Θερινές δράσεις της ΔΗ.ΚΟΙ.Ε.Δ.Σ. του Δήμου Σοφάδων


Στόχος του κέντρου είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και η προώθηση στην απασχόληση ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και διαβιούν σε συνθήκες στα όρια της φτώχειας  ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα της κοινωνικής ομάδας των Ρομά.

Στοχεύοντας στην κοινωνική ενσωμάτωση και στη δημιουργία ίσων ευκαιριών το Κέντρο ανέπτυξε κατά την θερινή περίοδο μια σειρά δράσεων , συγκεκριμένα:

  • Έγινε υποδοχή και  διαχείριση αιτημάτων (αστικοδημοτική τακτοποίηση, κοινωνικά αιτήματα κλπ) καθώς και διαμεσολάβηση σε διάφορους φορείς με στόχο την παροχή κοινωνικής υποστήριξης.
  • Πραγματοποιήθηκαν από τη γιατρό του Κέντρου επιτόπιες ενημερωτικές επισκέψεις στους δύο Οικισμούς Ρομά του Δήμου Σοφάδων με στόχο την ενημέρωση για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και την προφύλαξη από την ελονοσία και τη λύσσα
  • Πραγματοποιήθηκε από τη γιατρό του Κέντρου έλεγχος των ατομικών βιβλιαρίων υγείας παιδιού σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών Ρομά και έγινε παραπομπή των ανεμβολίαστων παιδιών στους αρμόδιους φορείς.
  • Πραγματοποιήθηκαν από την Παιδαγωγό και την Ψυχολόγο του Κέντρου τμήματα δημιουργικής απασχόλησης σε παιδιά Ρομά σχολικής και προσχολικής ηλικίας
  • Πραγματοποιήθηκαν από την  Παιδαγωγό  του Κέντρου τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για απόφοιτους Δημοτικού μαθητές Ρομά με στόχο την ομαλότερη ένταξή τους στη σχολική μονάδα (Γυμνάσιο).

 

Κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Κέντρο παρέχει υποστήριξη στους Ρομά μαθητές και γονείς με ποικίλες δράσεις.

Διευκολύνεται η ομαλή ένταξη των μαθητών, με την παραπομπή τους σε φορείς υγείας για την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστοποιητικών υγείας απαραίτητων για  την ομαλή ενσωμάτωσή  τους στα σχολεία της περιοχής.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των γονέων για την αναγκαιότητα της προσχολικής αγωγής και τη στήριξη της φοίτησης των παιδιών  δημιουργείται  Σχολή Γονέων Ρομά σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) με στόχο την κατανόηση της αναγκαιότητας της εκπαίδευσης και τη στήριξη των παιδιών τους για την ομαλότερη προσαρμογή τους στη σχολική κοινότητα

Στόχος του Κέντρου είναι επίσης  η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και των ενηλίκων Ρομά, για το λόγο αυτό συνεργάζεται με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας  Καρδίτσας προωθώντας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  άτομα που για διάφορους λόγους δεν ολοκλήρωσαν την Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

Στα επόμενα σχέδια δράσεων του Κέντρου εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν προγραμματίζεται η διενέργεια εμβολιασμών των παιδιών Ρομά.

 

Προηγούμενο άρθρο Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής-Κοσμήματος «Η Εποχή του Ονείρου»
Επόμενο άρθρο Νέο Δ.Σ. στην Ομοσπονδία ΑΜΕΑ Θεσσαλίας