Ειδήσεις

Κλαδοτεμαχιστή και οικιακούς κάδους κομποστοποίησης παίρνει ο Δ. Καρδίτσας


Στην καλύτερη διαχείριση των προϊόντων κλαδέματος αναμένεται να συμβάλει η χρήση του κλαδοτεμαχιστή που πρόκειται να προμηθευτεί το επόμενο διάστημα ο Δήμος Καρδίτσας. Ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια να επεκταθεί η οικιακή κομποστοποίηση που εφαρμόζεται πιλοτικά τα τελευταία χρόνια ο Δήμος θα προμηθευθεί και θα διαθέσει στους δημότες 500 ειδικούς κάδους .

Με την απόφαση που υπέγραψε στις 15/10 η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής κ. Ευγ. Φωτονιάτα  εντάχθηκε στο Ε.Π. “Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” η σχετική Πράξη “Προμήθεια κλαδοτεμαχιστή και οικιακών κάδων κομποστοποίησης Δήμου Καρδίτσας”  με προϋπολογισμό 111.600€

Ειδικότερα η πράξη περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός κλαδοτεμαχιστή, ρυμουλκούμενου σε όχημα έλξης ή προσαρμοζόμενου στο εμπρόσθιο μέρος φορτηγού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σταθερός. Σκοπός της  προμήθειας μηχανήματος θρυμματισμού είναι η βελτίωση της διαχείρισης των προϊόντων κλαδέματος σε κοινόχρηστους χώρους περιλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από αποκομιδή καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης του παραγόμενου υλικού (θρύμμα ξύλου) για την παραγωγή mulch, compost ή για την υποκατάσταση στερεών ορυκτών καυσίμων για τις ανάγκες θέρμανσης δημοτικών κτιρίων.

Επίσης αφορά την προμήθεια 500 κάδων οικιακής κομποστοποίησης που θα διανεμηθούν σε αντίστοιχο αριθμό δημοτών και θα συνοδεύονται από ειδικό αναδευτήρα και σταθεροποιητή ph, την ενημέρωση των δημοτών που θα χρησιμοποιήσουν τους κάδους για τα οφέλη της οικιακής κομποστοποίησης, αλλά και τον τρόπο χρήσης των κάδων και του παραγόμενου κομπόστ και την παρακολούθηση από την Υπηρεσία Πρασίνου της σωστής χρήσης των κάδων.

Οι στόχοι-οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία της οικιακής κομποστοποίησης είναι :

  • Μείωση αποβλήτων.
  • Προστασία δημόσιας υγείας.
  • Εμπλουτισμός εδάφους.
  • Εξοικονόμηση χρημάτων.
  • Κοινωνικά οφέλη.

Σημειώνουμε ότι στο Δήμο Καρδίτσας έχουν ήδη δοθεί σε δημότες και χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία 85 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για το Ιατρείο Πόνου του Γ.Ν. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη και ο τρίτος δράστης της ληστείας στους Σοφάδες