ΚΚΕ Καρδίτσας: Νέες συμφωνίες-ισοδύναμα μέτρα του ΟΟΣΑ σημαίνουν θηλιά στοπ λαιμό μας


Ακούμε πολλά και διάφορα αυτές τις μέρες. «Ιστορικές στιγμές», «αξιοπρέπεια», «περηφάνια» για διαδηλωτές, που σήμερα σε αντίθεση με πριν από πέντε χρόνια, διαδηλώνουν «φιλοκυβερνητικά» και «φιλοευρωπαϊκά» και άλλα πολλά «λεβέντικα».

Για την ουσία θα ακούσουμε; Για το τι πάνε και διαπραγματεύονται θα μάθουμε; Καλοί και οι διθύραμβοι των «ανανήψαντων» προπαγανδιστών της κυβέρνησης, καλή και η πλύση εγκεφάλου αλλά το «περάστε από το ταμείο» πότε και πως θα μας το πουν; Αυτό που είναι απόλυτα σίγουρο και όσοι τρέφουν ελπίδες για το αντίθετο θα απογοητευτούν είναι ότι θα περάσουμε από το ταμείο. Και αυτό γιατί:

1.Από τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης και, πρώτα απ’ όλα, τον ίδιο το πρωθυπουργό αλλά και πολύ περισσότερο από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ είναι σαφές το εξής: Η νέα συμφωνία θα περιέχει ένα σημαντικό ποσοστό των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο σημερινό πρόγραμμα, δηλαδή στο μνημόνιο (όπως και να το ονομάσουν μνημόνιο θα είναι). Περίπου στο 70% το προσδιόρισε και ο Γιούνκερ, και το υπόλοιπο θα καλυφθεί με «ισοδύναμα» μέτρα (σας θυμίζει κάτι αυτό;) που θα προέλθουν από προτάσεις μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ!

2.Το τι θα περιλαμβάνει ακριβώς το 70% και τι οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, προς το παρόν, δεν είναι σαφές. Τι είναι όμως σαφές; Η αναγνώριση των κανόνων της ΕΕ, για τους οποίους δηλώνει δεσμευμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοί είναι αυτοί οι κανόνες; Οι αντιλαϊκές Συνθήκες του Μάαστριχτ, της «Λευκής Βίβλου», του Συμφώνου Σταθερότητας, της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», των συχνών επιτηρήσεων, των μνημονίων διαρκείας δηλαδή όλα αυτά που μας οδήγησαν στο γκρεμό!!! Όταν τα αποδέχεσαι, σημαίνει ότι προωθείς μέτρα όπως ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και πλεονάσματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, που στην καθημερινότητα την δική μας σημαίνουν συνέχιση της λιτότητας, με χαμηλά μεροκάματα, περιορισμένα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα όμως τα συγκεκριμένα σημαίνουν εξοικονομώ χρήματα για να τα δώσω στο μεγάλο κεφάλαιο για να κάνει επενδύσεις κερδοσκοπώντας φυσικά σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Αυτά εξυπηρετούν οι βασικές μεταρρυθμίσεις που, όπως είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, κατά 60% – 70% θα μπορούσε να κάνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

3. Σ’ αυτό το πλαίσιο που συμφωνεί και δεσμεύεται η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η «ακροδεξιά» των ΑΝΕΛ, ας αναρωτηθεί ο κάθε σώφρων άνθρωπος: χωράνε η ανάκτηση των απωλειών που είχαμε; Μπορεί να αμφισβητηθεί το σύνολο των αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα;

Τι μπορεί να μας προσφερθεί; Στην καλύτερη περίπτωση είναι η παραμονή σε μια «ισοδύναμη» με τη σημερινή κατάσταση, με λίγα μπαλώματα σε ορισμένα εξαθλιωμένα κομμάτια του λαού μας.

Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι η ύπουλη προπαγανδιστική εκστρατεία της συγκυβέρνησης, που με την στήριξη των μεγαλοκαναλαρχών, μεγαλοδημοσιογράφων δηλαδή των μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών κ.λ.π. προσπαθεί να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο να μας πείσει:

  • Για τη μεγάλη επιτυχία της διαπραγμάτευσης.

  • Για το τέλος του μνημονίου, παρά την παραμονή του 70%!!!

  • Για το τέλος της λιτότητας, παρά τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών!

  • Για το τέλος της τρόικας, παρά την αντικατάστασή της από άλλα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, που θα επιτηρούν από τις Βρυξέλλες,

  • Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, έστω και κάτω από 4,5%, που θα συνεχιστούν.

Ε! Λοιπόν η βαρβαρότητα θα ζει και θα βασιλεύει στους χώρους δουλειάς και δε θα αλλάξει επειδή η κυβέρνηση και μερίδα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ διεκδικούν άλλο μείγμα διαχείρισης. Ούτε γιατί θα διώξει την «τρόικα των υπαλλήλων», αλλά η «τρόικα των θεσμών» (Κομισιόν, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα είναι εδώ, θα αναγνωρίζεται, θα εποπτεύει, θα ελέγχει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όλοι μας, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την πάλη με στόχο την αποκατάσταση των απωλειών τους, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους, το ξήλωμα όλου του αντεργατικού – αντιλαϊκού πλαισίου, την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης.

Αναδεικνύεται μονόδρομος η γραμμή της ρήξης με την ΕΕ και τα μονοπώλια. Αυτός είναι ο δρόμος μιας αγωνιστικής και πραγματικά περήφανης στάσης, για να υπάρχει πραγματική νίκη μας, νίκη του λαού μας.

Προηγούμενο άρθρο Εκδρομή στην Κοζάνη από τον Φ.Ο.Κ. και συγκρότηση του νέου Δ.Σ.
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας κόβει την πίτα του