστεί απόψε η ομάδα χορού της Μαρίας Καραπαναγιώτη ‘’ΔΡΥΑΔΕΣ ΕΝ ΠΛΩ’’, που θα χορέψουν ταυτόχρονα επί σκηνής με την Χορωδία του 3ου Γυμνασίου Καρδίτσας.             

    Στην όλη διοργάνωση συμβάλουν καθοριστικά η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας) και ο Δήμος Καρδίτσας.  

  Την εκδήλωση  παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.

     Συγκεκριμένα σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου θα εμφανιστούν οι παρακάτω χορωδίες:

  1. Η Χορωδία του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Μουσικής κ. Χαλκιά Χρήστου.
  2. Η Χορωδία του Γυμνασίου Βαγιών Θήβας υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Μουσικής κ. Ντούλιου Παναγιώτη
  3. Η Χορωδία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Μουσικής κ. Καλατζόγλου Χριστίνας
  4. Η Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων ‘’Δωροθέος Σχολάριος’’ υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Μουσικής κ.  Λαμπρίδη Μαρίας
  5. Η Χορωδία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Μουσικής κ. Μπράχου Παρασκευής
  6. Η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Μουσικής κ. Μ. Ζαχαρτζή
  7. Η Χορωδία του 3ου Γυμνασίου Καρδίτσας υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Μουσικής κ. Παλαπέλα Άγγελου.

       Η  υλοποίηση της 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ  Καρδίτσας  έρχεται επίσης να δέσει την κοινωνία της Πόλης με την εκπαιδευτική κοινότητα των ΤΕΙ , ενώ οι χιλιάδες επισκέπτες του Νομού θα γνωρίσουν ότι στην Καρδίτσα υπάρχουν και λειτουργούν αξιόλογες Πανεπιστημιακές Σχολές, που συμμετέχουν στον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση της Πόλης. Χθες οι διοργανωτές της εκδήλωσης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Καρδίτσας.

 

 

Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κύριλλος στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε: «Η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών η οποία πραγματοποιείται στην πόλη μας αναμφίβολα αποτελεί ένα αξιόλογο πολιτιστικό γεγονός και τιμά ως εκ τούτου τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες. Η γλώσσα της μουσικής, η οποία είναι πανανθρώπινη, υπερβαίνει τα όρια όλων των γλωσσών του κόσμου και έχει τη δύναμη να μεταδίδει έντονα συναισθήματα και να διαμορφώνει στάσεις και τρόπους ζωής. Το ποιοτικό τραγούδι ενώνει τους ανθρώπους και το ποιοτικό χορωδιακό τραγούδι δημιουργεί άρρηκτους δεσμούς σε όλους όσοι συμμετέχουν σ’αυτό».

 

 

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας

 

Τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας ανέγνωσε η κ. Κόκκαλη: «Με την ευκαιρία αυτής της διοργάνωσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι παρήγορο και συγχρόνως ελπιδοφόρο για το μέλλον της χώρας, πως η κοινωνία μας δεν άφησε στην άκρη τον πολιτισμό. Και το λέω αυτό γιατί κατά την άποψη μου, μια που στην επαγγελματική μου ζωή είμαι εκπαιδευτικός, η ανάκαμψη της χώρας για να έρθει σύντομα, θα πρέπει να στηριχθεί σε δύο σταθερές και διαχρονικές αξίες: Την παιδεία και τον πολιτισμό. Η 4η πανελλήνια συνάντηση σχολικών χορωδιών είναι μια όμορφη διοργάνωση και για αυτό είμαι σίγουρος ότι θα σημειώσει επιτυχία».

 

 

 

Χαιρετισμός Δημάρχου Καρδίτσας

 

Τον χαιρετισμό του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Παπαλού ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Καραγιάννης. «Ένα νέο, αλλά ήδη καταξιωμένο θεσμό που συμβάλει στην καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με κοινή αγάπη για τη Χορωδιακή Μουσική να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αναπτύξουν στενούς δεσμούς φιλίας. Το χορωδιακό τραγούδι συμβάλει στην πνευματική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών λειτουργώντας ταυτόχρονα και παιδαγωγικά, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα  να αναπτύξουν τον αυτοέλεγχο, την πειθαρχία, την υπακοή στους κανόνες, να λειτουργήσουν ομαδικά, να αναλάβουν ευθύνες, να συμμετέχουν συλλογικά στη μουσική έκφραση. Η περιοχή μας έχει παράδοση στο χορωδιακό τραγούδι, γι’ αυτό και ο θεσμός της Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών βρήκε αμέσως απήχηση και αγκαλιάστηκε από τους τοπικούς φορείς και όλους τους Καρδιτσιώτες και χρόνο με το χρόνο αναβαθμίζεται, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς. Ως Δήμος Καρδίτσας είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ανάδειξη του Πολιτισμού σε όλες του τις μορφές και στην υποστήριξη κάθε προσπάθειας που εξυπηρετεί αυτό το στόχο, γι’ αυτό και  στηρίζουμε το θεσμό».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σε συναγερμό όλος ο νομός - Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν, ενώ απειλούνται οικισμοί εάν συνεχιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Επόμενο άρθρο Επιτυχημένη απεργιακή συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ Καρδίτσας