«Κατηγορώ» Ντίνου Ρόβλια για τις «ανοιχτές τιμές» στα αγροτικά προϊόντα


Δριμύ «κατηγορώ» απευθύνει στην κυβέρνηση και ειδικότερα στους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής του Νομού μας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας σε σχέση με τις «ανοιχτές τιμές» των αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Ρόβλιας, με Ερώτησή του, θέτει θέμα νομιμότητας των συμβάσεων πώλησης με «ανοιχτές τιμές», κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιτρέπει την ανεξέλεγκτη και άναρχη λειτουργία της αγοράς σε βάρος των αγροτών και καταγγέλλει στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού και παράνομη λειτουργία της αγοράς.

Σχετικά με το θέμα, ο κ. Ρόβλιας δήλωσε τα εξής: Η κυβέρνηση σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να ελέγχει και να ρυθμίζει την αγορά για να προστατεύει τους αδύναμους «κρίκους» της αλυσίδας της εμπορίας. Ο καθορισμός των τιμών αγοράς των αγροτικών προϊόντων μονομερώς από τους εμπόρους στο τέλος, όταν δηλαδή ο αγρότης δεν μπορεί να αρνηθεί ή διαπραγματευθεί την οποιαδήποτε τιμή, αφού τα προϊόντα του έχουν ήδη διακινηθεί, είναι καταχρηστικός και παράνομος. Όλος ο εμπορικός κίνδυνος μεταφέρεται στους παραγωγούς. Δυστυχώς το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις και τείνει να παγιωθεί, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμήχανη, αδιάφορη και ανεπαρκής. Αυτό είναι το δήθεν ενδιαφέρον της για τους αγρότες. Τους εγκαταλείπει για μια ακόμη φορά στην τύχη τους. Πού είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί; Πού είναι ο κ. Πρωθυπουργός; Πού είναι όλοι αυτοί που ως αντιπολίτευση εκόπτοντο για τους αγρότες, αλλά ως κυβέρνηση τους ξέχασαν;

 Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1.      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

2.      ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα:  «Ανοιχτές τιμές» για τα αγροτικά προϊόντα.

Κύριοι Υπουργοί,

Στη «ζούγκλα» της ασύδοτης και ανεξέλεγκτης αγοράς, εκτός όλων των άλλων, εμφανίζεται με την ανοχή σας, το απαράδεκτο σύστημα της αγοράς των αγροτικών προϊόντων (βαμβάκι κλπ) από τους εμπόρους με «ανοιχτές τιμές». Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ή ρύθμιση από το κράτος. Οι αγρότες εγκαταλείπονται στη τύχη τους.

Με την μέθοδο της «ανοιχτής τιμής», όλος ο εμπορικός κίνδυνος μεταφέρεται στους αγρότες που δεν είναι έμποροι, ενώ αυτόν τον κίνδυνο πρέπει να τον αναλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο οι επιχειρήσεις εμπορίας κλπ των αγροτικών ειδών.

Με την ανοχή σας δίνετε την ευχέρεια στους εμπόρους να πληρώσουν όσα θέλουν στους αγρότες στο τέλος, αφού θα έχουν εξασφαλίσει για τον εαυτό τους το επιθυμητό κέρδος. Η στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού και της ορθής λειτουργίας της αγοράς είναι προφανής. Θίγεται ο αδύναμος και ευνοείται ο ισχυρός. Χωρίς μάλιστα να υπάρχει κανένας έλεγχος από μέρους της πολιτείας και χωρίς καμία μέριμνα για τον αγρότη.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1.      Γιατί επιτρέπουν να εφαρμόζεται το σύστημα αγοράς με «ανοιχτή τιμή» για τα αγροτικά προϊόντα, το οποίο δεν εξασφαλίζει στο ελάχιστο τα δικαιώματα των αγροτών;

2.      Εάν και με ποιο τρόπο θα ελέγξουν οι Υπουργοί το ύψος της τιμολόγησης των αγροτικών προϊόντων από τους εμπόρους στο τέλος, δηλ. μετά την ολοκλήρωση εκ μέρους τους της εμπορίας των προϊόντων.

3.      Με ποια λογική και βάσει ποιας διάταξης νόμου επιτρέπουν οι Υπουργοί σε τρίτους να εμπορεύονται επί μήνες τα αγροτικά προϊόντα, ενώ οι αγρότες είναι απλήρωτοι, δηλ. να κερδοσκοπούν τρίτοι σε βάρος των αγροτών με τα δικά τους προϊόντα;

4.      Με ποια λογική και βάσει ποιας διάταξης νόμου επιτρέπουν οι Υπουργοί στους εμπόρους να καθορίζουν μονομερώς τις τιμές αγοράς των αγροτικών προϊόντων, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των αγροτών;

5.      Εάν είναι νόμιμες οι συμβάσεις αγοράς των αγροτικών προϊόντων με «ανοιχτή τιμή» και με καθορισμό αυτής μονομερώς από τον έμπορο εκ των υστέρων.

6.      Θα παρέμβουν επιτέλους οι Υπουργοί και με ποιο τρόπο;»

Προηγούμενο άρθρο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ A.O. AΣTEPA KΑΡΔΙΤΣΑΣ
Επόμενο άρθρο Επιστολή στους δικαιούχους του έργου ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου