ΚΟ Καρδίτσας ΚΚΕ : Καμία αυταπάτη, κανένα λαϊκό σπίτι να μη βγει στο σφυρί!


Το νέο πολυνομοσχέδιο προαπαιτούμενων που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την κατεπείγουσα διαδικασία, ανοίγει το δρόμο για πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και κλιμακώνει τη φοροεπιδρομή στις λαϊκές οικογένειες μέσω της αύξησης των τελών κυκλοφορίας και την επιβολή φόρων σε άλλα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ:

1.Το όριο το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει το «κεραμίδι» της φτωχής λαϊκής οικογένειας διαμορφώνεται σήμερα για τον άγαμο στα 13.906 ευρώ μεικτό εισόδημα το χρόνο, για το ζευγάρι στα 23.659 ευρώ, με προσαύξηση 5.713 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον, όπως ρητά αναφέρεται,  η ένταξη στη ρύθμιση της υποτιθέμενης προστασίας έχει ως όρο και προϋπόθεση, «ο οφειλέτης να υπήρξε συνεργάσιμος, κατά την έννοια του Κώδικα Δεοντολογίας», και μάλιστα όχι μόνο από δω και στο εξής, αλλά και «κατά το χρόνο της αρχικής καθυστέρησης του δανείου»…

2.Παράλληλα, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, για την «προστασία» της από τους πλειστηριασμούς, διαμορφώνεται στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο, στις 220.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι το τρίτο. Και, βέβαια, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να βάλει στο χέρι οποιαδήποτε άλλη μικροϊδιοκτησία (εκτός της πρώτης κατοικίας) και μάλιστα ανεξάρτητα από την όποια συνολική αξία της περιουσίας των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών.

  1. 3. Η εκτίμηση των ποσών, δηλαδή της εμπορικής αξίας του ακινήτου, γίνεται από «ειδικό εκτιμητή» που διορίζεται από τα δικαστήρια.

4.Αποβολή από τη ρύθμιση «προστασίας» προβλέπεται στις περιπτώσεις οφειλετών με καθυστέρηση που «υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία τριών μηνιαίων δόσεων ετησίως». Σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο «διατάσσει την ανάκληση κάθε προληπτικού ή ανασταλτικού μέτρου». Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται η διαδικασία των πλειστηριασμών. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η αίτηση του πιστωτή κατατίθεται το αργότερο εντός 4 μηνών» από την εμφάνιση της παραπάνω «καθυστέρησης». Πρόκειται για συνοπτικές διαδικασίες έναρξης των πλειστηριασμών, ακόμη και για τα λαϊκά νοικοκυριά που βρέθηκαν σε καθεστώς δικαστικής προστασίας.

5.Η δικαστική προστασία στην πρώτη κατοικία συνδέεται με την απαλλοτρίωση οποιασδήποτε άλλης «ρευστοποιήσιμης περιουσίας» του οφειλέτη, όπως, για παράδειγμα, μιας δεύτερης κατοικίας ή ενός μικρού κομματιού γης κ.ο.κ.

6.Σε περίπτωση που ο οφειλέτης κατά τη διάρκεια της ρύθμισης πουλήσει το ακίνητο σε τιμή μεγαλύτερη από αυτή που θα προέκυπτε από τυχόν πλειστηριασμό, τότε το 50% της διαφοράς πηγαίνει στις τράπεζες!

7.Προβλέπεται η κρατική επιδότηση τμήματος των δόσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω και από τα όρια της επίσημης φτώχειας, δηλαδή «το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα να υπολείπεται ή να είναι ίσο των εύλογων δαπανών διαβίωσης» (για τον άγαμο 8.180 ευρώ μεικτό εισόδημα το χρόνο, για το ζευγάρι 13.917 ευρώ, με προσαύξηση 3.361 ευρώ για κάθε παιδί), καθώς και χαμηλότερα όρια αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας (μέχρι 120.000 ευρώ για τον άγαμο, με προσαύξηση κατά 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι το τρίτο). Η «συνεισφορά του Δημοσίου» δεν μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 3 έτη». Στην πραγματικότητα, διευκολύνονται οι τράπεζες προκειμένου να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια, ακόμα και στις περιπτώσεις αυτών των νοικοκυριών.

Σαν συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε  ότι ουσιαστικά, η κυβερνητική ρύθμιση υπηρετεί τους τραπεζικούς ομίλους, αφού τους εξασφαλίζει καλύτερους όρους ώστε να απαλλαγούν από το βραχνά των “κόκκινων” δανείων. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται με κρατικό χρήμα, το οποίο θα φορτωθούν πάλι οι εργαζόμενοι.  Ανοίγει, επίσης, το δρόμο για τη συγκέντρωση ακινήτων σε περιοχές – φιλέτα, στα νησιά και στην ύπαιθρο, ώστε να αξιοποιηθούν επενδυτικά από μονοπωλιακούς ομίλους.

Όσο και αν προσπαθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να θολώσει τα νερά με την προπαγάνδα της, η συμφωνία με το κουαρτέτο και το νομοσχέδιο που κατέθεσε, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για την πολιτική της σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και τα “κόκκινα” δάνεια.

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ:

1.Ληξιπρόθεσμα χαράτσια στην εφορία. Από την 1η Γενάρη 2018, η καθυστέρηση πληρωμής μιας νέας οφειλής έστω και για μία μέρα θα έχει ως συνέπεια την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

2.Φόρος κατανάλωσης στο κρασί: Καθιερώνεται ειδικός φόρος κατανάλωσης 40 λεπτών σε κάθε λίτρο κρασιού, ο οποίος προστίθεται στο ΦΠΑ (23%).

3.Ανείσπρακτα νοίκια: Προκειμένου να μη φορολογηθούν, οι ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα) πρέπει να προχωρήσουν σε δικαστική προσφυγή κατά του ενοικιαστή (αγωγή έξωσης, επιδίκασης μισθωμάτων). Να σημειωθεί ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες υποχρεώνονται σε κάθε περίπτωση να πληρώνουν φόρους και για ανείσπρακτα νοίκια.

Δε χωρά καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή.

Η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, μέσα απ’ τα συνδικάτα και άλλους λαϊκούς φορείς, να μην επιτρέψουν κανένα λαϊκό σπίτι στην περιοχή μας να βγει στο σφυρί.

Είναι όσο ποτέ επίκαιρη η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για:

  • Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης λαϊκής κατοικίας,
  • Διαγραφή χρεών από τόκους,
  • Δραστική περικοπή δανείων, που αναγκάστηκαν να πάρουν οι λαϊκές οικογένειες για τις ανάγκες τους.

Με τα μέτρα αυτά το ΚΚΕ παλεύει να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Λύνεται το πρόβλημα κυκλοφορίας στην Τ.Κ. Ελληνοπύργου με την κατασκευή περιφερειακής οδού
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση δικαιούχων της δράσης 2.1 για την Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών