Κάθε αλλαγή στο ποσό των οφειλών από εισφορές έχει oικονομικό κόστος για τον ασφαλιστικό φορέα


Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ι. Βρούτσης σε απάντηση Ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σ. Ταλιαδούρος σχετικά με την συνταξιοδότηση ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που έχουν καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να μην στερηθούν το δικαίωμα σύνταξης που θεμελίωσαν με δεκαετίες σκληρής εργασίας αναφέρει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο ποσό των οφειλών από εισφορές που μπορεί να παρακρατηθεί ή και να συμψηφιστεί από τη σύνταξη έχει κόστος για τον ασφαλιστικό φορέα, καθότι συνεπάγεται απώλεια εσόδων στον ΟΑΕΕ ο οποίος θα κληθεί κατ’ ουσία να καταβάλλει άμεσα ποσά συντάξεων αναντίστοιχα προς το χρόνο ασφάλισης για τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές.

Ειδικότερα η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της 2890/24.09.2014 Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στους υποψήφιους συνταξιούχους που έχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 του Ν.3996/2011 και του άρθρου 32 του Ν.4075/2012 η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που ορίζουν οι καταστατικές διατάξεις κάθε ασφαλιστικού φορέα, αν το οφειλόμενο ποσό προσαυξημένο με τα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των (30) μηνιαίων συντάξεων κατωτάτων ορίων λόγω γήρατος, με ανώτερο όριο, ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, το ποσό των 20.000 Ευρώ. Τα ανωτέρω ποσά οφειλής συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων, σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από σαράντα (40). Η πρώτη δόση παρακρατείται από τη σύνταξη του πρώτου μήνα.

Επιπλέον σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του Οργανισμού, ως συντάξιμος χρόνος τόσο για την θεμελίωση δικαιώματος όσο και για τον υπολογισμό του ποσού σύνταξης λογίζεται όλος ο χρόνος άσκησης επαγγέλματος και δεν προβλέπεται ο διαχωρισμός πληρωμένου – απλήρωτου χρόνου, δεδομένου του υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι ανωτέρω προβλέψεις που ισχύουν για τη χορήγηση αυτοτελούς σύνταξης από τον ΟΑΕΕ έχουν συμπεριληφθεί και στην αρ. Φ1500/οικ. 9696/195 ΥΑ (ΦΕΚ β 2441/15.9.2014) που εκδόθηκε κατ εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ.3 του άρθρου 32 του Ν.4075/2012. Η ανωτέρω απόφαση καθορίζει τη διαδικασία εσωτερικής κατανομής και καταβολής παρακρατούμενων από τη σύνταξη του οφειλέτη συνταξιούχου ποσών μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων που συμμετέχουν στη διαδικασία συνταξιοδότησης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Τα διατυπούμενα αιτήματα της αύξησης από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ του ποσού των οφειλών από εισφορές που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη καθώς και του συμψηφισμού του ποσού οφειλής που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, καθότι συνεπάγονται απώλεια εσόδων στον ΟΑΕΕ ο οποίος θα κληθεί κατ’ ουσία να καταβάλλει άμεσα ποσά συντάξεων αναντίστοιχα προς το χρόνο ασφάλισης για τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές.

Τέλος επισημαίνουμε ότι οι ανωτέρω προτάσεις, παρότι είναι προς όφελος των ασφαλισμένων, δεν έχουν εκτιμηθεί ως προς το κόστος που επιφέρουν στον οικείο ασφαλιστικό φορέα, ούτε και ως προς το αν συνάδουν με τις γενικές αρχές διέπουν την κοινωνική ασφάλιση (υποχρεωτική υπαγωγή και καταβολή των αναλογουσών εισφορών που αποτελούν και την κύρια πηγή εσόδων του ΟΑΕΕ), καθότι η χορήγηση συντάξεων χωρίς καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, συνεπάγεται να μην μπορεί ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στον εκ του νόμου υποχρεωτικό ρόλο του που είναι η απρόσκοπτη καταβολή όλων των συνταξιοδοτικών παροχών των ήδη συνταξιούχων.

 

Προηγούμενο άρθρο Μάθημα τοπικής ιστορίας
Επόμενο άρθρο Διασφάλιση της πρόσβασης ασφαλισμένων σε διαγνωστικές εξετάσεις