Ιστορίες με «Τέρατα» πως τα (Μεταλλαγμένα) μπήκαν στην αγορά…


(Αν κι η αφορμή γι αυτά τα άρθρα είναι τα εμβόλια κι ο νέος ιός της γρίπης, θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε κάποιες μαύρες σελίδες στην πρόσφατη ιστορία της επιστήμης. Ίσως να είναι διδακτικές…)

Τι κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (από 75-95% παγκοσμίως) είναι αντίθετη με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα κι οι περισσότερες κυβερνήσεις που τους εκπροσωπούν στην καλύτερη περίπτωση ασθμαίνοντας «πασχίζουν το ίδιο»; Πάντα θα υπάρχουν κάποιες επιστημονικές επιτροπές που θα κληθούν και θα αναγκάσουν τους πολιτικούς να πάρουν «θετική απόφαση» (και τα προϊόντα που εκπροσωπούν;)

Αυτά στην Ευρώπη, γιατί στην Αμερική (Η.Π.Α.) η ιστορία ξεκινάει από πολύ παλιά:

Είναι δυνατό η επίσημη επιστήμη (ως επιστημονική εφαρμογή) να έρχεται σε αντίθεση

όχι μόνο με το λαϊκό αίσθημα

αλλά και με επιστημονικές έρευνες που λένε τα αντίθετα;

 Είναι, όταν είναι υποχείριο των εργοδοτών της, αλλά τότε παύει να είναι Επιστήμη!

Από τη δεκαετία του ΄80 οι πολιτικοί και οι νομοθέτες διείδαν στη Γενετική Μηχανική μία τεχνολογία που θα επέτρεπε στις Η.Π.Α. να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην παγκόσμια γεωργία κι έτσι φρόντισαν να μη δημιουργήσουν νόμους που θα μείωναν την ανταγωνιστικότητα των Η.Π.Α. στη μελλοντική αγορά…

Η νομοθεσία αυτή βασίστηκε στο αξίωμα που προέτασσε η βιομηχανία, ότι η Γενετική Μηχανική είναι απλώς μία προέκταση της παραδοσιακής διασταύρωσης  ποικιλιών που συνέβαινε έως τότε, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να εισαχθούν νέοι αυστηρότεροι και πιο συγκεκριμένοι νόμοι!

Η νομοθεσία αυτή άφηνε τεράστια κενά και προκαλούσε σύγχυση όσον αφορά τις αρμοδιότητες.

Η γενική αρχή ήταν ότι τα νέα αυτά προϊόντα θεωρούνταν ασφαλή μέχρις αποδείξεως του εναντίον, (αντί για το αντίθετο, δηλ. ότι ως προϊόντα νέας τεχνολογίας θα έπρεπε πρώτα να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή ή ότι δεν είναι επικίνδυνα και μετά να εγκριθούν )

Προκειμένου λοιπόν να φτιάξουν νέες ρυθμίσεις για νέα προϊόντα, οι κυβερνητικοί φορείς -όπως η  F.D.A (Υπηρεσία Διαχείρισης Τροφίμων και Φαρμάκων)- βασίζονται σε έρευνες που κάνουν οι ίδιες οι εταιρείες που προσπαθούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους! Έρευνες για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην Υγεία δεν απαιτούνται. Μέχρι τώρα πλειάδα εταιρειών έχουν προσκομίσει ψεύτικα στοιχεία για τα προϊόντα τους ή έχουν αποκρύψει μελέτες που αποδεικνύουν ότι αυτά δεν είναι ασφαλή. Επειδή, όμως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί τις έρευνες αυτές εμπορικά μυστικά των επιχειρήσεων, δεν δημοσιεύονται κι έτσι δεν μπορούν να ελεγχθούν από ανεξάρτητους επιστήμονες…    

ΟΝΟΜΑΤΑ* ΚΑΙ ΔΥΣΟΣΜΕΣ ΚΑΡΙΕΡΕΣ

* ( Τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν την περίοδο της δεκαετίας του 1990 έως το 2003 / Τα πλήρη ονόματα κρίθηκε σκόπιμο να μη δημοσιευθούν, είναι πάντως διαθέσιμα κι εάν σας αρέσουν τα σταυρόλεξα μπορείτε να τα ανακαλύψετε κι εσείς. Άλλωστε πιστεύουμε ότι «όποιος ψάχνει, βρίσκει».)

1. CLARENCE  T—-S (6 γράμματα):  Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο εγκατέστησε στην προεδρία τον προηγούμενο πρόεδρο των Η.Π.Α. G.W. Bush, έναντι του αντιπάλου του J. Kerry (θα θυμάστε, την ιστορία με τα άκυρα ψηφοδέλτια «που βρέθηκαν μαζικά» σε συγκεκριμένες περιοχές..)

Προϋπηρεσία:   Διετέλεσε δικηγόρος της  μεγαλύτερης πολυεθνικής εταιρείας Γενετικής Μηχανικής: της Monsanto

 2.  ANNE  V—–N (7 γράμματα):  .Υπουργός Γεωργίας

Προϋπηρεσία:    Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας Calgene

                          (Calgene:  θυγατρική εταιρεία της M——o)!

3.  DONALD  R——-D (9 γράμματα):   Υπουργός  Άμυνας

Προϋπηρεσία     Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της φαρμακευτικής εταιρείας  Searle

                           (Searle:  θυγατρική εταιρεία της M——o)!!

4.  TOMMY   Τ——N (8 γράμματα):   Υπουργός Υγείας.

Για το νικηφόρο εκλογικό του αγώνα  ως υποψήφιος κυβερνήτης του Winsconsin και για να μπορέσει να… αντεπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα, δέχθηκε συνεισφορά 50.000 δολαρίων  από μία γενναιόδωρη εταιρεία: τη M——o!!!.

5α.   LARRY  C—–T (7 γράμματα):    Τεξανός, βουλευτής του κοινοβουλίου,

πρόεδρος της επιτροπής για τη Γεωργία, μέλος της υποεπιτροπής για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Αγροτική Ανάπτυξη, της υποεπιτροπής εμπορευμάτων, της υποεπιτροπής για ειδικές καλλιέργειες (π.χ. με Γ.Τ.Ο. ) και αγροτικών προγραμμάτων για το εξωτερικό  

και 5β.   JOHN  A—— T (8 γράμματα):   Υπουργός Δικαιοσύνης, Βουλευτής του Κοινοβουλίου

Και οι δύο δέχθηκαν  μεγάλες δωρεές από την ίδια γενναιόδωρη εταιρεία: τη M——-o!!!!

6.     MARGARET  M—-R (6 γράμματα):  Διευθύντρια του τμήματος Νέων Φαρμάκων για Ζώα του Οργανισμού Διαχείρισης Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration- F.D.A.-).

Η πρώτη εργασία που της ανατέθηκε αμέσως μετά την πρόσληψή της, ήταν να εγκρίνει ή να απορρίψει μία επιστημονική αναφορά που είχε ζητήσει μερικές ημέρες πριν ο  F.D.A   από τη M——o,  σχετικά με την ασφάλεια των ορμονών ανάπτυξης των βοοειδών που παρήγαγε η ίδια εταιρεία

Προϋπηρεσία    Επιστημονική Ερευνήτρια της  M——o!

Ήταν μία από τους συγγραφείς της επιστημονικής αναφοράς για τις ορμόνες ανάπτυξης των βοοειδών και γι αυτό επιλέχθηκε από τη  M——o για να την υποστηρίξει στον F.D.A…   Πως θα γινόταν αυτό; Ήταν πολύ απλό. Πρώτα «παραιτήθηκε» από την εταιρεία και αμέσως μετά, κατά …διαβολική σύμπτωση, προσελήφθη από τον F.D.A. ως ελεγκτής επιστημονικών αναφορών που αφορούσαν νέα προϊόντα υποψήφια για κατανάλωση!!

Με δύο λόγια -ως  η πλέον αρμόδιος στην καινούργια της θέση- η ίδια ενέκρινε τη δική της εργασία!!!

(Σημ.  ο F.D.A των Η.Π.Α. ήταν η μόνη υγειονομική υπηρεσία απ όλες τις αντίστοιχες των άλλων βιομη-χανικών κρατών που έδωσε την έγκριση για παραγωγή βοοειδών με γενετικό ανασυνδυασμό (rBGH), μετά από 14χρονες πιέσεις της εταιρείας, παρόλες τις πολλές δημοσιεύσεις και καταγγελίες για σοβαρές παρενέργειες. Μετά από ανάλογες πιέσεις, κι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στη διαδικασία να κάνει το ίδιο..)

                                                         Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, το 2ο μέρος (4η συνέχεια)

Σπυρίδης Αναστάσιος

Προηγούμενο άρθρο Αιτήσεις για τις Υποτροφίες Σιώμου
Επόμενο άρθρο Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας