Θετικό πρόσημο σε πολιτιστικό καλοκαίρι & θερινό σινεμά


Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η νέα κινηματογραφική περίοδος στο δημοτικό κιν/τρο Καρδίτσας.

Την αναγκαιότητα δημιουργίας δεύτερης κινηματογραφικής αίθουσας τόνισε ο εκπρόσωπος της Σπέντζος Films κ. Φώτης Παπαδημητρίου, ο οποίος δεσμεύτηκε σε δωρεάν διάθεση του ηχητικού εξοπλισμού και εξοπλισμού προβολής, εάν κάτι τέτοιο τελικά πραγματοποιηθεί.

Η συντονισμένη προσπάθεια της διοίκησης της ΔΕΤΑΚ για ένα ξεχωριστό πολιτιστικό καλοκαίρι και με πολύ καλές ταινίες και κυρίως πρώτης προβολής για το θερινό κινηματογράφο της πόλης μας, απέδωσε καρπούς, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΤΑΚ κ. Ξυδιά που παραχώρησε συνέντευξη τύπου, τόσο οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις όσο και ο θερινός κιν/φος προσέλκυσε το κοινό της Καρδίτσας το διάστημα που πέρασε. Την καλή πορεία του θερινού κινηματογράφου επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Σπέντζος Films κ. Φώτης Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι η τόσο καλή πορεία της Καρδίτσας ξεπέρασε σε εισιτήρια κάποιους κινηματογράφους των Αθηνών. Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε την αναγκαιότητα για απόκτηση και δεύτερης κινηματογραφικής αίθουσας στην Καρδίτσα προκειμένου η πόλη μας να μπορέσει να ανταγωνιστεί ισάξια τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει, ενώ δεσμεύτηκε ότι εάν η δεύτερη αίθουσα τελικά πραγματοποιηθεί, η εταιρεία του θα προσφέρει δωρεάν τον ηχητικό εξοπλισμό και τον εξοπλισμό προβολής.

Ο κ. Ξυδιάς

«Θεωρώντας υποχρέωσή μας τη δημόσια ενημέρωση των συμπολιτών μας για κάθε δραστηριότητα της ΔΕΤΑΚ, σας πληροφορούμε σχετικά με την εν γένει δράση της επιχείρησης για το σύνολο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως επίσης της λειτουργίας του θερινού κιν/φου αλλά και της νέας περιόδου του Δημοτικού Κιν/θεάτρου που πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε.

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008»

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε την επιχορήγηση του Δήμου Καρδίτσας για το σύνολο των εκδηλώσεων, ψηφίστηκε το ποσό των 30.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις και να πραγματοποιηθεί το σύνολο των εκδηλώσεων για τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που διήρκεσαν.

Συγκεκριμένα δαπανήθηκαν:

Για αμοιβές προς τους τοπικούς θεατρικούς θιάσους 6.000 ευρώ

Για αμοιβές προς Καραγκιοζοπαίχτες 2.768 ευρώ

Για ηχητικές καλύψεις συναυλιών 8.000 ευρώ

Για τραπεζοκαθίσματα και εκφωνήσεις 5.000 ευρώ

Για αμοιβές καλλιτεχνών 8.000 ευρώ

Για αφισοκολλήσεις 830 ευρώ

Για βιντεοσκόπηση του αφιερώματος στον Β. Καραπατάκη 300 ευρώ 

Για αναλώσιμα υλικά διεκπεραίωσης πανηγυριών σε δ.δ.  1.000 ευρώ

Για διαφημιστικά σποτ 292.74 ευρώ

Με βάση όλων των παραπάνω στοιχείων και σύμφωνα με την επιπλέον επιχορήγηση της ΤΕΔΚ με το ποσό των 2.500 ευρώ, φανερώνεται αναλυτικά ότι οι 30 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, καλύφθηκαν με την μικρότερη ως τώρα επιχορήγηση που έχει δώσει ο Δήμος Καρδίτσας τα τελευταία χρόνια για τις αντίστοιχες διοργανώσεις, αφού παλαιότερα είχαμε εγκρίσεις στο διπλάσιο ή και ακόμη πιο υψηλές.

Φέτος, για πρώτη φορά πραγματοποιήσαμε το Φεστιβάλ Παλέρμου το οποίο συγκέντρωσε πολλούς συμπολίτες μας και στόχος μας είναι μελλοντικά να αποτελέσει θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Καρδίτσας, ενώ ξεχωριστή και ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η εκδήλωση-αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό μουσικοσυνθέτη Βασίλη Καραπατάκη, στην οποία οι συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ακούσουν πολλά τραγούδια του Καρδιτσιώτη συνθέτη.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ

Η πορεία του Δημοτικού Θερινού Κιν/φου την φετινή σαιζόν είναι σίγουρα η καλύτερη από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΤΑΚ, οι 7.655 θεατές που παρακολούθησαν τις ταινίες αποτελούν την καλύτερη απάντηση στη δουλειά που πραγματοποιήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ΔΕΤΑΚ κατόρθωσε με συστηματική ενασχόληση, με άριστη συνεργασία μεταξύ του προσωπικού της και του συνεργάτη της στην Αθήνα κο Φώτη Παπαγεωργίου καθώς και  με την κατάλληλη και συνεχής ενημέρωσης του κοινού για τις ταινίες που προβάλλονταν, να φιλοξενήσει τις καλύτερες ταινίες της καλοκαιρινής περιόδου που πρόσφατα ολοκληρώθηκε.

Οι αριθμοί άλλωστε αυτό αποδεικνύουν και παράλληλα δημιουργούν νέες και ακόμη περισσότερες απαιτήσεις του κοινού για την επόμενη χρονιά. 

Σαιζόν 2005:  3.994 εισιτήρια

Σαιζόν 2006:  6.152 εισιτήρια

Σαιζόν 2007:  6.927 εισιτήρια

Σαιζόν 2008:  7.655 εισιτήρια

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝ/ΘΕΑΤΡΟ

Όσον αφορά την φετινή πορεία των ταινιών του Δημοτικού Κιν/θεάτρου και εδώ η χειμερινή σαιζόν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Η ΔΕΤΑΚ και πάλι οργανώνοντας και εξασφαλίζοντας τις καλύτερες ταινίες μέχρι τέλους του 2008, ανακοίνωσε στους συμπολίτες μας εδώ και 10 ημέρες περίπου το πλήρες πρόγραμμα προβολών, το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Αξίζει να τονιστεί ότι σε σύνολο 9 ταινιών που θα παιχθούν μέχρι τέλος του 2008, οι 7 είναι σε Α’ Προβολή, παρέχοντας έτσι στο κινηματογραφόφιλο κοινό τις καλύτερες παραγωγές που αναμένεται να συγκεντρώσουν πολλούς θεατές στη μεγάλη οθόνη.

Ιδιαίτερη βέβαια αναφορά θα δοθεί και πάλι στις παιδικές ταινίες, αφού οι περσινές 9 παιδικές ταινίες φέτος θα γίνουν ακόμη περισσότερες, θεσμοθετώντας παράλληλα και τις πρωινές προβολές ταινιών το Σάββατο και την Κυριακή, όποτε αυτές είναι εφικτές.

Τέλος να αναφερθεί ότι και φέτος θα προβληθούν δωρεάν ταινίες για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του τόπου μας, δίνοντας έτσι μια ξεχωριστή διέξοδο σε πολλούς συμπολίτες μας.

Εκτός όμως των όσων προαναφέρθηκαν, σας ενημερώνω ότι η επιχείρηση ήδη βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας και υλοποίησης του τουριστικού περιπτέρου του οποίου τόσο ο σχεδιασμός όσο και η κατασκευή του θα πραγματοποιηθεί από εξαίρετους καθηγητές του ΤΕΙ Ξύλου Καρδίτσας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην προσπάθειά μας.

Επίσης, πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η σήμανση με πινακίδες σε διάφορα σημεία της πόλης, οι οποίες θα ενημερώνουν και θα καθοδηγούν τους επισκέπτες.  

Ήδη οι συμπολίτες μας αλλά και διάφοροι φορείς της πόλης έχουν στα χέρια την ολοκληρωμένη έκδοση του Πολιτιστικού Οδηγού της πόλης της Καρδίτσας, η οποία έγινε με την ουσιαστική συμβολή του Λαογραφικού Μουσείου και αποτελεί τη συλλογή πληροφοριών για σημεία της πόλης σημαντικά τόσο για τους συμπολίτες μας, όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής.

Τέλος να αναφέρω ότι εδώ και αρκετές ημέρες, η ΔΕΤΑΚ επεξεργάζεται και προγραμματίζει τις εκδηλώσεις για την περίοδο «Χριστούγεννα 2008-Πρωτοχρονιά 2009», προσδοκώντας ότι το αποτέλεσμα που θα παρουσιαστεί, θα είναι ακόμη πιο πλούσιο και ποιοτικό από το πρόγραμμα των περσινών εκδηλώσεων, πρόγραμμα το οποίο απ’ ότι μπορούμε να θυμηθούμε, προηγούμενο στο Δήμο Καρδίτσας ουδέποτε υπήρξε».

Προηγούμενο άρθρο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Γυναίκα και Παράδοση»
Επόμενο άρθρο Ανακαλούνται όλες οι υπουργικές αποφάσεις για τις εκτάσεις της μονής Βατοπεδίου