Ειδήσεις

Ιστορική συμμετοχή των Ρομά Χωρίς Σύνορα στην εκπαιδευτική διαδικασία


Η οργάνωση των Ρομά χωρίς Σύνορα με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, συμμετείχε στο πρόγραμμα «εκπαίδευσης 40 νέων  ηγετών Ρομά» της Ε.Ε με θέμα το ολοκαύτωμα των Ρομά,  το οποίο υλοποιήθηκε στη Γερμανία.

Το TernYpe – το Διεθνές Δίκτυο Νεολαίας Ρομά, το Τεκμηριωτικό και Πολιτιστικό Κέντρο των Γερμανών Sinti και Ρομά και οι συνεργάτες τους θα συγκεντρώσουν 250 νεαρούς Ρομά και μη Ρομά από όλη την Ευρώπη γύρω στις 2 Αυγούστου 2018, που σηματοδοτεί την 74η επέτειο της «Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά».

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων Ευρωπαίων, της κοινωνίας των πολιτών και των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη γενοκτονία των Ρομά, καθώς και για τους μηχανισμούς τουαντι- τσιγγανισμού σε ένα προκλητικό πλαίσιο αύξησης του ρατσισμού, του μίσους και του εξτρεμισμού στην Ευρώπη.

Στόχος του προγράμματος είναι 40 νέοι ηγέτες Ρομά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκπαιδευτούν στο τομέα της Ηγεσίας, της Διοίκησης και της Οργάνωσης, στη συνέχεια οι ηγέτες επιστρέφοντας στις χώρες τους θα εκπαιδεύσουν και θα προετοιμάσουν 10 άτομα διαμεσολαβητέςΡομά και μη Ρομάγια την συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία απόκτησης δεξιοτήτων και ικανοτήτων οργάνωσης, σχεδιασμού και προγραμματισμού ενημερωτικών εκδηλώσεων, επιμορφωτικών σεμιναρίων και ειδικών συνεδρίων ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σχετικά με το ολοκαύτωμα των Ρομά.  Η συνεκπαίδευση των ηγετών και των διαμεσολαβητών   θα πραγματοποιηθεί  αυτή τη φορά στη  Πολωνία στις 29/7/2018.

Η εκπαιδευτική εκδήλωση στην Κρακοβία θα περιλαμβάνει 5 πλήρεις ημέρες προγράμματος. Ξεκινά με εκπαιδευτικές συναντήσεις στις ομάδες εργασίας στην Κρακοβία, συνεχίζει με μια επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς,  μετά την άλλη μέρα η ομάδα συμμετέχει στις δραστηριότητες αναμνηστικής διεξαγωγής της εκδήλωσης 2 Αυγούστου στο Άουσβιτς και τις τελευταίες ημέρες στην Κρακοβία θα ολοκληρωθεί και θα αξιολογηθεί η διαδικασία μάθησης.

Στη πρώτη φάση του προγράμματος το Μάρτιο του 2018 εκπαιδεύτηκαν  40 νέοι ηγέτες  επιστήμονες Ρομά από χώρες της Ε.Ε. Από την Ελλάδα συμμετείχε ο  νεαρός επιστήμονας και Πρόεδρος της ΜΚΟΡομά Χωρίς Σύνορα,  Χαρίτος Παναγιώτης.

Συγκεκριμένα οι  νέοι επιστήμονες Ρομά  συμμετείχαν σε ένα προπαρασκευαστικό σεμινάριο  στη Γερμανία με σκοπό να διοργανώσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια κατά τη διάρκεια  5 ημερών διαρκούς προγράμματος στην Κρακοβία.

Οι εθνικές ομάδες αποτελούνται από 10 άτομα: 2 ηγέτες (έμπειρος ηγέτης και “κατώτερος” ηγέτης “που συμμετείχαν προηγουμένως στο Dikhhenabister) και 10 συμμετέχοντες (ηλικίας 18 έως 30 ετών, που δεν συμμετείχαν ποτέ στο Dikhhenabister, μία ομάδα θα πρέπει να μπορεί να αλληλοβοηθείται στα αγγλικά και στη Ρομανί). Η συνολική εκδήλωση θα περιλαμβάνει περίπου 200-250 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 150 συμμετεχόντων και ηγετών ομάδων, 20 διαμεσολαβητών, εθελοντών και προσωπικού.

Κατά τη διάρκεια του προπαρασκευαστικού σεμιναρίου, οι διευκολυντέςέλαβανεκπαιδευτικό υλικό  και μεθοδολογική προετοιμασία, που θα προετοιμάσουν και θα αναπτύξουν την εκπαιδευτική διαδικασία της εκδήλωσης DIKHHENABISTER στην Κρακοβία και θα διευκρινίσουν τους ρόλους και τις ευθύνες τους στο έργο.

Στη δεύτερη φάση  του προγράμματος θα εκπαιδευτούν 10 διαμεσολαβητές από 40 διαφορετικές χώρες της Ε.Ε, προκειμένου να αποκτήσουν  βασικές γνώσεις και δεξιότητες στο τομέα του σχεδιασμού, του προγραμματισμού και της οργάνωσης. Οι 10 διαμεσολαβητές θα παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης σχετικά με την ορθή καταγραφή και συγκέντρωση ιστορικού υλικού για το ολοκαύτωμα των Ρομά. Στη συνέχεια θα επισκεφτούν το μουσείο στο Άουσβιτς με σκοπό να ενημερωθούν για τη γενοκτονία των Ρομά από τους Ναζί.

Στη τρίτη  και τελευταία φάση του προγράμματος  εφόσον ολοκληρωθεί η συνεκπαίδευση των 40 νέων ηγετών και των 10  διαμεσολαβητών από κάθε χώρα, θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα εργαστούν οργανωμένα, συντονισμένα  και δομημένα για το προγραμματισμό εκδηλώσεων ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, σχετικά με το ολοκαύτωμα των Ρομά,  θα συνεργαστούν για το σχεδιασμό ειδικών σεμιναρίων   ευαισθητοποίησης των τοπικών φορέων για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ρομά καθώς και επίσης θα προετοιμάσουν την διεξαγωγήενός Πανελλήνιου Συνέδριου προκειμένου να καθιερωθεί  το ολοκαύτωμα των Ρομά  ως θεσμός αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ρομά.

Η εκπαιδευτική διαδικασία μάθηση αποτελεί βασικό μας στόχο  προκειμένου  να οικοδομήσουμε μια εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες σε μια διεθνώς μικτή αλλά σταθερή ομάδα να περάσουν από την εμπειρία ολόκληρης της εκδήλωσης, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν σε μια ομάδα από την αρχή μέχρι το τέλος. Σε κάθε ομάδα, οι διαμεσολαβητές θα δημιουργήσουν ένα χώρο εκμάθησης για το Ολοκαύτωμα, καθώς και προβληματισμό σχετικά με την ανάμνηση και τον ρόλο της νεολαίας στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων του αντι-τσιγγανισμού και άλλων μορφών ρατσισμού στην Ευρώπη σήμερα.

Στα πλαίσια της προσπάθειας Εθνικής Στρατηγικής της Ε.Ε για  κοινωνική ένταξη των Ρομά η καταγραφή της ιστοριογραφίας των Ρομά και η αναγνώριση του Τσιγγάνικου πολιτισμού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι  της Ιστορίας των Ρομά στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα κρίνεται αναγκαίο να μελετηθεί  και να καταγραφεί η ιστορία των έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ο τρόπος κοινωνικής οργάνωσης, λειτουργίας και δομής της Τσιγγάνικης κοινωνίας και του Τσιγγάνικου πολιτισμού για να επιτευχθεί άμεσα και ομάδα η κοινωνική αλλαγή στους Τσιγγάνικους Οικισμούς. Η κοινωνική ένταξη των Ρομά χωρίς την ιστοριογράφο τους δεν νοείται   σε καμία από περίπτωση.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Α´ τάξη του 5ου ΓΕΛ ξεναγήθηκε στη Δημοτική Αγορά
Επόμενο άρθρο Αυτή την Κυριακή η Μανιταρογιορτή στη Λίμνη Πλαστήρα