Και στον Δήμο Καρδίτσας: Παιδικές χαρές εκτός λειτουργίας


«Λουκέτο» στις παιδικές χαρές του Δήμου Καρδίτσας υποχρεώθηκε να βάλει η δημοτική αρχή, αφού καμία από τις 74 συνολικά που διατηρεί ο διευρυμένος Δήμος δεν πληροί τα κριτήρια για να λάβει το πιστοποιητικό καταλληλότητας έτσι ώστε οι μικροί Καρδιτσιώτες να παίζουν με ασφάλεια. Το θέμα φυσικά δεν αφορά μόνο στο Δήμο Καρδίτσας, αλλά και στους υπόλοιπους δήμους του Νομού και της χώρας.

 

 

Τελεσίγραφο από το Υπ. Εσωτερικών

 

Όλα βέβαια ξεκίνησαν όταν το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να γίνουν έλεγχοι καταλληλότητας στις Παιδικές Χαρές, μετά τον πρόσφατο θανάσιμο τραυματισμό 13χρονου και τον σοβαρό τραυματισμό της 9χρονης αδελφής του, στις 27 Απριλίου στον Δήμο Ελληνικού. Ο έλεγχος διατάχθηκε με βάση το ΦΕΚ 931/18-04-09 με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των Παιδικών Χαρών, δήμων και κοινοτήτων. Νόμος που, τουλάχιστον στο σκέλος των ελέγχων και της έκδοσης πιστοποιητικών καταλληλότητας, ουσιαστικά παρέμενε ανενεργός μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο που βρήκε τραγικό θάνατο ο άτυχος 13χρονος. Οι δήμοι διαθέτουν Παιδικές Χαρές που σε γενικές γραμμές είναι συντηρημένες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πληρούν τις, όντως αυστηρές, προϋποθέσεις ασφαλείας που θέτει ο νόμος. Όπως μεταξύ άλλων, ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, επαρκή φωτισμό, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης, προσβάσεις για ΑΜΕΑ, πινακίδα εισόδου που φέρει το πιστοποιητικό καταλληλότητας, απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν συνοδεύουν παιδί, απαγόρευση εισόδου σε ζώα συντροφιάς, τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, τηλέφωνα επικοινωνίας με τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς, ώρες λειτουργίας και σειρά ακόμη απαιτήσεων που επιβεβαιώνει πως η ψήφιση του νόμου, είτε δεν έλαβε υπόψη της την πραγματικότητα των αστικών κέντρων, είτε ο νόμος ψηφίσθηκε για να… ψηφισθεί! Έτσι το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε το σχετικό έγγραφο στους Δήμους της χώρας στις αρχές του Ιουνίου, απαιτώντας μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες στις παιδικές χαρές ώστε να καταστούν κατάλληλες και φυσικά…. χωρίς τη συνοδεία ανάλογων πόρων για την επίτευξη του στόχου!

 

 

Στον Δήμο Καρδίτσας

 

Παρ’όλα τα παραπάνω, ο Δήμος Καρδίτσας υπέγραψε σύμβαση την Τρίτη με την ΑΝ.ΚΑ στα πλαίσια του προγράμματος Leader, από το οποίο δεσμεύονται 368.000 ευρώ για τη  συντήρηση και αποκατάσταση 20 συνολικά παιδικών χαρών στα χωριά του Δήμου Καρδίτσας. Όσον αφορά στο Παυσίλυπο, που είναι και η μεγαλύτερη παιδική χαρά του Δήμου, δεσμεύτηκαν 140.000 ευρώ για τις ίδιες εργασίες, έργο το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά.

 

Παράταση

 

 

Παράταση για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και παιδότοπων των δήμων που έληξε την 30η Ιουνίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης. Αν και ο κ. Ασκούνης δεν προσδιόρισε μέχρι πότε θα δοθεί αυτή η παράταση, άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι τυπική (μέσω εγκυκλίου) και όχι άτυπη, όπως αρχικά είχε ειπωθεί. Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετά από συζήτηση των δημάρχων με το υπουργείο Εσωτερικών θα αλλάξουν επί το ηπιότερο οι προδιαγραφές πιστοποίησης των παιδικών χαρών που είχε θέσει με την εγκύκλιό του ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης. Αυτό θα γίνει μέσω του διαχωρισμού υφιστάμενων και νέων παιδικών χαρών που θα έχουν αυστηρότερες προδιαγραφές.

 

Προηγούμενο άρθρο Να επανεξετάσουν τη θέση τους για τον Αχελώο
Επόμενο άρθρο Ετοιμαστείτε για το 40αρι!!!