Ιατρική ενημέρωση στο ΚΑΠΗ Παλαμά


Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο χώρο του ΚΑΠΗ Παλαμά, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του τοπικού Κέντρου Υγείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το δήμο Παλαμά, και με την παρουσία του δημάρχου κ. Κ. Πατσιαλή και του προέδρου του Δ.Σ. κ. Χρ. Βαϊόπουλου.
Στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του, ο κ. Πατσιαλής αναφέρθηκε στην πολιτική της νέας δημοτικής Αρχής απέναντι στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ΚΑΠΗ του δήμου, ούτως ώστε ο ρόλος τους να γίνει πιο ουσιαστικός και πιο χρήσιμος για τους ηλικιωμένους.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε το Κ.Υ. Παλαμά για τη συνεργασία του και για τη συμβολή του στην ενημέρωση των ηλικιωμένων πάνω σε ζητήματα αντιμετώπισης διάφορων ασθενειών.
Στην εκδήλωση, οι ηλικιωμένοι του ΚΑΠΗ Παλαμά, ενημερώθηκαν για τα παρακάτω τρία θέματα:
1. «Υπερχολιστεριναιμία» από τον ιατρό κ. Ιωσήφ Χρουμπ, συντονιστή διευθυντή του Κ.Υ.  Παλαμά. Ο κ. Χρουμπ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι έχουμε χοληστερίνη, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή, εφαρμόζοντας στην καθημερινότητά μας, με αυστηρό τρόπο, τους κανόνες διατροφής που αφορούν το χρόνο των γευμάτων και την ποιότητα της τροφής που παίρνουμε. Ο κ. Χρουμπ ενημέρωσε τους ηλικιωμένους τι θα πρέπει να τρώνε και τι να αποφεύγουν, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι πριν το βραδινό ύπνο θα πρέπει να έχουν περάσει τρεις ώρες από τη λήψη τροφής.
2. «Φροντίδα ανοϊκών ασθενών» από την κοινωνική λειτουργό κ. Σοφία Αρχοντούλη, η οποία τόνισε πως είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πολύ νωρίς τη νόσο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξέλιξή της. Η κ. Αρχοντούλη ενημέρωσε τους ηλικιωμένους του ΚΑΠΗ πώς αντιλαμβανόμαστε την άνοια, αναφέρθηκε στη συνέχεια στα τρία στάδια της ασθένειας και στους τρόπους αντιμετώπισης των ασθενών, στο φαγητό και στα γεύματά τους, καθώς και στη λήψη των φαρμάκων τους.
3. «Προφύλαξη από λοιμώξεις – εμβολιασμοί» από την επισκέπτρια υγείας κ. Κων/να Τυμπλαλέξη, η οποία εξήγησε τι είναι οι λοιμώξεις, πώς μεταδίδονται και το διαχωρισμό τους σε ελαφριές και βαριές. Η κ. Τυμπλαλέξη ανέφερε δέκα βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προφυλαχτούμε από τις λοιμώξεις, καθώς και στους κανόνες καταπολέμησης των λοιμώξεων. Τέλος, μίλησε για τα εμβόλια και συγκεκριμένα για το αντιγριπικό εμβόλιο που έχει διάρκεια δράσης 6 μήνες, γι’ αυτό πρέπει να γίνεται κάθε φθινόπωρο σε όσους έχουν ηλικία πάνω από 50 ετών.
Όπως τονίστηκε από πλευράς του δημάρχου κ. Πατσιαλή αλλά και του συντονιστή διευθυντή του Κ.Υ. Παλαμά κ. Χρουμπ, παρόμοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται στο ΚΑΠΗ Παλαμά, αλλά και στα υπόλοιπα ΚΑΠΗ του δήμου, στο Προάστιο, στην Ιτέα και στο Φύλλο.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη μαθητών του 3ου Γυμνασίου Καρδίτσας στην ιερά Μονή Κορώνας
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διευθέτησης των ομβρίων υδάτων στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου