Ειδήσεις

Ιωάννης Ντελής: Δεν υφίσταται καμία βόμβα χρέους


Έχοντας υπάρξει στη Διοίκηση του Δήμου γνωρίζουμε πολύ καλά  τα οικονομικά του Δήμου Καρδίτσας.  Δεν υφίσταται καμία βόμβα χρέους, εφόσον ο υπολογισμός των 4,6 εκατ. ευρώ της σημερινής διοίκησης του Δήμου, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου, είναι επιστημονικά αλλά και ουσιαστικά αυθαίρετος.  Δύο  στοιχεία μόνο  θα αναφέρω για να δείτε ότι  οι υπολογισμοί αυτοί δεν αντέχουν ούτε σε επιστημονική, αλλά ούτε και σε διοικητική κριτική. Η βόμβα χρέους περιλαμβάνει οφειλές ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές και έχουν πλέον ρυθμιστεί μέχρι το 2032. Περιλαμβάνει,επίσης,δαπάνες οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ή μπορεί και να μην πραγματοποιηθούν ποτέ (ως ατιμολόγητες). Ιδιαίτερα,όταν με την πολιτική μας , της οικονομικής εξυγίανσης, πετύχαμε από τη μια μεριά να εκπέμψουμε ένα αίσθημα ασφαλείας στους δημοτικούς υπαλλήλους  του Δήμου και από την άλλη με την μείωση  των οφειλών σε προμηθευτές,  αποκτήσαμε και πάλι «πρόσωπο στην αγορά».Για το λόγο αυτό  ζητήσαμε τη  συνδρομή ορκωτών λογιστών, ή ό,τι άλλο η Δημοτική Αρχή ζητήσει να ελεγχθεί στη διάρκεια της θητείας μας και, επιπλέον, αιτηθήκαμε ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.Δεν αξίζει, λοιπόν, να σταθώ περισσότερο  στα οικονομικά. Περισσότερα και αναλυτικότερα επί των οικονομικών θεμάτων θα τοποθετηθεί η  δημοτική σύμβουλος κ Σωτηρία Μπακαλάκου.Επιτρέψετε μου μόνο ορισμένες πολιτικές παρατηρήσεις.

Δεν αποτελεί σφάλμα η φιλοδοξία να θέλεις και να πιστεύεις ότι μπορείς να χειριστείς καταστάσεις πιο αποτελεσματικά από τους προκατόχους σου. Δεν γίνεται,όμως, να αγνοείς ότι τελικά η διακυβέρνηση ενός  Δήμου,  ο χειρισμός των αναγκών και προσδοκιών των δημοτών σου είναι σαν τη σκυταλοδρομία, αρπάζεις τη σκυτάλη  από τον προκάτοχό σου και τρέχεις βάζοντας τα δυνατά σου ώστε  να φέρεις το καλύτερο αποτέλεσμα.

Αποτελεί,όμως, σφάλμα και εύκολο τρόπο η λογική  της κατηγόριας για το πόσο κακή ήταν η προηγούμενη δημοτική αρχή κι αν ακόμη πράγματι οι προηγούμενοι είχαν ελλείψεις ή αποτυχίες.

Η  συνεχής διαχρονική επανάληψη  των φράσεων ″βόμβα στα θεμέλια του Δήμου το χρέος πολλών εκατομμυρίων ευρώ″ ή  το παραμύθι της ″καμένης γης″  είναι μια συνταγή που δημιούργησε ανοσία  και σήμερα δεν πείθει. Τα στοιχήματα στην αγορά  από καιρό πέφτανε βροχή για την ημερομηνία που η σημερινή Δημοτική αρχή θα διαλέξει να αποδομήσει το προνομιακό μας πεδίο,αυτό  «της  χρηστής οικονομικής διαχείρισης του δήμου» (πολλοί ποντάρανε πως θα ειπωθεί νωρίς, προσωπικά πάντως πόνταρα πως θα ειπωθεί λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού).

Οι παραπάνω φράσεις,″βόμβα στα θεμέλια του Δήμου″, ″καμένη γη″ είναι φράσεις αγαπημένες στην ελληνική πολιτική ζωή. Είναι το πρώτο καταφύγιο της εκάστοτε δημοτικής αρχής προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Είναι, ταυτόχρονα, η καταδίκη των απερχόμενων και η δικαιολογία των επερχόμενων.  Είναι φράσεις  που λειτουργούν ως μια μετακύλιση ευθυνών που σε απαλλάσσουν από την ευθύνη της ίδιας της πολιτικής που υποσχέθηκες πως θα εφαρμόσεις. Με βάση τις φράσεις αυτές, από τη στιγμή που ο παλαιότερος θα είναι πάντα  υπεύθυνος για το κάθε δεινό,είσαι απαλλαγμένος από δεσμεύσεις προς το εκλογικό σου σώμα ή από αστοχίες της δικής σου διαχείρισης. Είναι  φράσεις που συμπυκνώνουν την πολιτική που έχεις προαποφασίσει  να ακολουθήσεις  τα χρόνια που έρχονται.

Μια δημοτική αρχή ΠΩΣ αντιμετωπίζει τη λειτουργία της Δημοτικής μηχανής, τις ανάγκες της καθημερινότητας και ΠΩΣ οργανώνει το μέλλον;  Διαχειριστικά; Προσπαθώντας να κάνει απλώς καλύτερα, με τιμιότητα και διαφάνεια τη δουλειά της, με συναινετικό προφίλ, με οράματα και στόχους τετραετίας ή συλλαμβάνει ένα άλλο σχέδιο, οργανώνει μια άλλη πολιτική πραγματικότητα που δεν έχει καμιά σχέση με τα προηγούμενα;

 

Μελετώντας πολύ προσεχτικά τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής καταλαβαίνεις ότι υπάρχει σχέδιο.   Από την μια μεριά διαπιστώνουμε με θλίψη  ότι η νέα Δημοτική Αρχή δεν έχει τη γενναιότητα να αναγνωρίσει ούτε τα αυταπόδεικτα θετικά της θητείας μας. Απεναντίας, ψάχνει να βρει μικρά πράγματα και να τα μεγαλοποιήσει για να αφήσει σκιές στη Διοίκησηπου διαδέχθηκε.  Από την άλλη απαντήσεις όχι επί της ουσίας, «πετάμε την μπάλα στην εξέδρα», κερδίζουμε τις εντυπώσεις, δημαγωγούμε, υποτιμούμε, σπιλώνουμε και προσβάλλουμε πολλές φορές ακόμη και σκληρά τους πολιτικούς μας  αντιπάλους, γιατί είμαστε εμείς οι νικητές, εμείς αποφασίζουμε.

Μέσα από τα γραφόμενα τους,  αρχίζει να διαφαίνεται ότι αποβλέπουν και σε κάτι άλλο, πιο μακρινό και μη εμφανές για την ώρα στους ανυποψίαστους δημότες του Δήμου Καρδίτσας.  Ειδικά τώρα που διανύουν τον μήνα του μέλιτος.  Δεν προβληματίζει και μόνο η αναφορά στη προσφυγή σε δανεισμό; Καλη ώρα να πούμε;

Στο ερώτημα πώς στεκόμαστε εμείς απέναντι σε αυτά τα σχέδια, απαντώ με αυτό που ανέφερα και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η υπεράσπιση των δημοτών και γενικότερα το συμφέρον του Δήμου ήταν και εξακολουθεί να είναι το βασικό μας μέλημα. Η άποψή μας είναι ότι η πρόοδος δεν έρχεται μειώνοντας την άλλη πλευρά, αλλά δουλεύοντας για να τους ξεπεράσεις, να αφήσεις το δικό σου στίγμα υπηρετώντας τα καθήκοντα που σου ανέθεσαν οι πολίτες. Η πρότασή μας ήταν και είναι να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση η νέα δημοτική αρχή και είμαστε εδώ να επικροτούμε κάθε θετική πρωτοβουλία αλλά και να συμβάλλουμε με επιχειρήματα επισημαίνοντας, παράλληλα, καλοπροαίρετα τα αρνητικά και τις αδυναμίες της,  καθώς αυτός είναι και ο θεσμικός μας ρόλος, και ένας τρόπος να γινόμαστε όλοι καλύτεροι. Σεβόμενοι τις διακριτές διαφορές μας, θα συνεχίσουμε με ευπρέπεια, καλόπιστα  να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να αναλαμβάνουμε δράσεις για μια καλύτερη  Καρδίτσα, για Κοινότητες που αξίζει να ζει  κάποιος και να δημιουργεί.

 

Δήλωση του δημοτικού συμβούλου Καρδίτσας Ιωάννη Ντελή για τα οικονομικά του Δήμου

Προηγούμενο άρθρο Διανομή τροφίμων στις οικογένειες του ΚΕΑ-TEBA από το Δήμο Αργιθέας
Επόμενο άρθρο Ομιλία στο ΚΑΠΗ Καρδίτσας