Θύμα του περονόσπορου και η ντομάτα θερμοκηπίου στην Καρδίτσα


Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του περονόσπορου και την μετάδοση του.

Διαπιστώσεις: Η εμφάνιση του μύκητα έγινε το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου στα Σερβωτά Τρικάλων και στο Ν. Καρδίτσας,  αναμένεται στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα: 1) Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των
φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό-γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ
στην κάτω επιφάνεια των φύλλων αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.
2) Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.
3)  Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές,
οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα φύλλα, στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα εμφανίζονται υποκίτρινες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στην περιφέρεια του ελάσματος, οι οποίες γρήγορα αποκτούν βαθύ καστανό ή μαύρο χρώμα.

Συνθήκες ανάπτυξης: Ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη18-22ο C).

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα  και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ: (Fulvia fulvα)

Διαπιστώσεις: Η εμφάνιση του μύκητα έγινε το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου στα Σερβωτά Τρικάλων και στο Ν. Καρδίτσας  αναμένεται  στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτοκαστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanatemethyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας είναι φορέας ιώσεων και προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων..

Συστάσεις: Για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως Phytoseiulus persimilis, Amblyseius barker, Amblyseius cucumeris, καθώς και μέλη της οικογένειας Anthocoridae, τα οποία είναι πολυφάγα αρπακτικά έντομα των θριπών, αλευρωδών και αφίδων, όπως το Orius insidiosus, κ.ά.

Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνονται κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (abamectin, formetanate, methiocarb, beauveria bassiana strain gha,κ.α.)

 ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Τrialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci)

Διαπιστώσεις: Μέτριοι είναι οι πληθυσμοί του Αλευρώδη στα θερμοκήπια του Ν. Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας.

Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη ανάπτυξη του εντόμου.

Συστάσεις: Για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η τοποθέτηση της παρασιτικής σφήκας του Αλευρώδη των θερμοκηπίων Encarcia  formosa κ.α. αρπακτικά.

Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνονται κατάλληλα εγκεκριμένα  φυτοπροστατευτικά  σκευάσματα: Acetamiprid, Pyriproxyfen, thiacloprid, pyrethrins, Lambda cyhalothrin, Beauveria bassiana stain GHAΚ. κα.

 Παρατήρηση: Για την καλύτερη καταπολέμηση του Αλευρώδη οι ψεκασμοί να γίνονται πολύ πρωί ή μετά την δύση του ηλίου διότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός του εντόμου αυτές τις ώρες είναι συγκεντρωμένος στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

TUTA ABSOLUTA

Διαπιστώσεις: Η έναρξη της πτήσης του εντόμου έγινε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου στις πρώιμες καλλιέργειες τομάτας (με 3-5 σταυρούς), στα θερμοκήπια των νομών Μαγνησίας Τρικάλων και Καρδίτσας και στις όψιμες το πρώτο πενθήμερο του Απριλίου

Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται 15-20 άκμαία/3ημέρες/παγίδα στις πρώιμες καλλιέργειες (με 3-5 σταυρούς) και 6 ακμαία/3ημερες/παγίδα στις όψιμες. Από παρατηρήσεις σε θερμοκήπια του Ν. Μαγνησίας δεν διαπιστώθηκαν προσβολές (σε βλαστούς, μασχάλες φύλλων, φύλλα και καρπούς). Αναμένονται όμως προσβολές από το έντομο τις επόμενες ημέρες. Το έντομο έχει πολλές γενεές και σύντομο βιολογικό κύκλο.

Καταπολέμηση:

  1. Κλείνουμε τα παράθυρα του θερμοκηπίου με εντομολογικό δίχτυ.
  2. Εγκατάσταση προθαλάμου στα θερμοκήπια με διπλές πόρτες.
  3. Χρήση φερομονικών παγίδων για τη μέτρηση πληθυσμού.
  4. Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Bacillus thuringiensis var. Kustaki (pb-54), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), emamectin, indoxacarb και spinosad.

 ΠΡΟΣΟΧΗ

Να τηρούνται αυστηρά:

1)  Οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

2) Το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις
οδηγίες πού αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος.

 Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις των υπό κάλυψη και υπαίθριων κηπευτικών(Τομάτα, Πιπεριά, Αγγούρι, Κολοκυνθοειδών βιομηχανική τομάτα κ.α.)   να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική  διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr.

Όλα τα δελτία μας βρίσκονται  στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings.html

 

 

O ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ α.α.

 

 

ΛΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Ευχές του Δημάρχου Μουζακίου και Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γεωργίου Κωτσού
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Σιούφα για το Πάσχα