Ειδήσεις

Η ANKA θα υλοποιήσει το έργο ΥΕΣ στην Ελλάδα


Με στόχο την ενεργοποίηση των άνεργων νέων και την υποστήριξή τους, για πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή την επιχειρηματικότητα. Τα Ταμεία, EEA (ΕΟΧ) και Norway Grants, ενέκριναν τη χρηματοδότηση του διακρατικού προγράμματος με τίτλο Young Entrepreneurs Succeed (YES!), ύψους 2,3 εκατομμύριων ευρώ με διάρκεια υλοποίησης τα επόμενα 3 χρόνια.

Οι επιχορηγήσεις των Ταμείων, EEA (ΕΟΧ)  και Norway Grants, επιδιώκουν  τη συμπλήρωση της υφιστάμενης κοινοτικής χρηματοδότησης για πρωτοβουλίες απασχόλησης των νέων, συνεισφέροντας 60 εκατ. Ευρώ για τη στήριξη διεθνικών πρωτοβουλιών που προωθούν τη βιώσιμη και ποιοτική απασχόληση των νέων.

Το Έργο «Young Entrepreneurs Succeed (YES!)» !) είναι μια εταιρική σχέση εμπιστοσύνης που εμπλέκει 8 δημόσιους & ιδιωτικούς οργανισμούς από 6 χώρες της ΕΕ με μεγάλη εμπειρία στην προώθηση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των νέων που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους. Στους οργανισμούς περιλαμβάνονται: αναπτυξιακές εταιρίες τοπικής ανάπτυξης, ΜΚΟ, πανεπιστήμια και συμβούλια που ενεργούν ως εταίροι υλοποίησης, εμπειρογνωμοσύνης ή διάδοσης. Η ANKA, θα υλοποιήσει το Έργο ΥΕΣ! στην Ελλάδα.

Αναμένεται ότι 1.600 άτομα NEET (νέοι που δεν βρίσκονται στην εκπαίδευση, την απασχόληση ή την κατάρτιση) από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία, θα λάβουν κατάρτιση, καθοδήγηση, πρόσβαση σε χρηματοδότηση και υπηρεσίες καθοδήγησης για να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν δική τους επιχείρηση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν περισσότερα από 6 εκατομμύρια άτομα NEET.

Οι εταίροι του ΥΕΣ!, θα συνεργαστούν συγκεντρώνοντας στοιχεία σχετικά με τις ανάγκες των ομάδων στόχων και τα υφιστάμενα κενά στην παροχή υπηρεσιών, το σχεδιασμό και τη δοκιμή νέων χρηματοοικονομικών και μη χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τους υπο-εξυπηρετούμενους νέους επιχειρηματίες. Επίσης, θα μετρήσουν και θα μοιραστούν τις κοινωνικές επιπτώσεις του έργου. Αφού αξιολογηθούν, αυτές οι νέες υπηρεσίες θα μεταφερθούν παγκοσμίως μέσω του «Παγκόσμιου Δικτύου Επιχειρήσεων Νέων», το οποίο έχει μέλη σε περισσότερες από 50 χώρες.

Λίγα λόγια για τα Ταμεία, EEA (ΕΟΧ) και Norway Grants

Οι χρηματοδοτήσεις του ΕΟΧ (ΕΟΧ) και των Norway Grands, αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με 15 χώρες της ΕΕ στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη και τη Βαλτική.

Για την περίοδο 2014-2021, η συνολική συνεισφορά ανέρχεται σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ (επιχορηγήσεις EEA (ΕΟΧ) 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ Norway Grands).

Βάσει της συμφωνίας για του ΕΟΧ, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς. Η συμφωνία ΕΟΧ καθορίζει τον κοινό στόχο της συνεργασίας για τη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

 

Λίγα λόγια για την ΑΝΚΑ

Η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, – ANKA A.E., ιδρύθηκε το 1989. Οι κύριοι μέτοχοι είναι τοπικές αρχές και οργανώσεις που εκπροσωπούν την Καρδίτσα, όπως είναι η περιφέρεια, οι δήμοι, οι συνεταιρισμοί, τα επιμελητήρια. Ο κύριος στόχος της Εταιρείας είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη, διαχείριση, διατήρηση, προστασία και αξιοποίηση των φυσικών πόρων, στην εισαγωγή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο παραγωγικό σύστημα. Επίσης, να εισαγάγει και να αυξήσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την υποστήριξη και ανάπτυξη νέων συλλογικών δομών, τη συμβολή στην κοινωνική ανάπτυξη και γενικότερη ανάπτυξη της Καρδίτσας και άλλων περιοχών στην Ελλάδα, εφόσον ζητηθεί.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα επισκέψεων Αθανάσιου Σκάρλου
Επόμενο άρθρο Ο Κ. Αγοραστός πρεσβευτής της δράσης της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενέργεια