Ειδήσεις

Κάπνισαν και φέτος οι Καμινάδες στις Αυγουστιάτικες βραδιές


Για ένατη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων διοργάνωσε το θεσμό «Αυγουστιάτικες βραδιές» στη συνοικία Καμινάδων,  μετά από την επιτυχημένη διοργάνωση των εθίμων του κύκλου του χρόνου στη συνοικία Καμινάδων(Σεργιάνι της Πασχαλιάς, Μπιρμπιρίτσα, πανηγύρι Αγίας Τριάδας), με τη συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου της συνοικίας, ένα άλλο γεγονός ήρθε και ανατάραξε τα στάσιμα ύδατα της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας εν μέσω θέρους. Και αυτό, που άναψε φωτιά και οι «Καμινάδες» κάπνισαν -τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι κάτι έγινε ή «έχομεν Σύλλογον»- για πολλοστή φορά φέτος, ήταν το γεγονός της διοργάνωσης του πανηγυριού προς τιμήν του αγίου Φανουρίου. Ο εορτασμός περιελάμβανε παραδοσιακό κέρασμα, τοπικούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας και χορό για τους παρευρισκομένους. Και όλα αυτά χάριν στις άοκνες προσπάθειες του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Νικολάου Λάμπρου, της χοροδιδασκάλου, κας Νίκης Λάμπρου – Γκιάτα,  και τη συμβολή του επιστημονικού υπευθύνου, κ. Κωνσταντίνου Πεσλή, ιστορικού – λαογράφου, και τη στήριξη της απερχόμενης δημοτικής αρχής του τόπου και του δημάρχου της πόλης αλλά και της νυν.

Να τονιστεί ότι όλη η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Δήμου Καρδίτσας και την απόφαση του απερχόμενου δημάρχου, κ. Φωτίου Αλεξάκου, και έγινε πράξη, με την παραχώρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την υποστήριξη της παρουσίασης του προγράμματος των χορευτικών τμημάτων και της μουσικής επένδυσης της εκδήλωσης της βραδιάς. Όλα αυτά, λοιπόν, έγιναν το απόγευμα της Τρίτης, 27ης Αυγούστου 2019, στο προαύλειο χώρο του ομώνυμου παρεκκλησίου της συνοικίας των Καμινάδων Καρδίτσας, στις 21:00 μ. μ., με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από τα τμήματα του Συλλόγου, με χορούς της ορεινής και πεδινής Καρδίτσας και της Ηπείρου, αφού, πρώτα, προηγήθηκε μεθέορτος εσπερινός, μετά παρακλήσεως προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου και αρτοκλασίας υπέρ του προέδρου, του επιστημονικού υπευθύνου και των μελών του Συλλόγου προς τιμήν των Αγίων. Στην εκδήλωση προσφέρθηκε και το ανάλογο κέρασμα, το παραδοσιακό γλυκό αυτών των εορτών στην περιοχή της Καρδίτσας, που είναι, όπως αποκαλείται και το γλυκό των φτωχών, το «λουκουμάκι ή λουκούμι», προσφορά μελών και του επιστημονικού υπευθύνου του Συλλόγου.

Ευχαριστούμε τον ιερέα της συνοικίας και εφημέριο του Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Καμινάδων Καρδίτσας, αιδεσιμώτατον πατέρα Αθανάσιον Τζιώραν, για την αμέριστη στήριξη, την άψογη τέλεση όλων των ακολουθιών προς τιμήν του Αγίου κατά το παλαιό εκκλησιαστικό έθος, την παρουσία του αλλά και το ζεστό χαιρετισμό, που απηύθυνε στους παρευρισκομένους, όπως και τα λόγια χαράς και ευχαριστίας προς το Σύλλογο για τη διοργάνωση όλων των εκδηλώσεων, με αρχή και τέλος το «Σεργιάνι της Παναγίας της Πασχαλιάς». Μετά, ακολούθησε μια σύντομη αναφορά από τον πρόεδρο, κ. Νικόλαο Λάμπρου, για το Σύλλογο και τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιεί στη συνοικία, όπως οι «Αυγουστιάτικες βραδιές», ευχαριστώντας τον κόσμο για την προσέλευση και τη στήριξη των εκδηλώσεων,  ενώ, έπειτα, τον λόγο έλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Πεσλής, ο οποίος μίλησε για το ιστορικό και λαογραφικό μέρος της εορτής και της εκδήλωσης, ευχαριστώντας και αυτός, όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση και επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

Παρών, ο οποίος και απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και εκ μέρους της νέας δημοτικής αρχής και του δημάρχου, ήταν ο κ. Ηλίας Σχορετσανίτης, ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καρδίτσας, ο οποίος μίλησε για την τεράστια δύναμη των εκδηλώσεων και τη σημασία της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων προς τιμήν των Αγίων, οι οποίοι αποτελούν φωτεινοί οδοδείκτες και αποκούμπι του λαού και της χώρας σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς.

Να ενημερώσουμε, ότι ο Σύλλογος θα συμμετάσχει, με δύο χορευτικά τμήματα, στη διοργάνωση του πανηγυριού προς τιμήν της εορτής της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην Αγιοπηγή Καρδίτσας, στο αύλειο χώρο του ομώνυμου ιερού ναού, όπου θα λάβει χώραν η πανήγυρις μετά το πέρας του εόρτιου αρχιερατικού εσπερινού και στις 21:00 μ. μ., το βράδυ, στις 07/09/2019, προσκεκλημένος από τη δραστήρια επίτροπο του ναού και διοργανώτρια των εκδηλώσεων, κ. Μαίρη Λύτρα, παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια της πεδινής και ορεινής Καρδίτσας, με τις ανάλογες ενδυμασίες. Στην εκδήλωση, περιμετρικώς του αύλειου χώρου, θα υπάρξει και έκθεση αντικειμένων του λαϊκού υλικού πολιτισμού, ενώ θα προσφερθεί και θα μοιραστεί παραδοσιακό φαγητό σε όλους τους παρευρισκομένους.

 

 

Προηγούμενο άρθρο 1η Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Αργιθέας
Επόμενο άρθρο ΑΝΚΑ: Αναζήτηση προσωπικού