Θετικά αποτελέσματα για τη Θεσσαλία από το πρόγραμμα «Πίνδος»


Πραγματοποιήθηκε σήμερα 10 Ιουνίου η 7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου, παρουσία και του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Α. Μπέζα και τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και εκπροσώπου του Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και Νομαρχών και προέδρων ΤΕΔΚ 13 Νομών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν η  εξέλιξη της πορείας του προγράμματος στις περιοχές και τους άξονες που ενεργοποιείται.

Η συνεδρίαση της επιτροπής είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για τη Θεσσαλία καθώς:

– εγκρίθηκε και επίσημα η ένταξη περιοχών του Νομού Λάρισας στο πρόγραμμα (ειδικότερα τα Δημοτικά Διαμερίσματα Κρανέας, Άκρης, Λουτρού, Βερδικούσας, Σαρανταπόρου, Λιβαδίου). Σ’ αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η άμεση εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου από τη Ν.Α. Λάρισας  με στόχο την ολοκληρωμένη ιεράρχηση των αναγκών της νεοενταχθήσας περιοχής του Νομού. Επιπλέον, σε πρώτη φάση και μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, η Ν.Α. Λάρισας  θα προτείνει έργα 3 εκατομμυρίων ευρώ για την έναρξη του προγράμματος στην περιοχή.

– εγκρίθηκε και επίσημα η ένταξη νέων  περιοχών στο Νομό Τρικάλων (ειδικότερα τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγρελιά, Κουμαριά, Λιόπρασο, Ελληνόκαστρο) και συμφωνήθηκε μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, η Ν.Α. Τρικάλων να προτείνει έργα 1 εκατομμυρίου ευρώ για τη νεοενταχθήσα περιοχή του Νομού.

– εγκρίθηκαν πιστώσεις 2,5 εκατομμυρίων και 2 εκατομμυρίων ευρώ για τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας αντίστοιχα για υλοποίηση του προγράμματος για το έτος 2008.

Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης της Πίνδου περιλαμβάνει πέντε Περιφέρειες και δεκατρείς Νομαρχίες. Ειδικότερα για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει περιοχές των Νομών Τρικάλων, Καρδίτσας και πρόσφατα Λάρισας. Κύριος  στόχος του είναι η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και φιλοσοφία του, η σύνδεση των Νομών, των διάφορων τουριστικών προορισμών μεταξύ τους καθώς και η ενίσχυση δράσεων για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την  προβολή –  προώθηση των τοπικών προϊόντων, την ενίσχυση του παραγωγικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα προχωρά με εξαιρετικά καλούς ρυθμούς  στο σύνολό του και ειδικότερα στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας της Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα, για τη Θεσσαλία υλοποιούνται 86 έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Φώτης Γκούπας, με το πέρας της συνεδρίασης δήλωσε «Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής του ΠΙΝΔΟΣ είχε για τη Θεσσαλία θετικές εξελίξεις. Η  επισημοποίηση της ένταξης περιοχών του Νομού Λάρισας,  η διεύρυνση περιοχών του Νομού Τρικάλων στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ και η άμεση έναρξη χρηματοδότησής τους είναι μεγάλη επιτυχία για την περιοχή, καθώς αποτελεί μέρος της κεντρικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης για πραγματική περιφερειακή ανάπτυξη.

Σημαντική  είναι επίσης η ταχυτάτη πορεία του προγράμματος στους δύο Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας όπου υλοποιούνται έργα από την αρχή.

Αυτές οι θετικές εξελίξεις για τη Θεσσαλία δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε πως φέτος είναι η χρονιά παραγωγής  έργου, οπότε οι προσπάθειες όλων πρέπει να εντατικοποιηθούν. Η κυβέρνηση αποδεικνύει και έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την περιοχή και τη συνέχιση του προγράμματος καθώς και η υπό τη νέα  προεδρεία του Υφυπουργού κ. Παπαθανασίου συνεχίζεται με όραμα η προσπάθεια του εμπνευστή του προγράμματος Χρήστου Φώλια. 

Στόχος μας είναι να κάνουμε την Πίνδο μια γειτονιά ανάπτυξης και ευημερίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και είμαι βέβαιος πως η καλή πορεία του προγράμματος στη Θεσσαλία μας φέρνει πιο κοντά σ’ αυτό το σκοπό».

Προηγούμενο άρθρο Σοβαρές ζημιές από χαλαζόπτωση
Επόμενο άρθρο Η Φροντίδα των παιδιών μας είναι υποχρέωση και δεν μπορεί να πληρώνεται