Καινοτόμες δράσεις στα πλαίσια της καλοκαιρινής εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2014


Συνεχίστηκε την Τρίτη σε 3 Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ., η 2η εβδομάδα της 3ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που φέτος έχει τίτλο “Ό,τι σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο – Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις βιβλιοθήκες!”, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και συντονισμό του Future Library και με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», ήταν η μέρα του «Ζεστού και του Κρύου». Διαβάσαμε στα παιδιά το βιβλίο του Emmanuel Chanut «Ζεστό και Κρύο» των εκδόσεων Πατάκη και η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης εκπαιδευτικός Κυρία Ντίνα Βλαχούτα έκανε μαζί με τα παιδιά απλά πειράματα με Ζεστό και Κρύο νερό!!! Κάποια πέτυχαν, κάποια όχι, αλλά τα παιδιά κατάλαβαν όλα όσα συμβαίνουν με την εναλλαγή της θερμοκρασίας.
Η δράση τελείωσε με το παιχνίδι ζεστό κρύο, στο πάρκο έξω από τη βιβλιοθήκη, όπου τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες έψαχναν για τα κρυμμένα αντικείμενα.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» η εκπαιδευτικός (εθελόντρια των παιδικών βιβλιοθηκών) Κυρία Ασπασία Ζάχου, διάβασε στα παιδιά το γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» και στη συνέχεια σε μεγάλα κομμάτια χαρτί, αλλά και σε πιο μικρότερα, έφτιαξαν περιγράμματα των παιδιών στα οποία έβαλαν τις δικές τους πολύχρωμες φορεσιές.
Είδαν εικόνες από παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, αλλά και τη μόδα μέσα στους αιώνες και πως έχει εξελιχθεί έως σήμερα.

Τέλος στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» ήταν «η μέρα των ανέμων». Ο βιβλιοθηκονόμος Θανάσης Κουρόγλου, διάβασε στα παιδιά τα βιβλία «Αέρας» της Maria Rius και άλλο ένα με τον ίδιο τίτλο της Maria Gordon.
Μιλήσαμε στα παιδιά για τις ονομασίες των ανέμων, τα είδη των ανέμων και κάναμε μερικά απλά πειράματα με τον αέρα.
Η μέρα μας τελείωσε φτιάχνοντας ένα μικρό ανεμοδείκτη που πήραν τα παιδιά στο σπίτι τους για να βλέπουν τη φορά και τον άνεμο που φυσάει!!!

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες που συμμετέχουν στην καλοκαιρινή εκστρατεία. Η βοήθειά τους μας είναι πολύτιμη και ειδικά τις Κυρίες Ιωάννα Παπαδάκου και Άρτεμις Τσιγάρα που έχουν υπό την ευθύνη τους 3 παιδικές βιβλιοθήκες και φυσικά την Ασπασία Ζάχου και τη Χριστίνα Βήτα που δίνουν το δικό τους μοναδικό στίγμα στις δραστηριότητές μας.

Σήμερα Τετάρτη οι δράσεις συνεχίζονται σε 2 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. με το παρακάτω πρόγραμμα:

Η μέρα της αρχής και του τέλους
Κάθε τέλος είναι και μια καινούρια αρχή: Ξεκινάμε από το τέλος μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο και αφηγούμαστε τη συνέχεια
Για παιδιά 7 – 15 ετών.
Στην Παιδική Βιβλιοθήκη “Αγγελική Βαρελλά” πλατείας “Δημ. Γιολδάση”

Μια μέρα με σούπερ ήρωες
Σχεδιάζουμε τους δικούς μας σούπερ δυνατούς ήρωες: τι ιδιότητες έχουν, τι ρούχα φοράνε, πώς μοιάζουν. Στο τέλος φτιάχνουμε τις στολές μας σούπερ ηρώων και οργανώνουμε μια παρέλαση.
Για παιδιά 7 – 15 ετών.
Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος “Αρτεσιανού”

Οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.
Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω.
Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.
Φέτος το καλοκαίρι… «Ότι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο»!!!

Προηγούμενο άρθρο Στην Καππαδοκία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Κ. Τσιάρας
Επόμενο άρθρο Απολογισμός πεπραγμένων για τον Δήμαρχο Μουζακίου