Και νέα συνάντηση για την κατασκευή μνημείου για τους αγωνιστές του υψώματος 731


Μία ακόμα συνάντηση εκπροσώπων φορέων και Συλλόγων της Καρδίτσας για το θέμα της κατασκευής μνημείου στην πόλη μας προς τιμήν των αγωνιστών του υψώματος 731 πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Πέμπτης, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιάκου.

Για άλλη μια φορά, εκφράστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, ενώ το πρώτο βήμα θα έχει να κάνει με τη χωροθέτηση. Χωρίς να είναι τελεσίδικο, θα επιδιωχθεί να κατασκευαστεί το μνημείο στην πλατεία Πλαστήρα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ώστε, στη συνέχεια, να ακολουθήσουν τα στάδια της μελέτης και της κατασκευής.

Όπως τόνισε, εξάλλου,  στη συνάντηση ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης συμπληρώθηκαν φέτος  74 χρόνια από την ημέρα που το ηρωικό  5ο Σύνταγμα Πεζικού, αποτελούμενο αποκλειστικά από στρατιώτες καταγόμενους από τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων απέκρουσε με επιτυχία τις επιθέσεις των Ιταλικών δυνάμεων του Μουσολίνι στο Ύψωμα
731.
H δε «τιτανομαχία» του Υψώματος 731 αποτελεί μοναδικό φαινόμενο ηρωισμού, αυταπάρνησης και αποτελεσματικότητας και είχε ως αποτέλεσμα να αποκρουστεί η «Εαρινή Επίθεση» του Μουσολίνι τον Μάρτιο του 1941 και να υποστεί ο «Άξονας» ( Γερμανία , Ιταλία και οι σύμμαχοί τους), την πρώτη ήττα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου  στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό ανέβασε το ηθικό ολόκληρης της δοκιμαζόμενης Ευρώπης.
Στο ύψωμα 731 οι  Θεσσαλοί στρατιώτες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αναδείχθηκαν οι άξιοι συνεχιστές μιας ιστορίας που θέλει τα Δυτικοθεσσαλικά τμήματα  να διακρίνονται πάντοτε στους αγώνες του Έθνους.
Παρόλο όμως ότι η πολιτεία τιμά την επέτειο και καθόρισε την ημέρα αυτή εορτή τοπικού ενδιαφέροντος για την Καρδίτσα και ενώ στα Τρίκαλα και τη Μαγνησία κατασκευάστηκαν μνημεία αφιερωμένα στην ιστορική επέτειο χωρίς να υπάρχουν τα ονόματα των πεσόντων που κατάγονται από το νομό μας, στην Καρδίτσα δεν υπάρχει αντίστοιχο μνημείο.
Για το λόγο αυτό ορίσθηκε συντονιστική επιτροπή για την διεκδίκηση της  άμεσης χωροθέτησης του τόπου όπου θα γίνει το μνημείο, την ταχύτατη σύνταξη της μελέτης και τη χρηματοδότηση του έργου.

Προηγούμενο άρθρο Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπ/κών : Όχι στην παγίωση της αφαίρεσης των δικαιωμάτων μας
Επόμενο άρθρο Στο πλευρό των κτηνοτρόφων η Περιφέρεια Θεσσαλίας