Θέμα ημερών η ανακοίνωση των αντιδημάρχων


 Κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα στους έξι δήμους του νομού Καρδίτσας οι διεργασίες για το διορισμό των αντιδημάρχων και γενικότερα τη στελέχωση της διοίκησης. Κάποιοι δήμαρχοι σκοπεύουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους πριν τη λήξη του νέου έτους, ωστόσο κρατάνε αυστηρά για τον εαυτό τους τα πρόσωπα που επέλεξαν για τη διοίκηση των δήμων τους. Ο λόγος προφανής: Η ανακοίνωση των αντιδημάρχων συνήθως προκαλεί ενδοπαραταξιακές έριδες, κάτι που θέλουν να αποφύγουν.

 Έχουν καταλήξει

Στην πλειονότητά τους πάντως οι δήμαρχοι του Νομού φέρονται να έχουν καταλήξει στα πρόσωπα, ενώ κάποιοι περιμένουν απαντήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ο «Καλλικράτης» ορίζει επαγγελματικό ασυμβίβαστο για όσους δημοτικούς συμβούλους εργάζονται στο δημόσιο. Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο, όσοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, εάν αποδεχτούν να είναι αντιδήμαρχοι, αυτομάτως παίρνουν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών από τις υπηρεσίες τους και θα λαμβάνουν μόνο το μισθό του αντιδημάρχου. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» για δήμους που έχουν έως 20.000 κατοίκους ο μισθός των αντιδημάρχων ορίζεται στο 60% των αποδοχών του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, που λαμβάνει 3.700 ευρώ μηνιαίως, άρα στις 2.200 ευρώ. Σε δήμους από 20.000 έως 80.000 κατοίκους ο μισθός των αντιδημάρχων ορίζεται στο 80% των αποδοχών του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, άρα στις περίπου 3.000 ευρώ, ενώ στους μεγάλους δήμους (άνω των 100.000 κατοίκων) ο μισθός θα είναι στο ύψος του μισθού του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών.
Η επιλογή των γενικών γραμματέων των δήμων θα καθυστερήσει λίγο, καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, κάτι που αναμένεται να γίνει από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο, ανάλογα με την ετοιμότητα του κάθε δήμου. Μέχρι τότε η ΚΕΔΚΕ ζήτησε να παραμείνουν στη θέση αυτή οι υπάρχοντες γενικοί διευθυντές των δήμων.

Δήμος Καρδίτσας

Το αργότερο μέχρι αύριο Πέμπτη σκοπεύει ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλός να ανακοινώσει τα ονόματα των επτά Αντιδημάρχων της Καρδίτσας. Ο κ. Παπαλός κρατά μυστικές τις επιλογές του, ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, για Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου προορίζει τον κ. Απ. Αναστασίου, για Αντιδήμαρχο Οικονομικών τον κ. Σταύρο Παπαγεωργίου, για Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας τον κ. Βασίλη Ευαγγελακόπουλο, για Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων τον κ. Φίλιππο Κωτούλα, ενώ για τις Αντιδημαρχίες Κοινωνικής Πολιτικής, Καθαριότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το τοπίο είναι ακόμη θολό. Για τη θέση του Γενικού Γραμματέα, που όπως αναφέραμε παραπάνω θα καθυστερήσει η τοποθέτηση, η επιλογή του κ. Παπαλού στρέφεται στο πρόσωπο του κ. Λαϊόπουλου.

Δήμος Σοφάδων

Στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο του Νομού Καρδίτσας, τον Δήμο Σοφάδων, θα οριστούν έξι Αντιδήμαρχοι. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει εξαντλητικές ζυμώσεις και συζητήσεις αρχικά για τη νέα διοικητική δομή και τις νέες αρμοδιότητες των αντιδημαρχιών και των νομικών προσώπων και ακολούθως για τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν αυτές τις δομές. Η τελευταία συνεδρίαση της ομάδας του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Σοφάδων κ. Μπάμπη Παπαδόπουλου έγινε χθες το μεσημέρι, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το εξής: Παύλος Ραγιάς, Ηλίας Τσίγκας, Φώτης Τσέλιος, Βαγγέλης Τσουκνίδας, Κώστας Γκουγκούλης και Δημήτρης Κλιάρης η 6άξα που θα πλαισιώνει τον Δήμαρχο.

Δήμος Παλαμά

Ο νέος Δήμαρχος Παλαμά κ. Κώστας Πατσιαλής έχει καταλήξει στους τέσσερις Αντιδημάρχους που θα τον πλαισιώνουν, ωστόσο κρατά τα ονόματά τους επτασφράγιστο μυστικό, προφανώς για να μην ταράξει τα μέχρι σήμερα ήρεμα νερά της παράταξής του. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ονόματα των Αντιδημάρχων θα ανακοινωθούν την Κυριακή 2 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια των δημαιρεσιών. Και οι τέσσερις Αντιδήμαρχοι θα εδράζονται στον Δήμο Παλαμά, ενώ δύο από αυτούς θα είναι υπεύθυνοι για τον πρώην Δήμο Φύλλου και τον πρώην Δήμο Σελλάνων αντίστοιχα. Οι πληροφορίες μας όμως λένε ότι οι τρεις από τους τέσσερις Αντιδημάρχους θα είναι οι κ.κ. Νασιούλης Κώστας, Πάτγτας Δημήτρης και Λιάχανος Ηλίας, για Πρόεδρο του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά θα προτείνει τον κ. Βαϊόπουλο Χρήστο, για τη ΔΕΥΑΠ τον κ. Γιώργο Πέτρου και για τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου τον κ. Κ. Τζέλλα.

Δήμος Μουζακίου

Τα επόμενα 24ωρα σκοπεύει ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός να ανακοινώσει τα ονόματα των τεσσάρων Αντιδημάρχων του Δήμου του. Όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του, κρατά καλά κρυμμένα τα ονόματα των Αντιδημάρχων Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών, Τεχνικής Υπηρεσίας – Πολεοδομίας & Πολιτικής Προστασίας, Καθημερινότητας του Πολίτη και τέλος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης, ενώ πληροφορίες λένε ότι για Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου θα προτείνει τον κ. Βαϊο Φροξυλιά. Να σημειωθεί ότι κάποιοι αντιδήμαρχοι θα έχουν και τοπικές αρμοδιότητες.

Δήμος Αργιθέας

Εντός του Ιανουαρίου θα ανακοινώσει ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Καναβός τα ονόματα των τεσσάρων Αντιδημάρχων του, σύμφωνα με πληροφορίες. Δύο από αυτούς θα επωμιστούν τις εκκρεμότητες, τις δραστηριότητες και την ανάπτυξη των συνενούμενων δήμων, ενώ οι υπόλοιποι δύο, θα μοιραστούν μεταξύ έργων, ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας και χρέη δημάρχου.

Δήμος Πλαστήρα

Στάση αναμονής κρατά ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτρης Τσιαντής αναφορικά με την ανακοίνωση των ονομάτων των Αντιδημάρχων του. Τα πρόσωπα -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- τα έχει επιλέξει, ωστόσο περιμένει κάποιες διευκρινήσεις από το υπουργείο για το ασυμβίβαστο των δημοσίων υπαλλήλων. Οι τέσσερις αντιδημαρχίες θα είναι: Διοικητικών & Οικονομικών, Ύδρευσης & Έργων (τοπικός Αντιδήμαρχος πρώην Δήμου Πλαστήρα), Περιβάλλοντος – Καθαριότητας – Αποχιονισμού – Άρδευσης (τοπικός Αντιδήμαρχος πρώην Δήμου Νεβρόπολης), Οικονομικής Ανάπτυξης – Τουρισμού – Πολιτισμού. Επισημαίνεται ότι άπαντες θα έχουν έδρα το Μορφοβούνι, ωστόσο ο τοπικός Αντιδήμαρχος του πρώην Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων θα είναι υπεύθυνος και για το Δημαρχείο Νεβρόπολης.

Προηγούμενο άρθρο Βράβευση επιτυχόντων του λυκείου Μητρόπολης έτους 2009-2010
Επόμενο άρθρο Τροχαίο ατύχημα με τρεις νεκρούς έξω από τους Σοφάδες