Ειδήσεις

Κοινή συνέντευξη στη Λάρισα για την υγεία από τους Θεσσαλούς Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Η υγεία, όπως και οτιδήποτε έχει να κάνει με δαπάνες για την κοινωνία, ακριβέστερα με δαπάνες που αφορούν στον κόσμο της εργασίας, είναι τα μεγάλα θύματα των ιδεοληπτικών επιλογών των εγχώριων και των ξένων εκφραστών του νεοφιλελευθερισμού. Η επιδίωξη για τη συρρίκνωση των δαπανών αυτών βρήκε το πιο γόνιμο έδαφος στα χρόνια της κρίσης. Κι αυτό γιατί υποτίθεται ότι οι δαπάνες αυτές είναι αντιπαραγωγικές και ότι η εξοικονόμηση πόρων από αυτές τις πηγές θα κατευθυνθούν στην παραγωγή πλούτου και την ευημερία.
Το αποτέλεσμα από την εφαρμογή αυτής της αντίληψης, είναι ήδη ορατό: εκτός από την περιστολή της «σπατάλης», η οποία σε έναν βαθμό ήταν γεγονός, οι περικοπές πέρασαν στο κυρίως σώμα των κοινωνικών δαπανών. Ειδικά στην υγεία φτάσαμε στο σημείο της υποστελέχωσης, της έλλειψης εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού. Η ανασφάλεια των πολιτών είναι διάχυτη. Η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους έγινε καθημερινή πραγματικότητα. Πραγματικότητα επίσης και η αύξηση του ιδιωτικού κόστους για την υγεία. Δηλαδή, με λίγα λόγια, τα βάρη έπεσαν και γι αυτόν το λόγο στις πλάτες των πολλών για να γεμίσουν οι τσέπες των δανειστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι η εικόνα αυτή δεν διαφέρει καθόλου από αυτά που συμβαίνουν στη Θεσσαλία και ειδικά την Καρδίτσα που γνωρίζω καλλίτεραλόγω εντοπιότητας.
Εάν προσθέσουμε και τη διοικητική ανεπάρκεια και την ανικανότητα των μέχρι πρότινος διοικήσεων στους φορείς της υγείας, εύκολα γίνεται κατανοητή η θλιβερή κατάσταση που βιώνει η κοινωνία μας.
Για να ολοκληρώσω με τις διαπιστώσεις, οφείλω να τονίσω ότι οι κοινωνικές δαπάνες δεν είναι αντιπαραγωγικές. Αυτή είναι η αντίληψη που θέλει την υγεία να είναι εμπόρευμα. Για τη δική μας αντίληψη είναι ακριβώς το αντίθετο.
Οφείλω επίσης να σημειώσω με έμφαση, ότι από τις μέχρι σήμερα περικοπές δεν ευνοήθηκαν ούτε οι δημόσιες ούτε οι ιδιωτικές επενδύσεις. Ούτε καν στον τομέα της ίδιας της υγείας. Αυτό αποκαλύπτει τον προσχηματικό και υποκριτικό χαρακτήρα των επιχειρημάτων του νεοφιλελευθερισμού και της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Σημειολογικά, η τοποθέτηση στην αντιπροεδρία της Ν.Δ. του ανάλγητου   πρώην υπουργού υγείας, είναι επίσης αποκαλυπτική.
Αλλά για εμάς, τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή μας, οι κοινωνικές δαπάνες είναι παραγωγικές.  Γιατί συμβάλλουν όχι μόνο στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας αλλά και γιατί στηρίζουν την ίδια την ανθρώπινη ζωή που από μόνη της είναι υπέρτατη αξία. Και αυτό το αποδεικνύουμε έμπρακτα εφαρμόζοντας ήδη ένα μέρος του  Παράλληλου Προγράμματός μας.
Με  την καθιέρωση της καθολικής πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας – ανεξάρτητα από το εάν ο πολίτης είναι ασφαλισμένος ή όχι.
Με τη θέσπιση κινήτρων για να γίνουν τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. των άγονων περιοχών  ξανά πόλος έλξης για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Με τη διευκόλυνση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού στο χώρο της υγείας γενικά.
Με την επίλυση χρόνιων διαδικαστικών και διοικητικών θεμάτων που ταλαιπωρούσαν το υγειονομικό προσωπικό.
Με την άρση των εμποδίων που απέτρεπαν τους ειδικευόμενους γιατρούς να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα για  αυτά  της επαρχίας ,των άγονων και νησιωτικών περιοχών.
Με την επίλυση των θεμάτων των εφημεριών.
Με τη σύσταση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων των Ασθενών.
Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά μας περιθώρια εξακολουθούν να είναι στενά, στον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2016 προβλέψαμε αύξηση των κοινωνικών δαπανών κατά 830 εκατομμύρια.      300 εκατομμύρια  από αυτά θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε αύξηση των δαπανών αυτών μετά από 7 ολόκληρα χρόνια. Και  χωρίς να αντιμετωπίζουμε το σύνολο των προβλημάτων, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας,  συνολικά περίπου 3.200 θέσεις. Να επισημάνω ότι οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2009 ενώ το διάστημα 2009-20015 έγιναν 15.000 αποχωρήσεις υγειονομικού προσωπικού χωρίς να υπάρχει καμιά πρόσληψη. Επιπλέον διασφαλίζεται η παράταση της θητείας του υπηρετούντος προσωπικού μέχρι  30/9/2016 και η παραμονή ειδικευόμενων στα νοσοκομεία μετά τη λήξη του χρόνου ειδίκευσης. Γίνεταιεπίσης προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν οι διορισμοί ειδικευόμενων γιατρών πρώτης γραμμής, των ειδικών γιατρών των οποίων οι κρίσεις  είχαν περαιωθεί και οι διορισμοί  τους είχαν κολλήσει απ το 2008.Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία το επόμενο διάστημα Θα καλύψουμε κενά (μόνιμων γιατρών,  νοσηλευτικού, εργαστηριακού, διοικητικού και λοιπού  προσωπικού) σε όλες τις δομές υγείας της Θεσσαλίας, συνδυάζοντας τις ανάγκες τους, τον προγραμματισμό της 5ης ΥΠΕ και τις οικονομικές δυνατότητες που διαθέτουμε για την παρούσα χρονιά. Επίσης αναφορικά με  ένα σοβαρό θέμα που έχει σχέση με τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών ,απ το Σεπτέμβρη απέκτησαν τη συνήθη ροή τους. Μεγάλο μέρος θα καλυφτεί απ την επόμενη δόση των 5.5 δις που θα εκταμιευθεί στα πλαίσια της δανειακής συμφωνίας. Θα ομαλοποιηθεί  επίσης η προμήθεια υλικών. Ήδη στα Κ.Υ έχει δοθεί η δυνατότητα επέκτασης συμβάσεων για προμήθειες υλικού, που έχει σχέση με αντιδραστήρα, υγειονομικό υλικό και καύσιμα. Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας για να ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας κάνει όλους τους Δημ.φορείς που εμπλέκονται στα θέματα περίθαλψης, έμμεσους ή άμεσους χορηγούς. Ενδεικτικά θα αναφέρω επίσης ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανυπαρξίας δράσεων που παραλάβαμε και αφορά την κεντρική υπηρεσία της 5ης ΥΠΕ όπου έλειπε το τμήμα διοίκησης, η  διαχείριση και δεν υπήρχε κεντρική αποθήκη. Ενα μεγάλο έργο επιτελέστηκε με τη συγκρότηση τμήματος διαχείρισης και την αγορά προγραμμάτων μισθοδοσίας ώστε να αποδεσμευτούν οι υπηρεσίες της ΥΠΕ με τα 34 Κ.Υ και τις 11μονάδες ΠΕΔΥ από τα Νοσοκομεία και ενοικιάστηκε αποθήκη για τις κεντρικές προμήθειες.
Τέλος, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία αντικατάστασης των διοικήσεων των νοσοκομείων με αξιοκρατικά κριτήρια.
Φίλες και φίλοι.
Δίνουμε χειροπιαστά δείγματα γραφής.
Αποδεικνύουμε στην πράξη τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής μας.
Ανοίγουμε το δρόμο για την ανάκτηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των πολιτών και ιδιαίτερα των θυμάτων που επλήγησαν βαρύτατα από την κρίση.
Διαμορφώνουμε το πλαίσιο ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου με έμφαση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Σας ευχαριστώ.

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου
Βουλευτής Σύριζα Ν. Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Διάλεξη για τους εξωγήινους στο ξενοδοχείο Κιέριον από τη Γνωστική Πολιτιστική Εταιρεία Samael-Lakhsmi
Επόμενο άρθρο 22 συλλήψεις σε όλη τη Θεσσαλία για διάφορα αδικήματα