Ειδήσεις

ΙΕΚ: Απολογισμός δράσεων και μαθησιακών αποτελεσμάτων


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, η εκδήλωση του Δημόσιου ΙΕΚ Καρδίτσας. Με αφορμή τη λήξη του έτους κατάρτισης 2017-’18 η θεματική της εκδήλωσης: «Απολογισμός δράσεων και μαθησιακών αποτελεσμάτων» αποτέλεσε το έναυσμα για περαιτέρω άνοιγμα του θεσμού της κατάρτισης στην τοπική κοινωνία.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του ΙΕΚ, Θεόδωρος Μπαλωμένος και στη σύντομη ομιλία του παρουσίασε τα επιτεύγματα των καταρτιζόμενων και πως αυτά συνδέονται με την κατάρτιση στους χώρους του ΙΕΚ και στους συνεργαζόμενους τοπικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, επαγγελματικούς φορείς. Αναφέρθηκε στη σημασία της εξωστρέφειας του φορέα και στα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τόσο οι καταρτιζόμενοι, όσο και οι τοπικές κλαδικές επιχειρήσεις. Τέλος, κάλεσε στο βήμα την Αντιπρόεδρο του Δ.Σ της Περιφέρειας Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας και Υπεύθυνη του Παραρτήματος Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (πρώην ΚΕΠΕΠ), κ. Μαρία Τσιαλκούτη, Κοινωνική Λειτουργό, ώστε να αναφερθεί στην εμπειρία της από τη συνεργασία της με το ΙΕΚ.

Η κ. Τσιαλκούτη μίλησε για τις δράσεις του Παραρτήματος όπου έλαβαν μέρος οι καταρτιζόμενοι των ειδικοτήτων: «Βοηθός Νοσηλευτικής Ατόμων με Ειδικές Παθήσεις», «Τέχνη Φωτογραφίας», «Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης» και «Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης». Επίσης, αναφέρθηκε στα οφέλη από αυτή τη συνεργασία που είχαν οι περιθαλπόμενοι και οι εργαζόμενοι του κέντρου αλλά και οι καταρτιζόμενοι μας. Τέλος, προέτρεψε και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να προβούν σε συνεργασία με το Δημόσιο ΙΕΚ.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των συμμετεχόντων καταρτιζόμενων στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας ΚΑ1 ERASMUS+ με τίτλο: «Καινοτόμες Μέθοδοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»,που υλοποίησε το ΙΕΚ σε δυο ροές, η 1η  στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας, το χρονικό διάστημα από 11-26 Απριλίου 2018 και η 2η στη Βιέννη της Αυστρίας, το χρονικό διάστημα από 15-30 Μαΐου 2018.  Οι συμμετέχοντες παρουσιάζοντας τις δράσεις τους προσπάθησαν να διαχύσουν τα μαθησιακά τους αποτελέσματα στους συναδέλφους τους.

Στη συνέχεια, καταρτιζόμενοι όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων –στα πλαίσια του μαθήματος «Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα»-  παρουσίασαν δείγματα της κατάρτισης τους και ενημέρωναν το κοινό για τις σπουδές τους, τις εμπειρίες τους,τη γνώσηκαι τις δεξιότητες που αποκτούν. Συγκεκριμένα:

  • οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Βοηθός Νοσηλευτικής Ατόμων με Ειδικές Παθήσεις», με τη βοήθεια των Εκπαιδευτών τους κ. Β. Αρχανιώτη και κ. Ε. Καλαπανίδα, παρουσίασαν τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες που προσέφεραν στους περιθαλπόμενους του πρώην ΚΕΠΕΠ, στα πλαίσια της κατάρτισης τους.
  • Οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής – Υπηρεσία Ορόφων – Εμπορευματογνωσία), υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας τους, κ. Α. Ξυλομένου, παρουσίασαν έρευνα που διεξάχθηκε από τους ίδιους, σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
  • Με μια εντυπωσιακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κατάρτισης τους οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Τέχνη Φωτογραφίας» υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτριών τους, κ. Ι. Κανελλοπούλου και Μ. Νασιοπούλου, μας μάγεψαν με τα χρώματα της τέχνης τους.
  • Βίντεο με την κατάρτιση τους, που έλαβε χώρα στους ηλικιωμένους του Γηροκομείου, παρουσίασαν οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Βοηθός Φυσικοθεραπείας», με την καθοδήγηση των Εκπαιδευτών τους κ. Α. Ευαγγελοπούλου και Χρ. Καρκαλέτσου.
  • Οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων», παρουσίασαν βίντεο με τις δράσεις τους, που έλαβαν χώρα στο Μουσείο Πόλης της Καρδίτσας, με τη βοήθεια της Εκπαιδεύτριας τους, κ. Φ. Λέκκα.
  • Στατικές Εκθέσεις με έργα τους παρουσίασαν οι καταρτιζόμενοι των ειδικοτήτων «Εσωτερική Αρχιτεκτονική Διακόσμηση και Σχεδιασμός Αντικειμένων», με μια αρχιτεκτονική μελέτη – πρόταση σχεδιασμού των χώρων του ΙΕΚμε τη βοήθεια της Εκπαιδεύτρια τους Ο. Καρατζούνη,«Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων», με τη βοήθεια των Εκπαιδευτριών τους κ. Μ. Μάτζιαρη, κ. Μ. Μουστάκα και Μ. Τσιάμη, και «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού», με καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας τους κ. Α. Δερβένη.
  • Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι καταρτιζόμενες της ειδικοτήτων «Τεχνικός Αισθητικός Τέχνης και Μακιγιάζ », με τη βοήθεια της Εκπαιδεύτριας τους κ. Ε. Καυχίτσα και «Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης», υπό την καθοδήγηση της Εκπαιδεύτριας τους κ. Ε. Μουρτογιάννη, παρουσίασαν μια θεαματική και εντυπωσιακή επίδειξη επίσημων καλοκαιρινών χτενισμάτων. Τα σκηνικά της παρουσίασης επιμελήθηκαν οι καταρτιζόμενες της ειδικότητας: «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός,η Υπεύθυνη του Παραρτήματος Αποκατάστασης και Αποθεραπείας παιδιών με Ειδικές Ανάγκες κ. Μ. Τσιαλκούτη,   η Υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) της Δ/νσης Δ/θμιαςΕκπ/σης κ. Ευφροσύνη Μυργιώτη, , ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Σωκράτης Παππάς, η Διευθύντρια του ΙΕΚ ΟΑΕΔ  κ. Ε. Καρκαλέτση, ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου κ. Μιλτιάδης Νικολακάκος, οι τομεάρχες Υγείας και Μηχανολογίας του Εργαστηριακού Κέντρου κ. Ευανθία Μήτσιου και Βασίλειος Αργύρης αντίστοιχα, εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές και καταρτιζόμενοι άλλων ΙΕΚ της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι και ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων και πλήθος κόσμου.

Το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων να γνωρίσουν τις ειδικότητες, τα παραδοτέα των καταρτιζόμενων, τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των πιστοποιημένων ειδικών κάθε ειδικότητας και να ενημερωθούν για τις νέες ειδικότητες που πρόκειται να λειτουργήσουν ήταν ιδιαίτερο.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, τους καταρτιζόμενους και τους εκπαιδευτές μας, καθώς και τους χορηγούς για την ευγενική τους προσφορά, διότι δίχως αυτούς, η σημαντική αυτή εκδήλωση, θα ήταν πράγματι μικρότερων διαστάσεων.

Προηγούμενο άρθρο Ηφαιστειακή δράση στο Kilauea - Το ΕΚΠΑ σε διεθνή αποστολή
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες ελιάς