Ειδήσεις

Καμία απόλυση συμβασιούχου από το δημόσιο σύστημα υγείας!


Εν μέσω πανδημίας η 5η ΥΠΕ επιταχύνει τις εξελίξεις για να παραδώσει σε εργολαβική εταιρεία την καθαριότητα και τη φύλαξη των Κέντρων Υγείας! Η διοίκηση της ΥΠΕ ενεργοποίησε το διαγωνισμό παραχώρησης καθαριότητας και φύλαξης χωρίς καμία προειδοποίηση. Πετάει έξω από τις δημόσιες δομές υγείας εμάς, τους συμβασιούχους, που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του πολέμου με την πανδημία, που δίνουμε καθημερινά τη μάχη όχι μόνο ενάντια στον κορονοϊό αλλά και ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις για τις οποίες αυτοί είναι υπεύθυνοι.

Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση που, όπως αποδεικνύεται, ήθελε μόνο «να ρίξει στάχτη στα μάτια» των συμβασιούχων εργαζομένων, όταν πριν από 2 μήνες ψήφιζε τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων στους ήδη εργαζόμενους στην καθαριότητα και φύλαξη. Η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω στο τερατούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έδινε απλά τη δυνατότητα στις διοικήσεις των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων να επιλέγουν ανάμεσα σε ατομικές συμβάσεις και εργολαβικές εταιρείες  με βάση το οικονομικό όφελος!!!

Όχι μόνο καμιά κυβέρνηση δεν σταμάτησε την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν έδιωξε τους εργολάβους, αντίθετα, οι δουλεμπορικές εταιρείες βρίσκονται εδώ αποφασισμένες για την επιδίωξη του μέγιστου δυνατού κέρδους. Πριν καλά καλά σβήσει το μελάνι από την υπογραφή του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, η διάδοχη εργολαβική εταιρεία καθαριότητας καλεί τηλεφωνικά τις νυν εργαζόμενες καθαρίστριες για να τις προσλάβει αυτή. Με αυταρχισμό φροντίζει από την πρώτη στιγμή να γίνει ξεκάθαρο ότι θα δουλεύουν λιγότερες ώρες και με μικρότερους μισθούς απ’ ότι σήμερα, δηλαδή λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα για λιγότερο από 360 ευρώ το μήνα!!! Με περισσό θράσος προειδοποιεί, μάλιστα, ότι θα κρίνει εάν είναι κατάλληλες για αυτή την εργασία επιβλέποντας τη δουλειά τους όσο ακόμα διαρκούν οι παρούσες συμβάσεις τους!

Δεν χρειαζόταν οι επικείμενες απολύσεις για να καταλάβουμε ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβέρνηση. Οι ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού (και αυτοί συμβασιούχοι), η σχεδόν ανύπαρκτη ενίσχυση των εξοπλισμών, οι τεράστιες καθυστερήσεις στην προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, η άρνηση ένταξης όλων των εργαζομένων του συστήματος υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η μετατροπή της λειτουργίας του νοσοκομείου σχεδόν αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό, εγκαταλείποντας εκατοντάδες άλλους ασθενείς στο έλεος, είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη απεικονίζει τον πακτωλό χρημάτων που η κυβέρνηση χαρίζει στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, στους κλινικάρχες, στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, στους καναλάρχες, στις αεροπορικές εταιρείες και η λίστα είναι μακριά. Να πώς σκοπεύουν να μειώσουν τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας περισσότερο από 600 εκατομμύρια ευρώ με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021.

Αυτά είναι τα δεδομένα που κάνουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα να νιώθουν «βασιλικότεροι του βασιλέως». Όσον αφορά τις συγκεκριμένες εργολαβικές εταιρείες, φροντίζει στις ιστοσελίδες τους να διαφημίσουν το «κύρος» και την «αξιοπιστία» τους, βασιζόμενες στους πολλούς και μεγάλους πελάτες τουςς. Μία μακροσκελής λίστα που στη συντριπτική της πλειοψηφία περιλαμβάνει χώρους εργασίας του δημοσίου, από πανεπιστήμια και δικαστήρια μέχρι νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Δηλαδή η «αξιοπιστία» τους στηρίζεται στα χρήματα του ίδιου του λαού που χρυσοπληρώνει τα κέρδη των λίγων. Για αυτό κατάφερναν ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση να βγάζουν κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Αυτή την κερδοφορία εννοούν «οικονομικό όφελος» όλες οι κυβερνήσεις.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να μείνουμε στις θέσεις μας για να συμβάλλουμε στην προστασία της υγείας του λαού.

Όπως δίνουμε τη μάχη ενάντια στην πανδημία μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους μας, μαζί θα δώσουμε και τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρεις αποδοχές για όλους.

Όπως τίποτα δεν μας χαρίστηκε από αυτή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι με τη δική μας δουλειά και τον αγώνα θα συνεχίζουμε να βγάζουμε το μεροκάματο για την οικογένειά μας και θα φροντίζουμε για την υγεία των ασθενών μας.

Απαιτούμε:

  • Να μην γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου.
  • Να ακυρωθούν τώρα οι συμβάσεις της 5ης ΥΠΕ με τις εργολαβικές εταιρείες για την καθαριότητα και τη φύλαξη των κέντρων υγείας.
  • Να μην τολμήσουν να φέρουν εργολάβους στο νοσοκομείο της Καρδίτσας
  • Άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021 όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία.
  • Αναβάθμιση του ωραρίου όλων των καθαριστριών σε 8ωρο με πλήρεις αποδοχές.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην πρόνοια.
  • Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Καμία πληρωμή ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλεία.
  • Δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία.

Της Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων Υγειονομικών Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Μύλος των Ξωτικών: Γιορτινές ηλεκτρονικές δράσεις
Επόμενο άρθρο Δημοτική Αρχή Καρδίτσας: Ύβρεις αντί απαντήσεων ξανά - Του Γιάννη Σβάρνα