Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων


Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, κατά την χθεσινή συνεδρίασή του, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Εισηγητής  ήταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Αντωνίου ο οποίος είπε πως ο Δήμος Καρδίτσας ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει σε αυτό το βήμα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης και στο πλαίσιο των εθνικών και περιφερειακών σχεδιασμών.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κώστας Παπαλός ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ακριβό εγχείρημα θα ψηφίσει την πρόταση.

Από την πλευρά του, ο κ. Βάϊος Βαρελάς δήλωσε κάθετα αντίθετος υπογραμμίζοντας πως «Δεν προβλέπεται καμία δραστηριότητα προς την κατεύθυνση μείωσης του όγκου των ΑΣΑ που μεταφέρεται και θα μεταφέρεται μελλοντικά εκτός Δήμου και κατά συνέπεια δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης του κόστους μεταφοράς τους. Επιπλέον, δεν προβλέπεται και η παραμικρή έστω δράση για ανακύκλωση και κομποστοποίηση των παραγόμενων αποβλήτων. Εκτιμούμε λοιπόν ότι το προτεινόμενο ΤΣΔΑ κινείται έξω από τα βασικά πλαίσια του Οδηγού Σύνταξης Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης και η εφαρμογή τους θα μας οδηγήσει μελλοντικά και με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση του κόστους διαχείρισης των παραγόμενων στερεών αποβλήτων με σίγουρη τη μεταφορά του κόστους αυτού στις πλάτες των δημοτών».

Ο κ. Ευ. Λέμας τόνισε πως θα ψηφίσει την πρόταση η εφαρμογή της οποίας ούτως η άλλως θα κριθεί από τους δημότες.

Αντίθετος εμφανίστηκε ο κ. Βασίλης Κρανιάς κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο παρτιτούρα των σχεδιασμών της Περιφέρειας.

Ο κ. Σχορετσανίτης, με τη σειρά του, επεσήμανε την αναγκαιότητα της δημιουργίας τοπικών μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Τελικά, η πρόταση πέρασε με τις ψήφους των μελών των συνδυασμών των κ. Αλεξάκου, Παπαλού και Λέμα, αφού οι υπόλοιποι καταψήφισαν.

 

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός – Τι αλλάζει

Τα βασικότερα σημεία της εισήγησης του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Αντωνίου, από τα οποία φαίνεται και το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ο όλος σχεδιασμός, συμπυκνώνονται στα ακόλουθα :

«Το παρόν ΤΣΔ αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο, το οποίο έχει ως στόχο να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος, ώστε να εναρμονιστεί με τους στόχους της νομοθεσίας και του ΕΣΔΑ. Ενδεχομένως να απαιτηθεί πρόσθετη αξιολόγηση – τροποποίηση της εφαρμογής των δράσεων με στόχο τη βελτιστοποίηση του συστήματος και λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά τα νέα δεδομένα.

Είναι προφανές ότι πρέπει να περάσουμε σε ένα αναβαθμισμένο στάδιο διαχείρισης των αστικών Στερεών Αποβλήτων, στο οποίο πλέον η συμμετοχή του δημότη παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο. Μέχρι σήμερα, ο δημότης καλούνταν να κάνει έναν απλό διαχωρισμό σε ανακυκλώσιμα και σύμμεικτα (μπλε και πράσινος κάδος). Από εδώ και πέρα όμως καλείται να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα – αξία της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) και να την εφαρμόζει στην καθημερινότητά του ως εξής :

  • Το χαρτί / χαρτόνι στον κίτρινο κάδο
  • Τα πλαστικό / γυαλί / μέταλλο στον μπλε κάδο (εναλλακτικά το γυαλί και στους ειδικούς κώδωνες)
  • Τα βιοαπόβλητα στον καφέ κάδο
  • Να αρχίσει να κάνει οικιακή κομποστοποίηση (όπου αυτό είναι εφικτό)
  • Τα πράσινα (κλαδέματα, γκαζόν κλπ) εφόσον δεν τα αξιοποιεί διαφορετικά, να τα πηγαίνει στο Πράσινο Σημείο
  • Τα υπόλοιπα στον πράσινο κάδο

Γίνεται κατανοητό, ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των δημοτών, με στόχο να πεισθούν ότι έτσι πρέπει να γίνει ώστε να ενστερνισθούν την όλη διαδικασία και να την εφαρμόζουν.

Πρέπει να κατανοήσουν ότι με την ενεργή συνειδητή συμμετοχή τους, θα συμβάλλουν στη μείωση του επιπλέον κόστους που απαιτείται για την υλοποίηση της περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης των Αστικών Στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) όπως προβλέπεται στον ΕΣΔΑ.

Βέβαια, στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, η προσπάθεια αυτή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και η αβεβαιότητα για τη συμμετοχή των δημοτών είναι αυξημένη.

Έως το έτος 2020, θα πρέπει :

  • Να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η οικιακή κομποστοποίηση
  • Να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει το χωριστό δίκτυο για τα βιοαπόβλητα (καφέ κάδος)
  • Να αναπτυχθεί παράλληλα με τους μπλε κάδους, το χωριστό δίκτυο για το χαρτί / χαρτόνι (κίτρινος κάδος)
  • Να επεκταθεί το δίκτυο των μπλε ειδικών κωδώνων για το γυαλί
  • Να λειτουργήσει το σύστημα αποκομιδής των πράσινων αποβλήτων (κλαδιά, χόρτα κλπ)
  • Να κατασκευασθεί και να λειτουργήσει το Πράσινο Σημείο

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων και των πράσινων, είναι η έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων του ΦοΔΣΑ Δυτικής Θεσσαλίας.

Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, το συνολικό εκτιμώμενο κόστος για την κατασκευή των υποδομών, την προμήθεια του ανάλογου εξοπλισμού, την ενημέρωση των δημοτών κλπ., στο Δήμο μας, ανέρχεται σε 2.653.000,00Ε».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις τα «περήφανα γηρατειά»
Επόμενο άρθρο Τα Συνεργατικά σχήματα στον Αγροτοδιατροφικό Τομέα, ως μέσα ενίσχυσης της απασχόλησης