Ειδήσεις

Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειάς μου


Με μια πολύ όμορφη δράση σε τρεις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, συνεχίστηκε η 7η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα της ημέρας ήταν: «Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειάς μου». Το σημερινό εργαστήρι έφερε στις παιδικές βιβλιοθήκες οικογενειακές αναμνήσεις κι αέρα νοσταλγίας των χρόνων που έζησαν τα παιδιά τόσο με την οικογένεια όσο και στην βιβλιοθήκη τους.

Μια οικογενειακή φωτογραφία ή ένα αντικείμενο, ήταν η αφορμή τα παιδιά να αφηγηθούν την δική τους ιστορία. Έφτιαξαν κόμικς με τις οικογενειακές αναμνήσεις της κάθε φωτογραφίας  ή του αντικείμενου που είχαν φέρει μαζί τους από το σπίτι.

Οι παλιές φωτογραφίες με τους παππούδες ,τα προσωπικά τους αντικείμενα, τα νηπιακά παιχνίδια των παιδιών, έδωσαν τροφή για ιστορίες με αλήθειες και όμορφα ψέματα των παιδιών. Το οικογενειακό δέντρο φυτεύτηκε και στα κλαδιά του έκατσαν οι γονείς τα αδέρφια οι παππούδες οι προγιαγιάδες και οι ρίζες του, στον τοίχο δεδομένων της βιβλιοθήκης, είναι πολύ γερές….

Τέλος διαβάσαμε στα παιδιά τα βιβλία «Η γιαγιά και ο παππούς» της Maria Rius από τις εκδόσεις Κέδρος, ώστε τα παιδιά να καταλάβουν με απλά λόγια πως γίνεται ένα οικογενειακό δέντρο, και «Τα κίτρινα καπέλα» της Κέλλυς Ματαθία – Κόβο, από τις εκδόσεις Πατάκη, που αναφέρεται στην ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας που σώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ένα γεγονός που το συνδέσαμε με την τοπική ιστορία, όταν οι κάτοικοι του μικρού χωριού «Αμάραντος» της Καρδίτσας, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, έσωσαν από τους γερμανούς Εβραϊκές οικογένειες!!!

Την Πέμπτη 5 Ιουλίου, οι δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίου Νικολάου», «Λάκας Μαντζάρα» και Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιοκκλησίου, με θέμα: Τα «θαμμενα» δεδομενα: Πειράματα με το χώμα. Υπάρχουν περισσότερα πράγματα απ’ ότι νομίζουμε στο έδαφος! Ας τα ανακαλύψουμε.

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα  στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!

Προηγούμενο άρθρο Τα Συμπόσια στο Αγρόκτημα Βασιλάκου
Επόμενο άρθρο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Καμία έδρα Σχολής στο Νομό Καρδίτσας