ΚΚΕ Καρδίτσας: «Καλή συμφωνία« γι’αυτούς, κακές μέρες για μας!


Ακούμε ότι τη Δευτέρα γίνεται Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα και την πορεία της διαπραγμάτευσης. Το ΚΚΕ για μια ακόμα φορά προειδοποιεί: Και με την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, σαν αυτή που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση των 47 σελίδων, και με το επίσης πιθανό σταμάτημα των διαπραγματεύσεων, σε λογική ρήξης με τους δανειστές και διπλού νομίσματος για τη χώρα, πάλι ο λαός και η νεολαία θα πληρώσουν τα σπασμένα. Κι αυτό γιατί:
Η πρόταση για συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχουν κατά 80% συμφωνήσει περιλαμβάνει την λίστα μέτρων των 47 σελίδων(+ επιπλέον 8) η οποία διατηρεί όλους τους «μνημονιακούς νόμους», και επιπλέον νέα αντιλαϊκά μέτρα όπως:
-Αυξήσεις στους αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ, οδηγώντας βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, ακόμη και για βασικά τρόφιμα στο 23%.
-Μονιμοποίηση του χαρατσιού της “εισφοράς αλληλεγγύης” σε λαϊκές οικογένειες με εισόδημα ακόμη και 30.000 ευρώ.
-Συνέχιση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης τομέων στρατηγικής σημασίας, όπως λιμάνια και αεροδρόμια, με αρνητικές συνέπειες και για τους εργαζόμενους σ’ αυτούς τους κλάδους και για όσους θα κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών.
-Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καταργώντας τα δικαιώματα πρόωρης συνταξιοδότησης που έχουν απομείνει, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω της ενοποίησης Ταμείων και των αναλογιστικών μελετών που λέει ότι θα κάνει.
Την ίδια ώρα δε, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παζαρεύει με τους εταίρους της, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, πόσο φουσκωμένος θα μας σταλεί τελικά ο λογαριασμός της νέας συμφωνίας, οι εκβιασμοί όχι μόνο να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα να πληρώσουμε το νέο λογαριασμό με τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά να πούμε κι από πάνω “ευχαριστώ” καλά κρατούν. Και όχι μόνο αυτό. Μας θέλουν και χειροκροτητές. Να στηρίξουμε την διαπραγμάτευσή τους με “αγώνες”, μέσα από ένα κυβερνητικά και κομματικά χειραγωγούμενο μαζικό κίνημα, σαν αυτό που είδαμε προχτές στο Σύνταγμα, αλλά και την καρικατούρα του (απειροελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, τη μία μέρα από τους κυβερνητικούς και συριζαίικους μηχανισμούς και την άλλη από τους άλλους αστικούς κομματικούς αντιπολιτευτικούς θεσμούς.
όσο για την εμπλοκή που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, αυτή αφορά τα ζητήματα της ρύθμισης του χρέους, της χρηματοδότησης και του επενδυτικού πακέτου. Μην γελιόμαστε, και μην ακούμε αυτά περί “σκληρής και περήφανης” διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει ότι μπορεί σ’ αυτούς 4 μήνες να σώσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, γι’ αυτά τα συμφέροντα διαπραγματεύεται. Γι’ αυτό οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου ζουν και βασιλεύουν, γι’ αυτό με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες η κυβέρνηση χαρίζει χρέη, πρόστιμα μεγαλοεπιχειρηματιών, τους διευκολύνει να νομιμοποιήσουν αδήλωτα εισοδήματα. Γι’ αυτό ακόμα και τώρα συνεχίζει το αίσχος των επιδοτήσεων στους εφοπλιστές για τις “άγονες γραμμές”.
Μόνοι τους το περιγράφουν όταν μιλούν για τους βασικούς άξονες της συμφωνίας που επιδιώκουν. Τι επιδιώκουν; Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση του χρέους μαζί με ένα επενδυτικό πακέτο. Γιατί τα θέλουν όλα αυτά; Όχι βέβαια για να αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις ούτε για να αυξήσουν τις κοινωνικές δαπάνες στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια.
Θέλουν πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση του χρέους και φυσικά ένα επενδυτικό πακέτο γιατί αυτά θα τους εξασφαλίσουν οικονομικούς πόρους, ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία, χρήμα που χρειάζεται για να δοθεί στους μονοπωλιακούς ομίλους για επενδύσεις, επενδύσεις που θα πατήσουν πάνω στα κατεστραμμένα εργατικά δικαιώματα.
Υπάρχει και διακινείται και το σενάριο οι αντιθέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές-που συνδέονται και με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ΕΕ – μπορεί να μην οδηγήσουν σε συμφωνία, αλλά σε αντιπαράθεση («ρήξη» το βαφτίζουν), παρ’ όλο που η κυβέρνηση «ξορκίζει» αυτό το ενδεχόμενο.
Από ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλεται αυτό το ενδεχόμενο ως διέξοδος, ως το μεγάλο «όχι» που πρέπει να πει ο λαός. Όμως και αυτό είναι ψέμα. Η «εναλλακτική εκδοχή» που προβλέπουν περιλαμβάνει υποτίμηση του νομίσματος που θα χτυπήσει πρώτα απ’ όλα το λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς, τις συντάξεις οι οποίες θα εξανεμιστούν εξαιτίας του πληθωρισμού. Δηλαδή, όσα δεν χάσουν οι εργαζόμενοι με νέα αντιλαϊκά μέτρα θα τα χάσουν από την υποτίμηση του νομίσματος.
Είναι άλλο πράγμα η “ρήξη” που σου προκύπτει γιατί δεν σου βγαίνει όπως θα ήθελες μια συμφωνία με τους εταίρους σου και είναι άλλο να έχεις επιλέξει το δρόμο της πραγματικής ρήξης και της σύγκρουσης με το σύστημα και τις ενώσεις του, όπως είναι η ΕΕ, όπου ο λαός προετοιμασμένος, οργανωμένος είναι αποφασισμένος να επιβάλει το δίκιο του.
Πραγματική ρήξη είναι αυτό που προτείνει το ΚΚΕ στο λαό. Κι αυτό προϋποθέτει ρήξη και αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία ο πλούτος που παράγει ο λαός, μονομερή διαγραφή του χρέους και με το λαό μας πραγματικά στην εξουσία.
Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα του δρόμου για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τα παιδιά μας.

Προηγούμενο άρθρο Δύο νεαροί πιάστηκαν με ηρωίνη στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Η Συνομοσπονδία Θεσσαλών ευχαρίστησε τις τοπικές επιχειρήσεις της Καρδίτσας