Ειδήσεις

Θάνος Σκάρλος: Να μπει τέλος στην αφαίμαξη προσωπικού των Δήμων


Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη για το πρόβλημα υποστελέχωσης  που δημιουργείται σε δεκάδες Δήμους σε όλη τη χώρα με την κινητικότητα των υπαλλήλων, απέστειλε ο Δήμαρχος Σοφάδων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Καρδίτσας κ. Θάνος Σκάρλος. Αναλυτικά:

Με τις διατάξεις νόμου περί κινητικότητας των υπαλλήλων  επιχειρήθηκε η ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού στους φορείς του δημοσίου. Στην πραγματικότητα όμως με το νόμο αυτό ,  ανοίγει διάπλατα η πόρτα για να αποδυναμωθούν οι μικροί επαρχιακοί δήμοι και ιδιαίτερα οι ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι της χώρας.

Ολοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Μεταρρύθμιση όμως που θα είναι αποτέλεσμα ρεαλιστικών λύσεων,  θα λύνει προβλήματα και δεν θα φέρει δεκάδες δήμους στα όρια της διάλυσης.

Η σχεδόν «ανευ όρων» εφαρμογή της κινητικότητας των υπαλλήλων θα επιφέρει πλήρη αποδυνάμωση του ανθρωπίνου δυναμικού και για δεκάδες Δήμους η ανταπόκριση των υπηρεσιών στο έργο τους, το οποίο αφορά την καθημερινότητα των δημοτών, δεν θα είναι εφικτή.

Και όλα αυτά τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι αρμοδιότητες των Δήμων αυξάνονται, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, χωρίς όμως να συνοδεύονται ούτε από πόρους, ούτε από προσωπικό. Προσωπικό που διαρκώς μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων  και μη νέων προσλήψεων εδώ και πολλά χρόνια προς αντικατάστασή τους.

Σε αυτή τη πραγματικότητα έρχεται να προστεθεί και η κινητικότητα,  η οποία αφαιρεί απαραίτητο προσωπικό για τη στοιχειώδη πολλές φορές λειτουργία των Δήμων, παραβλέποντας τις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες και χωρίς καν τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.

Οποιος δεν βλέπει το πρόβλημα που δημιουργείται εθελοτυφλεί . Η απαξίωση του θεσμού του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης με την υποβάθμιση των υπηρεσιών, ουσιαστικά αποτελεί και απαξίωση  προς τους πολίτες.  Δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται η νομιμοποίηση της λειτουργίας των Δήμων με το …μισό προσωπικό.

Η πολιτεία ορθά αναγνωρίζει το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να οργανώσει τη ζωή του. Οφείλει όμως να αναγνωρίσει και την υποχρέωση και το δικαίωμα του κάθε Δημάρχου να οργανώσει τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου προς όφελος των δημοτών, προγραμματίζοντας εξ αρχής «πώς» και με «ποιους».

Φυσικά και γνωρίζουμε καλύτερα απ’ τον καθένα  πως οι ΟΤΑ δεν είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός υπαλλήλων. Οι υπηρεσίες τους θεωρούνται και είναι απαιτητικές, αφού η συναλλαγή με τους πολίτες είναι μια δύσκολη και σύνθετη απασχόληση. Ταυτόχρονα η πληθώρα των αρμοδιοτήτων, η πολυνομία, οι συνεχείς αλλαγές των νόμων που σχετίζονται με δημοτικές υποθέσεις κάνουν τη δουλειά των υπαλλήλων ακόμα πιο δύσκολη. Κατανοούμε συνεπώς το γιατί κάποιοι επιθυμούν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες όπου οι απαιτήσεις είναι μικρότερες, πιθανόν ο έλεγχος τυπικός και ουσιαστικά δεν κρίνονται από κανένα και ιδιαίτερα  δεν κρίνονται από τους πολίτες. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς όμως ότι ενσυνείδητα αποφάσισαν να ενταχθούν στο δυναμικό των Δήμων, μικρότερων ή μεγαλύτερων, γνωρίζοντας εξ αρχής τις απαιτήσεις.

Συνεπώς, το πλαίσιο που έθεσε πρόσφατα η ΚΕΔΕ για την κινητικότητα, βάζει όρους και κανόνες, προστατεύοντας πάνω από όλα τους ίδιους τους πολίτες και την καθημερινότητά τους.

Δεν είμαστε δογματικοί. Ναι στην κινητικότητα για σοβαρούς λόγους, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου και η μετακίνηση αφορά από Δήμο σε Δήμο.

Είμαι βέβαιος ότι η πολιτεία θα αφουγκραστεί την αγωνία δεκάδων αυτοδιοικητικών, προχωρώντας σε  αναθεώρηση των ισχυουσών διατάξεων, βάζοντας τέλος στην  αφαίμαξη προσωπικού των Δήμων ώστε να μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες.

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχές στην λαϊκή αγορά της Τετάρτης
Επόμενο άρθρο Επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα: Ρύπανση από πλαστικά