Ειδήσεις

Κατάσχεση κρεάτων από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Καρδίτσας


Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2017 μετά από έλεγχο που διενήργησε η Υπηρεσία μας σε μικτό κλιμάκιο με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Εποπτεία Θεσσαλίας) κατασχέθηκαν και οδηγήθηκαν προς καταστροφή δεκαεννιά σφάγια χοιρινών, συνολικού βάρους 285 κιλών, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η Υπηρεσία μας, εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

  1. Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης. Στο Νομό Καρδίτσας λειτουργούν τρία εγκεκριμένα βιομηχανικά σφαγεία (στο Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Παλαμά και το Δήμο Σοφάδων). Τονίζουμε ότι είναι απαραίτητη η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κρεοσκόπο κτηνίατρο και παράλληλα η επίβλεψη όλης της διαδικασίας σφαγής και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου των σφάγιων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
  2. Οι καταναλωτές να αναζητούν πάντα στα σφάγια που αγοράζουν τη σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς.
  3. Η κοπή κιμά πρέπει να γίνεται πάντα παρουσία των καταναλωτών από κρέας της επιλογής τους. Έτοιμος κομμένος κιμάς απαγορεύεται να διατίθεται προς πώληση.
  4. Οι γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.

      Κατόπιν των ανωτέρω, η Υπηρεσία μας έχοντας γίνει αποδέκτης καταγγελιών για παράνομες σφαγές ζώων σε στάβλους και απευθείας διάθεση αυτών, προτρέπει τους καταναλωτές να πραγματοποιούν τις αγορές τους μόνο από εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος προκειμένου να είναι σίγουροι για την υγιεινή και την ασφάλεια των κρεάτων που αγοράζουν.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς.

Προηγούμενο άρθρο Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα καιρικά φαινόμενα
Επόμενο άρθρο Εγκαταστάθηκε ο αποσυμπιεστής φυσικού αερίου στον Λαγκαδά από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ