Ειδήσεις

Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας


«Εμείς στις Περιφέρειες προσπαθούμε να κερδίσουμε το χρόνο, έχουμε στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο και προσδοκούμε από το κεντρικό κράτος να  δώσει δύναμη στη δύναμή μας καθώς περισσότερα έργα και δράσεις από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, «ζεστό» χρήμα στην πραγματική οικονομία και στήριξη των τοπικών κοινωνιών».

Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μετά τη συνάντηση που είχε στην Κομοτηνή με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου.

Ο κ. Χρήστος Μέτιος

«Ο ρόλος των Περιφερειών στην τοπική ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα σημαντικός και η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία τους», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και συνέχισε:

«Με χαρά υποδέχθηκα στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό. Κατά τη διάρκειά της συνάντησής μας, ενημέρωσα τον κ. Αγοραστό για τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειάς μας, την εξέλιξη του ΕΣΠΑ και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Με χαρά υποδέχθηκα και την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία σε μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός

«Να κάνει πράξη τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνησηστην επικείμενη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»,κάλεσε την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και επανέλαβε τη θέση της ΕΝΠΕ για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που, όπως είπε, «όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτε αλλά συχνά αποτελούν τροχοπέδη προκαλώντας αναίτιες καθυστερήσεις».

«Ήρθε η ώρα, ωρίμασαν οι συνθήκες – είπε χαρακτηριστικά – να ενισχυθούν οι Περιφέρειες με αρμοδιότητες, να αποκτήσουν σταθερές και δυναμικές πηγές ίδιων εσόδων, πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση με καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και να  αποκτήσουν κανονιστική αυτονομία, να αποκτήσουν δηλαδή την αρμοδιότητα να θεσπίζουν κανόνες δικαίου, για τα θέματα αρμοδιότητάς τους, ιδίως στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης και προώθησης των περιφερειακών επενδύσεων».

Στη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων καθώς και για τις δράσεις των Περιφερειών στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

«Σ’ αυτήν την ευαίσθητη αλλά δυναμική περιοχή, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιοςκάνει μεγάλο έργο και μάλιστα σε μια εποχή δύσκολη, στην οποία υπάρχει αβεβαιότητα και δυσκολία επικοινωνίας των υπηρεσιών του κράτους με αποτέλεσμα τη μη γρήγορη υλοποίηση έργων και προγραμμάτων», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και έφερε ως παράδειγμα το θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, λόγω των διαρκών αναθεωρήσεων του οποίου, όπως είπε χαρακτηριστικά, «από τους τελευταίους 22 μήνες τους 13 μήνες δεν ήταν δυνατό να δημοπρατηθούν έργα».

Η κα Χριστιάνα Καλογήρου

Από την πλευρά της η κα Χριστιάνα Καλογήρου υποστήριξε ότι οι Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Βόρειο Αιγαίο «έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους κάνοντας πράξη τη διαπεριφερειακή συνεργασία» και πρόσθεσε: «Άλλωστε και γεωγραφικά οι δύο Περιφέρειες έχουν πολλά κοινά, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, ανεξάρτητα  αν αυτή η ιδιαιτερότητα δεν έχει γίνει αποδεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ούτε η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις πολιτικές εκείνες όπως αρμόζει σε δύο Περιφέρειες που είναι το σύνορο της Ευρώπης».

Η κα Καλογήρου επισήμανε ότι για το Βόρειο Αιγαίο, «η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη είναι ουσιαστικά η δική μας πύλη για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι τουριστών που έρχονται από τα Ανατολικά Βαλκάνια. Επενδύουμε πάρα πολύ σ’ αυτόν τον τομέα και γι’ αυτό ακριβώς η συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι πάρα πολύ σημαντική», είπε αναφερόμενη στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της  Λήμνου με τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη καθώς και των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την Καβάλα.

Εκτός από τις κοινές προσπάθειες για τουριστική ανάπτυξη, η κα Χριστιάνα Καλογήρου αναφέρθηκε και στον αγροτικό τομέα αναδεικνύοντας ότι οι δύο Περιφέρειες διαθέτουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο κτηνοτροφικό τομέα και έχουν συνεργασία για θέματα που τον αφορούν.

«Οι εποχές είναι δύσκολες και θεωρώ ότι στα δύσκολα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Κι εμείς αυτό ακριβώς κάνουμε. Με πνεύμα συνεργασίας, με επιμονή, με υπομονή και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα και να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους πολίτες των ακριτικών περιφερειών μας», διαβεβαίωσε η κα Καλογήρου.

Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ (συμμετείχαν και τα μέλη της – Αντιπεριφερειάρχες Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος και Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης) για θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ καθώς και με το ζήτημα της χρηματοδότησης των Περιφερειών.

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Ξεκινά η παροχή φυσικού αερίου στην Καρδιτσομαγούλα