Καθηγητές του ΤΕΙ Ξύλου Καρδίτσας στο Πανεπιστήμιο Goettingen της Γερμανίας


Στα πλαίσια της ακαδημαϊκής συνεργασίας DAAD, το ερευνητικό Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Ξύλου του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας, και το Abteilung Holzbiologie & Holzprodukte (GeorgAugust Univ. Goettingen) της Γερμανίας συνεργάζονται σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας μέσω του έργου με τίτλο: Teach-Res-WOOD. Έτσι, το χρονικό διάστημα 04 έως 14 Μαΐου 2015, τα μέλη ΕΠ του Εργαστηρίου κ. Γεώργιος Μαντάνης και κ. Στέργιος Αδαμόπουλος επισκέφτηκαν το Τμήμα Wood Biology & Wood Products στο Goettingen της Γερμανίας και είχαν την ευκαιρία αφενός να καταρτιστούν σε θέματα νέων τεχνολογιών ανάλυσης και προστασίας του ξύλου αλλά και μοντέρνων τεχνικών χημικής και μικροσκοπικής ανάλυσης του ξύλου (XRF, SEM-EDX, LSM-laser scanning microscopy, FTIR, DMAdynamic mechanical analysis, DVSdynamic vapour sorption, Nanotom κ.ά.), και αφετέρου να δώσουν διαλέξεις για τα ερευνητικά αντικείμενα και ενδιαφέροντα του Τμήματος ΣΤΞΕ, και πρωτίστως του Εργαστηρίου ΕΤΞ του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο Δρ. Γ. Μαντάνης στις 13-5-2015 παρουσίασε στην ομάδα των διδακτορικών & μεταπτυχιακών φοιτητών του εν λόγω γερμανικού Τμήματος το θέμα με τίτλο: Lab WST: ongoing research and technicalsupport projects. Επίσης το εν λόγω διάστημα υπήρξε τεχνολογική συνεργασία με τους Καθηγητές κ.κ. Holger Militz και Carsten Mai του εν λόγω Τμήματος, και επίσης καθημερινή επαφή, συνεργασία και συζητήσεις με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές τους.

Πρόσθετα δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη ΕΠ του Τμήματος στις 11 & 12/05/2015 να επισκεφτούν τη διεθνή έκθεση ξύλου LIGNA 2015 που διοργανώνεται κάθε 2 έτη στη γειτονική πόλη του Αννόβερου, να ενημερωθούν για τις νέες τεχνολογίες, υλικά & μηχανήματα, να επισκεφτούν τα περίπτερα 3 γερμανικών Πανεπιστημίων (U’Hamburg, ΤU’Dresden, U’Hannover), και να μιλήσουν με τους εκπροσώπους 2 ελληνικών τεχνολογικών εταιρειών χημικών-ρητινών (wood adhesives), ήτοι τις ελληνικές εταιρείες Chimar Hellas Α και NTL Chemical Consulting Ltd., που είχαν περίπτερα στην εν λόγω έκθεση LIGNA 2015.

Η εν λόγω συνεργασία DAAD θα συνεχιστεί τον Οκτ. του 2015, με την επίσκεψη στο Τμήμα ΣΤΞΕ του μέλους ΔΕΠ Dr. Gerhard Buttner για ανταλλαγή και ενημέρωση σε θέματα διοικητικά και οργάνωσης των διεθνών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, μεταφέροντας τις εμπειρίες τις δικές του αλλά και του εν λόγω Τμήματος.

Προηγούμενο άρθρο Ευχές Σκόνδρα στους μαθητές για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Επόμενο άρθρο «Μαύρο ψωμί» στην Κιν\κη Λέσχη Καρδίτσας