Ειδήσεις

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την απεργία της 17ης Μαϊου


Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε. Είναι ολοφάνερο ποιος θα πληρώσει τα νέα μέτρα της αξιολόγησης και ποιος κερδίζει από τη συμφωνία. Διαλεγμένες μία προς μία από τα κιτάπια του εγχώριου κεφαλαίου, του ΣΕΒ, των τραπεζών και των μεγαλεμπόρων, είναι οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην αντιλαϊκή συμφωνία συγκυβέρνησης και Ευρωζώνης – ΔΝΤ, που αποτυπώνονται τόσο στα πρώτα μέτρα που κατατίθενται στη Βουλή με το νέο πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα, όσο και σε αυτές που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Τα νέα μέτρα ύψους 3,8 δισ. έρχονται να προστεθούν σε αυτά του τρίτου μνημονίου, που προστέθηκαν σε αυτά του δευτέρου μνημονίου, τα οποία με τη σειρά τους γέμισαν το τσουβάλι του πρώτου μνημονίου, το οποίο ήρθε σε συνέχεια προηγούμενων αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων!

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

Προωθείται η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Το μέτρο αυτό χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και όχι μόνο των καταστημάτων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών μας σχέσεων, γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμα και αποδιοργάνωση της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής. Έρχεται νέο τσεκούρωμα στις ήδη μειωμένες συντάξεις (κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μαχαίρι στις επικουρικές). Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση του αφορολογήτου ορίου πιθανόν το 2019, σίγουρα όμως από το 2020, στα 5.685 ευρώ για άγαμο εργαζόμενο (φόρος σε μισθούς 406 ευρώ). Ιδιωτικοποιείται περίπου το 40% της ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη της ΔΕΗ. Συνεχίζεται το «επιχειρηματικό πλάνο» για πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.ά. Προβλέπεται νέα συρρίκνωση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πολύς λόγος γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τα λεγόμενα αντίμετρα. Τα δήθεν μέτρα ανακούφισης που όμως δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα στη ζωή μας. Αυτά είναι κομμένα και ραμμένα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων τόσο από την πλευρά των φοροελαφρύνσεων όσο και από το σκέλος των κρατικών δαπανών και ενισχύσεων, για να ξεπεραστεί η κρίση τους και να ενισχυθεί η κερδοφορία τους. Τα όποια μέτρα «ανακούφισης» του λαού όπως ορισμένες μερίδες φαγητού σε μαθητές ή κάποιες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς που είναι απόλυτα αναγκαίες και αυτές δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να «χρυσώσουν το χάπι». Άσε που και αυτά υλοποιούνται από το άγριο ξεζούμισμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, θα κόβουν δηλαδή από το φτωχό να δίνουν στον πιο φτωχό. Το «Τώρα τρέχουμε», του πρωθυπουργού  για «την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», σκοπό έχει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας η χώρα περνάει στην «επόμενη μέρα». Στην πραγματικότητα, όμως αυτό για το οποίο «τρέχει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να ψηφίσει το 4ο μνημόνιο, που θα κόβει δύο ακόμη συντάξεις, ένα ακόμα μηνιάτικο για όσους έχουν δουλειά! Είναι πρόκληση να μας απευθύνεται σαν να μοιράζει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς επιδιώκοντας να δεχτούμε άλλη μία σφαγή χωρίς αντίδραση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Προετοιμάζουμε τη μεγάλη απεργιακή απάντηση. Καλούμε την εργατική τάξη και όλο το λαό σε επαγρύπνηση για τις εξελίξεις στη γύρω περιοχή, τους κινδύνους που γεννιούνται από την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οι ανταγωνισμοί και οι κόντρες, γίνονται για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών, για το ποιος θα έχει στο χέρι τις αγορές, τα ενεργειακά κοιτάσματα και τους αντίστοιχους δρόμους μεταφοράς τους. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες των Βαλκανίων, της Μ. Ανατολής, της Β. Αφρικής παντού να μη δεχτούν να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Να μην αποδεχτούν καμιά αλλαγή συνόρων. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση! Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της απεργίας στις 17 Μάη! Είναι η ώρα να πάρουμε την απόφαση να παλέψουμε για τη δική μας ζωή! Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η μόνη επιλογή που έχουμε είναι ο αγώνας για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν άμεσα οι ανάγκες μας, υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Είναι ο αγώνας με επίκεντρο τα δικά μας συμφέροντα και τις δικές μας ανάγκες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτές των μεγάλων επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων, παλιών και νέων, που το υπηρετούν

Συνεχίζουμε δυναμικά με την προετοιμασία της απεργίας στις 17 Μάη και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 πμ στην κεντρική πλατεία.

Προετοιμαζόμαστε για συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 18 Μάη κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή.

Προηγούμενο άρθρο Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Κ.Α.Μ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται