Καταρροϊκός πυρετός, ώρα για δράση


Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα του καταρροϊκού πυρετού στη χώρα, και οι ζημιές που μετράμε ήδη είναι τεράστιες.

Τα πρώτα κρούσματα για τη φετινή σεζόν, η οποία κατά τη γνώμη μου θα είναι καταστροφική, έκαναν την εμφάνισή τους.

Η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης σπατάλησε όλο το διαθέσιμο χρόνο θεωρητικολογώντας για «φυσικές ανοσίες», «ανοσίες αγέλης» και άλλες ανέξοδες θεωρίες.

Η επιστημονική κοινότητα της χώρας συμπεριλαμβανομένων καθηγητών, κτηνιατρικών συλλόγων αλλά κυρίως μάχιμων κτηνιάτρων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν αποφανθεί εδώ και καιρό ότι ο εμβολιασμός έπρεπε να είχε ήδη γίνει.

Δεν είναι μόνο τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και η πρόσφατη εμπειρία Ευρωπαϊκών χωρών που οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα. Δυστυχώς ο καταρροϊκός πυρετός έπαψε να είναι «εξωτική» νόσος, αλλά ένα πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και χώρες  βόρειες με κλιματολογικές συνθήκες πολύ πιο «εύκολες» για την αντιμετώπιση από τις δικές μας!

Χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο που δεν προχώρησαν σε εμβολιασμό των ευπαθών ζώων μετά την εμφάνιση της νόσου,  είχαν τεράστιες απώλειες και το δεύτερο χρόνο.  Αντίθετα στην περίπτωση της Γερμανίας, οι μαζικοί εμβολιασμοί είχαν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό και τελικά την εκρίζωση της νόσου, μειώνοντας παράλληλα πολύ και την οικονομική ζημιά.

Καταλυτικός είναι και ο ρόλος των βοοειδών και αιγών τόσο στην επιβίωση του ιού τους χειμερινούς μήνες όσο και στην εξάπλωσή του. Και αν αυτό συνέβη στη βόρεια Ευρώπη με τους πολύ  κρύους χειμώνες, πόσο μάλλον στη χώρα μας!

Η ορολογική έρευνα  που είναι σε εξέλιξη και αφορά τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα ολόκληρης της χώρας  προκειμένου να αποτιμηθούν τα ακριβή ποσοστά των οροθετικών ζώων προφανώς είναι απαραίτητη. Απλά έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.

Είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι τα επίσημα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους αυτοί που πρέπει να πάρουν αποφάσεις όσον αφορά τη εξάπλωση της νόσου και τις συνέπειες της, απέχουν πολύ απ’ την πραγματικότητα. Οι λόγοι είναι αρκετοί, με κυριότερους την απροθυμία των κτηνοτρόφων να δηλώσουν τα κρούσματα ώστε να μην υποστούν μεγαλύτερη οικονομική ζημιά και από απώλειες επιδοτήσεων, αλλά και από τη φυσική αδυναμία των υποστελεχωμένων κτηνιατρείων της χώρας να καταγράψουν τα κρούσματα.

Ο πόλεμος, μετά την ανάπαυλα του χειμώνα, ξαναρχίζει με τους κτηνοτρόφους άοπλους.

Οι θεωρητικές προσεγγίσεις των διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων χρειάζονται χρόνο και χρόνος  δεν υπάρχει.

Η ευθύνη τώρα πέρασε στα χέρια της νέας ηγεσίας του υπουργείου και πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά και υπεύθυνα αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία φτάσαμε λόγω παντελούς έλλειψης αγροτικής πολιτικής  από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Βράντζα Παναγιώτα – Κτηνίατρος

Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ

 

Προηγούμενο άρθρο ΠΑΜΕ : Εκδήλωση τιμής για τους αγώνες των γυναικών
Επόμενο άρθρο Πάρτι φοροδιαφυγής στη Θεσσαλία - Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ επαγγελματίες και αγρότες